G. Landsbergis: užtvankos susprogdinimas yra dar viena paskata stiprinti paramą Ukrainai | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: UŽTVANKOS SUSPROGDINIMAS YRA DAR VIENA PASKATA STIPRINTI PARAMĄ UKRAINAI

  • 0

Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas yra dar viena paskata stiprinti paramą Ukrainai, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Teroristai nesustoja, nebent jie yra sustabdomi. Todėl ilgalaikei taikai Europoje reikia tiek Ukrainos pergalės mūšio lauke, tiek kuo greitesnės kaltininkų atsakomybės tarptautiniame teisme. Šie beprecedenčiai Rusijos puolimai prieš civilinius objektus yra dar viena paskata demokratiniam pasauliui paspartinti ir padidinti teikiamą pagalbą Ukrainos žmonėms“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime trečiadienį cituojamas G. Landsbergis.

Taip ministras kalbėjo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) Ministrų tarybos susitikime. Jame G. Landsbergis kvietė įgyvendinti Ukrainos reformas, prisidėti prie šalies atstatymo, taip atveriant kelią šaliai į Europos Sąjungą (ES) ir EBPO.

Sugriuvus užtvankai ir stipriai pakilus Dnipro upės vandens lygiui, Ukraina jau antrą dieną evakuoja tūkstančius žmonių, o Maskva ir Kyjivas kaltina vienas kitą dėl sprogdinimo.

G. Landsbergis taip pat sakė, kad Lietuva Ukrainos stojimo į ES ir EBPO procesus vertina kaip vienas kitą remiančius, skatinančius šalies reformas ir progresą.

Šis planas yra ypatingos svarbos Ukrainai, nes tai, kas vyksta ten, svarbu ne tik ukrainiečiams, bet ir visam kontinentui, visam demokratiniam pasauliui.

„Šis planas yra ypatingos svarbos Ukrainai, nes tai, kas vyksta ten, svarbu ne tik ukrainiečiams, bet ir visam kontinentui, visam demokratiniam pasauliui. Būtina skubinti paramą Ukrainai, nes Rusijos terorų atakų alinamoje šalyje laikas nėra geriausias sąjungininkas“, – sakė ministras.

Susitikime ministras ragino EBPO atlikti globalios trąšų rinkos analizę, kuri pasiūlytų sprendimus dėl trąšų gamybos didinimo besivystančiose šalyse bei priklausomybės mažinimo nuo Rusijos ir Baltarusijos.

G. Landsbergis taip pat skatino EBPO įsitraukti į kovą su autoritarinių režimų taikoma ekonomine prievarta  –  dalyvauti kovos su ekonomine prievarta aljanse, kurį inicijuoja Lietuva.

„EBPO eina teisingu keliu, stiprindama bendradarbiavimą su Indijos–Ramiojo vandenynų regionu, bet kviečiu EBPO aktyviau dirbti kituose regionuose, siekiant mažinti priklausomybę nuo Kinijos ir Rusijos įtakos. Naujųjų laikų istorija rodo, kad šios priklausomybės atėjus laikui gali būti panaudotos prieš mus“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

EBPO Ministrų tarybos posėdžio metu Lietuvos ministras susitiko su Vietnamo užsienio reikalų ministru Bui Thanhiu Sonu (Bui Taniu Sonu) bei aptarė planuojamus vizitus ir dvišalių ekonominių santykių perspektyvas.

Ministrų tarybos susitikimas yra pagrindinis EBPO aukšto lygio renginys, kuriame dalyvauja EBPO narių ir šalių partnerių ministrai. Susitikimui šiemet pirmininkauja Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius James Cleverly (Džeimsu Kleverli).

Gairės: Kachovkos hidroelektrinės užtvanka, Gabrielius Landsbergis, karas Ukrainoje, parama Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS