G. Landsbergis vyks į Ukrainą: kilo pavojus Europos saugumui | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS VYKS Į UKRAINĄ: KILO PAVOJUS EUROPOS SAUGUMUI

  • 102

Antradienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laišku kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) bei NATO šalių užsienio reikalų ministrus, siekdamas mobilizuoti paramą Ukrainai, atsidūrusiai ant karo slenksčio. Į milžinišką Rusijos karinį spaudimą patiriančią šalį G. Landsbergis planuoja vykti vasario pabaigoje.

Išplatintu laišku, kurį pavyko gauti Eltai, G. Landsbergis pakvietė kolegas organizuoti Ukrainoje aukšto lygio vizitų seriją.

„Ukraina yra baudžiama, nes pasuko europietišku keliu. Mes privalome remti šį Ukrainos pasirinkimą ir jos teisę gyventi nepatiriant Rusijos invazijos grėsmės – todėl kviečiu visas demokratinio sambūrio šalis vykti į Ukrainą, į taikos misiją. Tai ne tik moralinė, politinė, bet ir labai konkreti tiesioginė parama – būti šalia mūsų ištikimos partnerės jai sunkiausią valandą“, – laiške akcentavo ministras.

Eltos žiniomis, G. Landsbergis Ukrainoje lankysis vasario 24-25 dienomis.

Laiške ES ir NATO partneriams ministras G. Landsbergis taip pat akcentavo kitus svarbius paramos Ukrainai teikimo būdus – pagalbą ukrainiečiams, aprūpinant gynybai skirta ginkluote; greitų ir ryžtingų ES sankcijų įvedimą; finansinę paramą, siekiant užtikrinti Ukrainos ekonomikos atsparumą.

Kilo pavojus viso Europos žemyno saugumui ir taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos ateičiai.

„Šiuo metu sprendžiamas ne vien Ukrainos likimas. Kilo pavojus viso Europos žemyno saugumui ir taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos ateičiai“, – sakė ministras G. Landsbergis.

„Negalime leisti, kad dėl mūsų asmeninio neveiklumo ar ryžto trūkumo šį tūkstantmetį sukrėstų XX amžiaus vidurio tragedijos“, − ragino ministras.

ELTA primena, kad Rusijai prie Ukrainos sienų sutelkus daugiatūkstantines ginkluotąsias pajėgas, nerimaujama, jog Europoje gali kilti didelis karinis konfliktas. Penktadienį JAV prezidentas Joe Bidenas per vaizdo konferenciją su sąjungininkais pareiškė, kad, žvalgybos duomenimis, Rusija gali užpulti Ukrainą vasario 16 d.

Visgi Rusija antradienį paskelbė nuo Ukrainos sienų atitraukianti dalį savo karių, o ankstesnę dieną pareiškė, kad vis dar esama galimybės pasiekti diplomatinį sprendimą su Vakarais. Nepaisant to, NATO vadovas perspėjo, kad Maskva vis dar turi visas įmanomas priemones užpulti Ukrainą bet kuriuo metu, tačiau Kremlius esą „turi laiko atsitraukti nuo bedugnės krašto.“

Reaguodamos į pastarąjį Rusijos karių telkimą, Vakarų sąjungininkės sustiprino savo karinį buvimą NATO rytiniame flange ir pradėjo svarstyti galimybę regione įsteigti naujas kovines grupes.

Rašyti komentarą
Komentarai (102)

Vincas

Bus kaip su Kinija

Spėsi ant pjedestalo

Nuvažiusi karas jau bus pasibaigęs,bet nors laurų vainiką ant besmegenės galvos sau užsikabinsi.

Pilietis

Avantiūristas ir nieko daugiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS