G. Landsbergis: priėmus sankcijas mirus A. Navalnui, stringa stipraus ES paketo priėmimas | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: PRIĖMUS SANKCIJAS MIRUS A. NAVALNUI, STRINGA STIPRAUS ES PAKETO PRIĖMIMAS

Europos Sąjungai (ES) patvirtinus sankcijas su opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno mirtimi susijusiems asmenims, bendrija negali priimti naujo stipraus sankcijų Rusijai paketo ir skirti papildomos karinės paramos Ukrainai, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Navalno sankcijos yra patvirtintos“, – žurnalistams Briuselyje prieš Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybą sakė ministras.

„(Kalbėsime – BNS) apie 14 paketą, bet turbūt jau nebegaliu išvengti ironijos, pasakydamas, kad kalbėsimės apie tai, ko negalime padaryti. Negalime priimti naujo stipraus sankcijų paketo, negalime patvirtinti papildomos karinės paramos Ukrainai“, – pridūrė G. Landsbergis.

Anot jo, šioje taryboje bus bandoma įtikinti kolegas, bet „daugiau ar mažiau aišku, kur tie pokalbiai veda.“

G. Landsbergis sankcijas po A. Navalno mirties vadino teisingu, bet minimaliu žingsniu.

„Tai yra daugiau asmeninės sankcijos žmonėms, prisidėjusiems prie jo žūties“, – sakė jis.

Minint antrąsias Rusijos invazijos į Ukrainą metines, ES vasario pabaigoje oficialiai įvedė naują sankcijų Maskvai paketą – jau 13-ąjį nuo 2022 metų vasarį pradėto plataus masto karo.

Jame numatyti eksporto apribojimai trims Kinijos įmonėms už Rusijos kariuomenės aprūpinimą ir Šiaurės Korėjos gynybos ministro įtraukimas į juodąjį sąrašą už raketų tiekimą Maskvai. Į sąrašą taip pat įtraukta Turkijos ir Indijos įmonių. ES vis dažniau taikosi į trečiąsias šalis, kurios padeda Maskvai apeidinėti jos sankcijas.

Pakete numatyta apie 200 subjektų, daugiausia iš gynybos ir saugumo pramonės sričių.

ES šiuo metu taiko sankcijas apie 1,5 tūkst. Rusijos ir Baltarusijos piliečių bei 207 subjektams.

G. Landsbergis: nemanau, kad Europos lyderiai gali sutarti dėl karių dislokavimo Ukrainoje

Lietuvos užsienio reikalų ministras sako nemanantis, kad Europos šalių lyderiai gali rasti vieningą poziciją dėl karinių pajėgų dislokavimo Ukrainoje.

„Netikiu, kad yra galimybė sutarti dėl to. Praeityje įrodėme, kad negalime sutarti dėl mažiau jautrių klausimų, tad nemanau, kad galėtume sutarti dėl šito“, – žurnalistams sakė į ES Užsienio reikalų tarybą Briuselyje atvykęs G. Landsbergis.

Taip jis sakė paklaustas, ar Europos šalių lyderiai aptars vieningą poziciją dėl karių dislokavimo Ukrainoje.

Netikiu, kad yra galimybė sutarti dėl to. Praeityje įrodėme, kad negalime sutarti dėl mažiau jautrių klausimų, tad nemanau, kad galėtume sutarti dėl šito.

„Kalbant apie mano šalį, esame pasiruošę svarstyti visus variantus ir dalyvauti koalicijose, kurios padeda Ukrainai laimėti šį karą“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Pasak jo, pirmadienį vykstanti ES Užsienio reikalų taryba suteikia progą vėl kalbėti apie Rusijos karą prieš Ukrainą, „pasveikinti ukrainiečius už jų pasiekimus nepaisant mūsų nesugebėjimo pasiūlyti pagalbą“.

„Kita vertus, kalbėsime apie dalykus, kurių negalime duoti Ukrainai. Negalime sutarti dėl naujo sankcijų paketo. Akivaizdžiai, yra sunkumų rasti datą tarpvalstybinei konferencijai, kuri duotų pradžią Ukrainos narystės deryboms, taip pat negalime sutarti dėl papildomo karinės paramos Ukrainai ir daug kitų dalykų“, – teigė užsienio reikalų ministras.

„Yra gerų dalykų ir yra kaip visad, iš savo pusės ne tik atkreipsime dėmesį į situaciją Ukrainoje, bet būsime kiek labiau politiški ir pasiūlysime savo paramą“, – pridūrė G. Landsbergis.

Gairės: karas Ukrainoje, aptarimas, taryba, Gabrielius Landsbergis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS