G. Landsbergiui apmaudu dėl R. Pratasevičiaus likimo: brutaliais būdais „perlaužė“ žmogų | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIUI APMAUDU DĖL R. PRATASEVIČIAUS LIKIMO: BRUTALIAIS BŪDAIS „PERLAUŽĖ“ ŽMOGŲ

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad jam apmaudu, jog Baltarusijos režimui pavyko brutaliais būdais „perlaužti“ tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus nuomonę bei įsitikinimus. Taip Lietuvos diplomatijos vadovas teigė komentuodamas žiniasklaidoje skelbtą informaciją, kad R. Pratasevičius, baigęs jam taikytą namų areštą, ketina bendradarbiauti su provyriausybine organizacija.

„Manau, kad Ramanas Pratasevičius, iš visko, ką mes matome, turbūt yra perlaužtas žmogus. Tokių atvejų istorijoje yra buvę. Apmaudu, bet ir kiti režimai taip yra pasielgę – įvairiais ir brutaliais būdais perlaužę žmogų, priversdami jį pakeisti nuomonę, kalbėti prieš savo sąžinę ir įsitikinimus, kuriuos jis labai aiškiai gynė. Šioje situacijoje galiu pagailėti to žmogaus, kuriam teko toks likimo išbandymas“, – Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Apmaudu, bet ir kiti režimai taip yra pasielgę – įvairiais ir brutaliais būdais perlaužę žmogų.

Gegužės 23 d. Baltarusija nukreipė ir Minske priverstinai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą. Režimas suėmė lėktuvu skridusius aktyvistą R. Pratasevičių bei jo draugę Sofiją Sapegą. Abu Baltarusijos režimo kaltinti padėję koordinuoti antivyriausybinius protestus, kurie kilo po to, kai po rinkimų, kuriuos Vakarai laiko suklastotais, Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė prezidentu šeštai kadencijai.

Kiek vėliau vasarą abu prisipažino kaltais dėl jiems mestų kaltinimų ir nusprendė sudaryti susitarimą su tyrėjais.

Viešojoje erdvėje daug diskusijų sukėlė iki tol Baltarusijos režimą kritikavusio R. Pratasevičiaus interviu valstybinei žiniasklaidai, kuriame jis prisipažino ir raginęs rengti protestus, ir kartu gyrė A. Lukašenką.

R. Pratasevičius  tvarkė populiarų susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalą „Nexta“, suvaidinusį svarbų vaidmenį organizuojant antivyriausybinius protestus.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Audronė

Seni KGB metodai.Akivaizdu,tik gaila,kad tai penas nemąstantiems, o kitų žmonių tai nepaveiks- atvirkščiai-privers priešintis.

Na

Lukasenka ne amžinai. Kažkada kažkas pasikeis ir vaikinas galės papasakoti tikrąją tiesą. Arba bėgti Lenkijon ar Lietuvon. Gal pasitaikys tokia mi ute, kai sugebės pasprukti. O dabar manau jis saugomas dieną ir naktį.

dėdė Ignas

Tuoj šitam besmegeniui apsauga skris kai senam kgb tiek prišiukšlint Lietuvai Tai yra tragedija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS