G. Nausėda: aiškumo dėl Ukrainos vengianti Kinija negali būti patikima derybų tarpininkė | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: AIŠKUMO DĖL UKRAINOS VENGIANTI KINIJA NEGALI BŪTI PATIKIMA DERYBŲ TARPININKĖ

  • 0

Aiškios pozicijos dėl Rusijos agresiją patiriančios Ukrainos vengianti Kinija negali būti patikima moderatore siekiant taikos derybų konflikte, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Interviu Vokietijos visuomeniniam transliuotojui „Deutsche Welle“ G. Nausėda sakė, jog Kinija galėtų tarpininke šiose derybose, tačiau „su viena sąlyga“.

„Iki šiol negirdėjome nieko apie šio karo pasmerkimą, Kinija nepasmerkė Rusijos karo prieš Ukrainą. Svarbu suprasti, ar Kinija yra Rusijos pusėje, ar Kinija yra tarptautinės taisyklėmis pagrįstos tvarkos pusėje. Kol Kinija dvejoja užimti labai aiškią poziciją, labai sudėtinga patikėti, kad ji gali būti patikimas šio konflikto moderatorius“, – ketvirtadienį transliuotame interviu sakė G. Nausėda.

Anot jo, patikimumo Pekinui neprideda ir „girdimi gandai“ apie jos pagalbą Rusijai apeinant Europos Sąjungos ir kitų Vakarų valstybių sankcijas.

„Tai taip pat nėra geras ženklas ir tai, žinoma, negali padidinti pasitikėjimo Kinija“, – pridūrė jis.

Pekinas oficialiai laikosi neutralumo dėl Rusijos karo Ukrainoje, o Xi Jinpingas niekada nėra pasmerkęs Rusijos invazijos, tačiau Vakarų šalys vis dažniau spaudžia Kinijos vadovą įsikišti ir tarpininkauti.

Vasarį Kinijos paskelbtą 12 punktų dokumentą su raginimu politiškai išspręsti krizę Ukrainoje daugelis Vakarų vyriausybių laikė palankiu Rusijai, o kovą įvykęs draugiškas Xi Jinpingo vizitas į Maskvą ir susitikimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sulaukė plačios kritikos.

Šią savaitę Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis pranešė turėjęs „ilgą ir turiningą pokalbį“ telefonu su Kinijos prezidentu ir išreiškė viltį dėl postūmio šalių diplomatiniuose santykiuose. Pekinas pranešė, kad Xi Jinpingas įvardijo derybas kaip vienintelį būdą užbaigti karą.

Pasak G. Nausėdos, Kinijos prezidento Xi Jinpingo ((Si Dzinpingo) vizitas į Kyjivą „būtų svarbus“ Pekinui siekiant sustiprinti savo tarptautinį įvaizdį.

„Tačiau pats svarbiausias balsas yra Ukrainos balsas. Ir Ukraina turi nuspręsti, kokias sąlygas ji pasirengusi priimti. Manau, vienas svarbiausių šių taikos derybų elementų yra pagarba Ukrainos teritoriniam vientisumui. Šiuo metu kalbame apie šalį, kurios 20 proc. yra užimta Rusijos (...). Labai svarbu nesiderėti Ukrainos vardu  kartu darant „teritorinių nuolaidų“ Ukrainos sąskaita“, – pabrėžė G. Nausėda.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, Kinija, Gitanas Nausėda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS