G. Nausėda Baltarusijos siūlymą vežti ukrainietiškus grūdus vadina spąstais | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA BALTARUSIJOS SIŪLYMĄ VEŽTI UKRAINIETIŠKUS GRŪDUS VADINA SPĄSTAIS

Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį spąstais pavadino Baltarusijos siūlymą vežti ukrainietiškus grūdus tranzitu per jos teritoriją.

Baltarusija šią savaitę Jungtinėms Tautoms pranešė, kad leistų tranzitu gabenti grūdus iš Ukrainos eksportui iš Lietuvos uostų be išankstinių sąlygų, tačiau vėl paprašė leidimo eksportuoti savas trąšas, kurioms šiuo metu taikomos sankcijos.

„Mano nuomone, tai yra spąstai. Tai yra spąstai, į kuriuos norima įvilioti ir paskui parodyti, kad, štai, Vakarai ir vėl nenuoseklūs, vėl nesugeba susitarti dėl sankcijų“, – žurnalistams Vilniuje šeštadienį sakė G. Nausėda, komentuodamas Baltarusijos siūlymą.

Jis Minsko iniciatyvą pavadino „sena daina, kurią mes girdime jau pakankamai ilgai“, ir tvirtino, jog Baltarusija nepasitiki ir pati Ukraina.

„Kaip galima ja pasitikėti, jeigu ji leidžia daryti savo teritorijoje rusams, ką jie nori?“ – kalbėjo G. Nausėda.

Kaip BNS nurodė Užsienio reikalų ministerija (URM), ukrainietiškų grūdų eksportui iki šiol jokių teisinių ar politinių kliūčių nebuvo.

„Jie gali vykti tiek per Lietuvą, tiek per kitus Europos Sąjungos uostus, komercinėmis sąlygomis. Taip pat galėjo vykti ir tranzitu per Baltarusiją, jei jų gabenime nedalyvauja sankcionuoti subjektai, tačiau šis kelias iki šiol komercinių subjektų naudojamas nebuvo“, – rašoma ministerijos BNS atsiųstame komentare.

Kaip galima ja pasitikėti, jeigu ji leidžia daryti savo teritorijoje rusams, ką jie nori?

URM pabrėžia, kad nėra matoma galimybių diskutuoti dėl sankcijų lengvinimo Baltarusijai.

„Lukašenkos režimui, siekiančiam per Lietuvą gabenti prekes, kurioms galioja tarptautinės sankcijos, tranzitas pažeistų Lietuvos nacionalinio saugumo interesus. Lukašenka bei jo režimas dalyvauja agresijoje ir kare prieš Ukrainą. Jo pagalba agresorei Rusijai tik didėja“, – teigiame jame.

„Girdimi pareiškimai, kad grūdų gabenimas nebus siejamas su noru švelninti sankcijas neatrodo įtikinamai, nes ir toliau girdime nepagrįstus prašymus švelninti sankcijas. Tam nematome jokių galimybių“, – priduria ministerija.

Ukrainos grūdų eksporto klausimus Baltarusijos užsienio reikalų viceministras Jurijus Ambrazevičius šią savaitę aptarė su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu.

Kartu J. Ambrazevičius „pakartojo savo vyriausybės prašymą leisti jai eksportuoti savo trąšas, kurioms šiuo metu taikomos sankcijos“, teigė JT vadovo atstovas spaudai.

Gairės: Gitanas Nausėda, Baltarusija, karas Ukrainoje, grūdai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS