G. Nausėda: Lietuva ir Egiptas galėtų plėsti bendradarbiavimą IT ir energetikos srityse | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: LIETUVA IR EGIPTAS GALĖTŲ PLĖSTI BENDRADARBIAVIMĄ IT IR ENERGETIKOS SRITYSE

  • 18

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis potencialo plėsti bendradarbiavimą su Egiptu informacinių technologijų (IT) ir energetikos srityse.

Taip šalies vadovas kalbėjo šeštadienį po susitikimo su Egipto prezidentu Abdel Fattahu el Sissi (Abdel Fatahu Sisi). Su Egipto prezidentu G. Nausėda susitiko tęsdamas dalyvavimą Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos pasaulio vadovų susitikime Dubajuje.

Kalbėdamas apie saugumo padėtį Artimuosiuose Rytuose, prezidentas pabrėžė būtinybę išvengti humanitarinės katastrofos Gazos Ruože. Anot jo, Lietuva gerbia Izraelio teisę ginti savo valstybę ir piliečius nuo islamistų grupuotės „Hamas“, tačiau tai turi būti daroma nepažeidžiant humanitarinės teisės ir nesukeliant civilių aukų.

„Saugumo situacija pasaulyje išlieka įtempta. Tarptautinės bendruomenės užduotis yra siekti ilgalaikės taikos tiek Artimuosiuose Rytuose, tiek Europoje. Svarbu dirbti išvien neužmirštant pamatinių žmogiškumo principų. Lietuva pasisako už tvarų Palestinos-Izraelio konflikto sprendimą, paremtą dviejų valstybių principu. Mūsų dėmesys taip pat neturi nukrypti nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Egiptas, padedant Katarui, savaitei sustabdė kovas tarp „Hamas“ ir Izraelio. Vis dėlto penktadienį paliaubos žlugo, o Izraelis atnaujino Gazos Ruožo bombardavimą.

Šalies vadovas taip pat sakė, jog tarptautinės bendruomenės užduotis yra neleisti Rusijos režimo imperialistinėms ir kolonijinėms ambicijoms plėstis, sustabdyti jas.

G. Nausėda dėkojo Egipto vadovui už paramą Ukrainos taikos formulei ir ragino remti Ukrainą toliau. Jis taip pat pabrėžė būtinybę didinti visuomenių atsparumą Rusijos skleidžiamai dezinformacijai ir propagandai, kuri yra aktyviai naudojama Globalių Pietų šalyse siekiant skleisti melą maisto saugumo tema.

Anot šalies vadovo, būtina daryti spaudimą Rusijai neblokuoti Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, nes tai kelia tiesioginę globalios maisto krizės grėsmę. Taip pat, pasak prezidento, Lietuva yra pasirengusi per Klaipėdą išgabenti Ukrainos grūdus ir taip prisidėti prie maisto saugumo klausimo sprendimo globaliu mastu.

Lietuvos ir Egipto vadovai aptarė ir migracijos klausimus. Prezidentas akcentavo, kad Lietuvai vertina konstruktyvų bendradarbiavimą su Egiptu suvaldant neteisėtą migraciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Reikia gi

Kazkatai leptelet,kap ne kap-PRENCENDENTS.

trumpai

kažkaip pakvipo egiptietiškais I - tišninkų genijais ? Ar daug jų planuoja Nausėda Lietuvai?

Faisal Hindustani78

Tikrai neturi geda, Lietuvos Karas Tarnybos ir Valstybos !!! DU Mazes Dukroms Pargrobinimas i KLaipeda 2014 !!! Indijos Diplomatine Siemos Naries !!! EL Sayyid AL Hussainiyyah AL Qadriyyah Vaikams Is Hyderabad, Indija !!! Jaugtines Saliems pats zinai kokia Zodis kas turu !!! Petrogradas irgi labai tylai yra !!! Neiko nebuva !!! Kiek Metai , Kodel Tauta Reikai Arabos ??? Blogas Kas yra ??? Lanatun Lanatun !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS