G. Nausėda: Rusijos vykdoma Sakartvelo regionų okupacija pažeidžia tarptautinę teisę | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: RUSIJOS VYKDOMA SAKARTVELO REGIONŲ OKUPACIJA PAŽEIDŽIA TARPTAUTINĘ TEISĘ

  • 22

Prezidentas Gitanas Nausėda per oficialų vizitą Sakartvele apsilankė prie okupuotų teritorijų Pietų Osetijoje, Didi Khurvaleti miestelyje. Taip pat lankėsi perkeltų asmenų stovykloje Patara Khurvaleti, kur susitiko su vietos bendruomene.

Prie administracinės linijos su okupuotu Pietų Osetijos regionu ES stebėsenos misijos atstovai Lietuvos vadovą informavo apie saugumo ir humanitarinę padėtį, taip pat tai, kaip vadinamosios borderizacijos veiksmai veikia konflikto teritorijose gyvenančių žmonių kasdienį gyvenimą, kokį poveikį turi žmogaus teisių padėčiai regione.

„Susitikęs su vietos žmonių bendruomene, išgirdau jų liudijimus, kaip borderizacija žaloja šių žmonių likimus, išskiria šeimas, riboja judėjimo laisvę, galimybes mokytis ir naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis. Teroro ir pagrobimo grėsmės šiame regione yra akivaizdžios", - po apsilankymo šalies viduje perkeltų asmenų stovykloje sakė prezidentas.

Visame Sakartvele skaičiuojama per 300 tūkst. šalies viduje perkeltų asmenų, kurių integracija nepaprastai svarbi siekiant pažangos šalyje.

G. Nausėdos teigimu, Rusijos vykdoma Sakartvelui priklausančio Abchazijos ir Cchinvalio regiono Pietų Osetijoje okupacija yra tarptautinės teisės pažeidimas. Nuo 2008 m. Lietuva aktyviai kelia šį klausimą tarptautiniuose forumuose.

„Rusija privalo prisiimti atsakomybę už Abchazijos ir Pietų Osetijos okupaciją ir žmogaus teisių pažeidimus šiame regione. Taip pat turi atitraukti ginkluotąsias pajėgas iš okupuotų Sakartvelo teritorijų. Siekiant priversti Rusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų, būtinos nuoseklios tarptautinės bendruomenės pastangos ir spaudimas", - sakė prezidentas, apsilankęs prie administracinės linijos su okupuotu Pietų Osetijos regionu.

Šalies vadovas padėkojo ES stebėsenos misijai už indėlį užtikrinant stabilumą ir pasitikėjimo kūrimą Sakartvele. Šioje misijoje dirba ir septyni stebėtojai iš Lietuvos.

Penktadienį, antrąją vizito dieną, prezidentas susitiks su Sakartvelo Prezidente Salome Zurabišvili, ministru pirmininku Irakliu Garibašviliu, parlamento pirmininku Kakhaberu Kuchava ir vietos lietuvių bendruomene.

 

GALERIJA

  • G. Nausėda: Rusijos vykdoma Sakartvelo regionų okupacija pažeidžia tarptautinę teisę
  • G. Nausėda: Rusijos vykdoma Sakartvelo regionų okupacija pažeidžia tarptautinę teisę
  • G. Nausėda: Rusijos vykdoma Sakartvelo regionų okupacija pažeidžia tarptautinę teisę
  • G. Nausėda: Rusijos vykdoma Sakartvelo regionų okupacija pažeidžia tarptautinę teisę
R. Dačkaus/LR Prezidento kanceliarijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

To aš manau

Prie ko Putinas su savo Rusija ir Gruzinu konfliktai su Abchazais ir Osetinais? Tikriausiai Putinas kaltas ir del Aru ir Azeru priešpriešos? Tada jo reikia daryti kaip dare jankiai, čiabuviu skalpus lauk likusius i rezervacijas:) Po to nei ginšu nei revoliuciju:)

Tormongoloidui

Jai babajai Lindone dulkina lietuves ir musu irgi mažai liko tai kas tada?

koks dar sakartvelas??

jie patys pvz per eurovizija(ir ne tik) save vadina Georgia, iš kur jūs ištraukėt tą s u p i s tą pavadinimą - sakartvelas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS