G. Nausėda: Rytų partnerystei reikalinga nauja ES strategija | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: RYTŲ PARTNERYSTEI REIKALINGA NAUJA ES STRATEGIJA

  • 0

Rytų partnerystei reikalinga kur kas stipresnė varomoji jėga ir entuziazmas, nei demonstruojama šiuo metu, būtina sutelkti jėgas ir Rytų partnerystės politiką pakelti į naują lygmenį, akcentavo prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas svečius, susirinkusius į Rytų Europos studijų centro (RESC) ir Prezidentūros organizuotą vaizdo seminarą „Rytų partnerystės kryžkelė – praeitis ir ateitis".

Seminaras skirtas apmąstyti ES Rytų partnerystės ateičiai rengiantis birželio 18 d. vyksiančiam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui.

„Rytų partnerystės programai reikalingas naujas impulsas ir entuziazmas, demonstruojamas kaip strateginis Europos Sąjungos tikslas. Mūsų kryptis – bent taip, kaip aš ją suprantu, – Rytų partnerystės valstybių integracija ES. Tai neatsitiks rytoj ar ateinančiais metais, tačiau turime visi sutarti, kad šių valstybių kryptis yra ES. Geopolitiniai pokyčiai neįvyksta per naktį", – atidarymo kalboje sakė šalies vadovas ir pridūrė, kad jo pirmtakas prezidentas Valdas Adamkus aktyviai veikė kuriant Rytų partnerystės programą ir dabar ši politikos kryptis pasiekė pokyčiams palankų brandos lygmenį.

G. Nausėdos įsitikinimu, siekiant paskatinti Rytų partnerystės šalis ambicingai ir efektyviai vykdyti reformas, reikalingos naujos politinės ir teisinės priemonės. Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva, būdama vakarietiškų vertybių ambasadore regione, imasi iniciatyvos ir lyderystės atgaivinti Rytų partnerystės programos prioritetus ir aktyviai juos kelti aukščiausiu ES lygmeniu. Lietuvos vadovas jau ne kartą akcentavo, kad Rytų partnerystės politika yra vienas jo užsienio politikos prioritetų.

G. Nausėdos nuomone, šiuo metu Rytų partnerystės politikai reikalinga ambicinga ir ilgalaikė strategija, skirta glaudesniam Rytų Europos valstybių ir Bendrijos bendradarbiavimui, bei konkretus ES veiksmų planas artimiausiai ateičiai. Savo ruožtu Rytų partnerystės valstybės turi rodyti ryžtingą orientaciją vakarietiškų demokratinių vertybių link.

Eurointegracijos tikslą, kurį prezidentas pavadino fundamentaliu pokyčiu Rytų Europoje, šalies vadovo įsitikinimu, galima pasiekti tik intensyviomis pastangomis, veiklumu ir valia.

Seminare dalyvavę Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas ir Europos Parlamento narė Anna Fotyga – ideologiniai ES Rytų partnerystės politikos krikštatėviai - pasidalijo Rytų partnerystės idėjos formavimosi ir vystymosi geneze, aptarė Rytų partnerystės raidos pokyčius per pastarąjį dešimtmetį. Renginyje diskutuota apie Rytų partnerystės politikos ambicijas, ilgalaikę viziją, Rusijos įtaką Rytų partnerystės valstybių pasirinkimams.

Vaizdo seminare dalyvavo Švedijos užsienio reikalų ministras C. Bildtas, Europos Parlamento narė A. Fotyga, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Europos Parlamento nariai Andrius Kubilius, Petras Auštrevičius.

GALERIJA

  • G. Nausėda: Rytų partnerystei reikalinga nauja ES strategija
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS