G. Nausėda paragino Armėniją dalintis branduolinės saugos patirtimi su Baltarusija | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA PARAGINO ARMĖNIJĄ DALINTIS BRANDUOLINĖS SAUGOS PATIRTIMI SU BALTARUSIJA

  • 2

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda konferenciniu skambučiu penktadienį kalbėjosi su Armėnijos Respublikos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu, aptarė Europos Sąjungos Rytų partnerystės darbotvarkę, reformų eigą, koronaviruso plitimo dinamiką ir kovos su ekonominiais bei socialiniais viruso plitimo padariniais planą.

Prezidentas pasveikino su antrosiomis Aksominės revoliucijos metinėmis, po kurios N. Pašinianas tapo Armėnijos premjeru. Šalies vadovas įvertino aktyvias Armėnijos pastangas įgyvendinti reformas, bendradarbiaujant su Europos Sąjunga, ypač Išsamaus ir sustiprinto partnerystės susitarimo (CEPA) kontekste. Aptarta Armėnijos teisingumo sistemos ir konkrečiai – Konstitucinio Teismo – reforma. Prezidentas paragino įtraukti Europos Tarybos ir Lietuvos ekspertus, siekiant dar didesnio šio proceso efektyvumo ir skaidrumo.

Pokalbio metu, kaip teigiama Prezidento komunikacijos grupės pranešime, diskutuota branduolinės saugos tema. G. Nausėda teigiamai įvertino tai, kaip užtikinami Armėnijos Mecamoro atominės elektrinės saugumo standartai ir įgyvendinamos ES streso testų rekomendacijos prižiūrint tarptautiniams ekspertams. Išreikštas susirūpinimas Baltarusijos Astravo atominės elektrinės saugumu ir skuba ją paleisti, neužtikrinus ES streso testų reikalavimų įgyvendinimo. Prezidentas paragino Armėniją pasidalyti sėkminga atominės elektrinės veiklos patirtimi su Baltarusija ir pabrėžti ES ekspertų priežiūros užtikrinimo svarbą.

Taip pat aptartas dvišalis Armėnijos ir Lietuvos bendradarbiavimas. Lietuva, remdama demokratines reformas Rytų Europos šalyse, pasirengusi perduoti savo patirtį ir dalytis kompetencijomis su Armėnija teisės sistemos, atsinaujinančios energetikos, ekologijos, IT plėtros viešajame sektoriuje srityse.

Valstybių vadovai taip pat aptarė koronaviruso plitimo dinamiką šalyse, viruso padarinių mažinimo strategiją ir karantino atlaisvinimo priemones. Lietuvos vadovas akcentavo, kad šios beprecedentės krizės akivaizdoje ypač svarbus šalių solidarumas ir vienybė. Pasveikinta Europos Sąjungos iniciatyva suteikti paramą Rytų partnerystės šalims. Mūsų šalis taip pat skyrė Armėnijai paramą medicininėmis priemonėmis iš Lietuvos gamintojų. Planuojama, kad šios jau gegužės viduryje bus pristatytos į regioną.

Pokalbis telefonu su N. Pašinianu, pažymima Prezidento komunikacijos grupės pranešime, organizuotas Armėnijos iniciatyva, ruošiantis ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimui birželio 18 dieną. Lietuvos prezidentas kalbėjosi su visais Rytų partnerystės šalių – Ukrainos, Baltarusijos, Armėnijos, Moldovos, Azerbaidžano, Sakartvelo – lyderiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vanuatu

o ka bendro turi su lt armenija?ji ES lagerio nare?o ka su tibetu kalbejo?

o'Žys \\\\\.../////

Ką čia su kokia Armėnija tartis.---Ką pamiršai,kad yra TSRS 'profesorius',"przidentas" we we we Fon.Jis gi viską žino,---kad sprogs,-kada sprogs,---kad Rusai puls.---Kxe kxe kxe,šunauja,Ui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS