G. Nausėda su Šveicarijos parlamento vadove aptarė šalių bendradarbiavimo galimybes | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA SU ŠVEICARIJOS PARLAMENTO VADOVE APTARĖ ŠALIŲ BENDRADARBIAVIMO GALIMYBES

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Šveicarijos Nacionalinės Tarybos pirmininke Isabelle Moret ir aptarė regiono saugumo situaciją, blogėjančią padėtį Baltarusijoje, su Astravo atomine elektrine susijusius klausimus, taip pat dvišalio ekonominio bendradarbiavimo stiprinimą, kovą su klimato kaita ir koronaviruso sukeltas pasekmes.

Pasak prezidento, agresyvi Rusijos politika išlieka esminiu veiksniu, neleidžiančiu mūsų kaimyninei valstybei suvereniai priimti sprendimo dėl savosios ateities. Baltarusijos likimą turėtų formuoti tik Baltarusijos žmonių valia. Baltarusijos koordinavimo taryba yra esminė opozicijos institucija, galinti palaikyti dialogą, vedantį į naujus, demokratiškus rinkimus.

Lietuva sveikina Šveicarijos sprendimą prisijungti prie Europos Sąjungos sankcijų aukščiausiems Baltarusijos pareigūnams ir savo ruožtu taip pat plečia nacionalines sankcijas. Lietuva kartu su Latvija ir Estija į sąrašą įtraukė dar 100 asmenų.

Susitikime, kaip nurodoma Prezidentūros pranešime, aptartos ir dvišalio dialogo stiprinimo galimybės. G. Nausėda pabrėžė, kad abipusės perspektyvos nėra visiškai išnaudotos inovacijų ir ekonominio bendradarbiavimo srityse. Taip pat Lietuva ir Šveicarija vienodai mato kovos su klimato kaita svarbą ir, turint galvoje Šveicarijos patirtį žaliosios energetikos sektoriuje, anot prezidento, reikia dėti visas pastangas, kad būtų intensyviau bendradarbiaujama, siekiant ambicingų tikslų klimato kaitos srityje.

Valstybės vadovas akcentavo, kad Lietuva imasi reikšmingų žingsnių kovoje su klimato kaita: iki 26 proc. energijos gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Mūsų šalis pritaria Europos Sąjungos siekiui iki 2030 m. sumažinti anglies dvideginio išmetimą 55 proc., tačiau, siekiant šio tikslo, privalu užtikrinti ekonomikos ir pramonės konkurencingumą ir sąžiningą finansinės naštos pasidalijimą.

Šveicarijos parlamentas sudarytas iš dviejų rūmų – Nacionalinės Tarybos, kurią sudaro 200 deputatų, ir Kantonų Tarybos, kurią sudaro po du žmones iš kiekvieno kantono.

 

GALERIJA

  • G. Nausėda su Šveicarijos parlamento vadove aptarė šalių bendradarbiavimo galimybes
  • G. Nausėda su Šveicarijos parlamento vadove aptarė šalių bendradarbiavimo galimybes
  • G. Nausėda su Šveicarijos parlamento vadove aptarė šalių bendradarbiavimo galimybes
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nordland

gal jau geriau aplamai nesipaveiksluokite su tais antsnukiais. vaizdas kazkoks graudziai juokingas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS