G. Skaistė JAV pareigūnų prašo plėsti sankcijas Rusijai, užtikrinti paramą Ukrainai | KaunoDiena.lt

G. SKAISTĖ JAV PAREIGŪNŲ PRAŠO PLĖSTI SANKCIJAS RUSIJAI, UŽTIKRINTI PARAMĄ UKRAINAI

Jungtinėse Valstijose (JAV) viešinti finansų ministrė Gintarė Skaistė Iždo departamento atstovus kvietė plėsti sankcijas Rusijai, užtikrinti paramą jos agresiją patiriančiai Ukrainai.

Susitikime su JAV Iždo sekretorės pavaduotoju Wally Adeyemo (Voliu Adejemu) ji taip pat kvietė priimti koordinuotus sprendimus, kurie padėtų sumažinti globalias energijos kainas.

Anot ministrės, JAV lyderystė koordinuojant tarptautines sankcijas agresorėms ir telkiant finansinę paramą Ukrainai, yra įkvepianti ir Europą nepasiduoti karo nuovargiui.

„Negalime pasyviai stebėti Rusijos agresijos Ukrainoje. Su Vakarų partneriais turime ir toliau stiprinti tarptautines sankcijas, apimant daugiau ekonomikos sektorių ir plačiau – finansų sektorių. Susitelkus būtina mobilizuoti lėšas, kurios padėtų Ukrainai ir toliau sėkmingai gintis nuo agresorės“, – pranešime teigė G. Skaistė.

Su Vakarų partneriais turime ir toliau stiprinti tarptautines sankcijas, apimant daugiau ekonomikos sektorių ir plačiau – finansų sektorių.

„Taip pat reikia priimti sprendimus, kurie mažintų Rusijos biudžeto pajamas ir galimybes vykdyti karinius veiksmus – šiuo atžvilgiu itin svarbi rusiškos naftos kainos apribojimo iniciatyva, kurioje lyderiauja JAV“, – pažymėjo ji.

Susitikime ministrė akcentavo ir plataus masto finansinės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai būtinybę, atliepiant tiek trumpojo, tiek ir ilgesniojo laikotarpio šalies atstatymo poreikius.

Pasak jos, būtina pagalbos Ukrainai sąlyga – glaudus Vakarų partnerių bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas, tam ji pasiūlė sukurti vieningą visus Ukrainos donorus apjungiantį mechanizmą.

„Strategiškai vertinant Ukrainos perspektyvą tapti viena iš Europos Sąjungos narių, privalome sukurti vieningą veikiančią platformą, kuri apjungtų visus donorus. Be to, turime panaudoti ir įšaldytą Rusijos turtą, kuriuo ilgalaikėje perspektyvoje galėtų būti kompensuojama už karo nuostolius Ukrainai“, – sakė G. Skaistė.

JAV Iždo sekretorės pavaduotojas W. Adeyemo yra antrasis Departamento vadovaujantis pareigūnas ir vykdomasis vadovas. Jis vadovauja Iždo nacionalinio saugumo, ekonominės nelygybės ir su pandemija susijusio ekonomikos atkūrimo darbams.

Ministrė Vašingtone taip pat dalyvavo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko (PB) Šiaurės ir Baltijos šalių grupės susitikimuose, Valdytojų tarybų plenarinėje sesijoje, TVF Tarptautinio pinigų ir finansų komiteto posėdyje, PB diskusijoje dėl paramos Ukrainai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Vakarų donorų iš viso prašo apie 55 mlrd. JAV dolerių – 38 mlrd. padengti kitų metų biudžeto deficitui ir dar 17 mlrd. JAV dolerių – pradėti atstatyti šalies kritinę infrastruktūrą.

G. Skaistė anksčiau LRT teigė, kad gairės dėl kitų metų finansinės donorų paramos Ukrainai jau aiškios, tam prireiks apie 37 mlrd. JAV dolerių. Šalys taip pat tariasi dėl ilgalaikės finansinės paramos, kuri būtų skiriama Ukrainos atstatymui po karo.

Anot jos, tiek šiemet, tiek kitąmet trumpalaikė pagalba bus skiriama finansuoti viešojo sektoriaus darbo užmokestį, pensijų mokėjimą ir kitoms kasdienėms valstybės reikmėms. Žvelgiant į tolimesnes perspektyvas, Ukrainos atstatymui donorės svarsto panaudoti ir užsienyje įšaldytą Rusijos turtą.

Gairės: karas Ukrainoje, sankcijos Rusijai, JAV parama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS