G. Surplys apie išmokas R. Karbauskiui: kriminalo jokio nėra | KaunoDiena.lt

G. SURPLYS APIE IŠMOKAS R. KARBAUSKIUI: KRIMINALO JOKIO NĖRA

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys teigia, kad „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui ir jo šeimos nariams skirtos išmokos nėra kriminalas.

Pasak ministro, jos suskaičiuojamos automatiškai ir išmokamos visiems Lietuvoje registruotiems ūkininkams už pirmuosius 30 hektarų. Tiesa, jo teigimu, būtent dėl panašių priežasčių, kai, anot G. Siurplio, bandoma susieti Žemės ūkio ministeriją ir R. Karbauskį buvo nuspręsta perduoti ministeriją kitai politinei partijai.

Anot G. Surplio, išmokos ir R. Karbauskiui, ir visiems kitiems žemės ūkio verslo subjektams yra išmokamos ir apsikaičiojamos automatiškai pagal turimus hektarus ir auginamas kultūras.

„Tačiau čia mes atsiduriame labai įdomioje situacijoje, kuri ir man pasirodė labai įdomi, kai mes rašėme Lietuvos kaimo ir žemės ūkio plėtros baltąją knygą. Kad už tuos pirmuosius 30 ha papildomą išmoką turi gauti visi – nesvarbu, ar žmogus turi 5, ar 30, ar 500 ha. (...) Yra reglamentinė nuostata, kad jei taikai smulkiųjų hektarų išmoką 30 ha, taikai visiems“, – „Žinių radijui“ teigė G. Surplys.

Yra reglamentinė nuostata, kad jei taikai smulkiųjų hektarų išmoką 30 ha, taikai visiems.

„Čia mes nekalbame apie tai, ar R. Karbauskis ar jo broliai pasinaudojo šia sąlyga. Tiesiog programa automatiškai kiekvienam Lietuvos ūkininkui, nepaisant to, kiek jis turi ha, sumoka daugiau už tuos ha, kurie yra iki pirmųjų 30“, – pridėjo ministras.

Jo teigimu, kad viskas atliekama pagal teisės aktus patvirtino ir pirmadienį pateiktos Generalinės prokuratūros išvados.

G. Surplys taip pat pažymėjo, kad pagal Vyriausybės programą nuo kito paramos laikotarpio bus siekiama išmokas skaidyti – už pirmuosius 10 ha bus sumokama daugiau nei turinčiam nuo 10 iki 20 ha. Taip pat jis teigia, kad savo valdymo laikotarpiu ministerijoje įvedė paramos lubas, kai ūkininkai negali gauti daugiau nei 150 tūkst. eurų. išmokų per metus.

Paklaustas, kodėl Žemės ūkio ministerija yra atiduota „socdarbiečiams“, G. Surplys sakė, kad taip  norima sumažinti įtampą tarp žemės ūkio sektoriaus, „valstiečių“ ir Ramūno Karbauskio.

„Pagrindinė priežastis yra ta, kad labai daug bandoma pripiršti R. Karbauskiui ir „valstiečiams“ kokių pinigų sandorių, pinigų išgrobstymų, kas yra visiškai netiesa. Žmonėms neįrodysi, kad tu ne dramblys“, – sakė jis.

„Yra daug nereikalingo triukšmo, kuris trukdo daryti reikiamus pokyčius žemės ūkio srityje. (...) Nuimti įtampas, priežastis ta ir buvo“, – pridėjo žemės ūkio ministras.

ELTA primena, kad „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis su šeimos nariais, kaip skelbia 15min.lt, 25 kartus pasinaudojo galimybe kartą per metus gauti išmoką už pirmuosius 30 hektarų. Kaip teigia žurnalistai, taip buvo pasisavinta 42,3 tūkst. eurų.

Tuo metu tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra pažeidimų nerado.

G. Surplys: R. Karbauskis gerai vadovauja partijai

G. Surplys sako, kad dabartinis „valstiečių“ pirmininkas R. Karbauskis gerai vadovauja partijai, o premjeras Saulius Skvernelis, jo manymu, liks ministro pirmininko poste.

G. Surplio teigimu, pasirodžiusios kalbos, esą S. Skvernelis ruošiasi ne tik įstoti į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), tačiau ir partijos pirmininko poste pakeisti R. Karbauskį, kelia sumaištį LVŽS ir primena kitose partijose įvykusius skilimus.

„Aš nesu partijos „frontmenas“, nesu partijos fronto linijose, bet kaip politologas galiu pasakyti, kad turbūt dabar mūsų partijoje vyksta kažkas panašaus, kas vyksta konservatorių partijoje, kas įvyko pas socialdemokratus, liberalus, Darbo partijoje, Tvarkoje ir teisingume. Ateina laikas, kai iškyla klausimų dėl partijos krypties, galbūt ir dėl partijos lyderystės, tai yra normalūs demokratiniai procesai, kurie jau praėjo daugelyje partijų ir yra nesvetimi ir mūsų partijai“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė G. Surplys.

Ateina laikas, kai iškyla klausimų dėl partijos krypties, galbūt ir dėl partijos lyderystės, tai yra normalūs demokratiniai procesai, kurie jau praėjo daugelyje partijų ir yra nesvetimi ir mūsų partijai.

Vis dėlto, pabrėžė ministras, aiškintis santykius bei planus premjerui ir „valstiečių“ pirmininkui reikėtų už uždarų durų, o ne per žiniasklaidą, tačiau, jo nuomone, R. Karbauskis gerai susitvarko su partijos lyderio atsakomybe.

„Bet kuri partija yra sudėtingas organizmas ir jos pirmininko postas turbūt turi kažkokių privilegijų, antpečių, dėmesio, bet iš principo tai yra juodas, vadybinis darbas. (...) R. Karbauskiui kol kas tą darbą vykdyti sekėsi puikiai – mes laimėjome rinkimus iš nieko, prisitraukėme gerų lyderių į partijos sąrašą ir į Vyriausybę“, – teigia G. Surplys.

Anot žemės ūkio ministro, geriausia būtų, jeigu darbas toliau vyktų tiek S. Skverneliui, tiek R. Karbauskiui liekant savo užimamose pareigose.

„S. Skvernelis yra puikus lyderis, su kuriuo garbė dirbti, ir kaip Vyriausybės vadovas, mano galva, turint omeny, kokius darbus daro Vyriausybė su atlyginimų kėlimu, su pensijų kėlimu, su regionine politika, yra puikus lyderis. Mano giliu įsitikinimu, šitos partijos jėga būtent ir yra tas dviejų skirtingų lyderių tandemas, kurie sugeba susitarti ir kurie sugeba daryti darbus“, – sakė G. Surplys, pridūręs, kad, jo nuomone, S. Skvernelis liks premjeru.

ELTA primena, kad S. Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas DELFI pirmadienį sakė, jog premjeras būtų pasiruošęs prisijungti prie „valstiečių“ bei konkuruoti dėl LVŽS pirmininko posto, jeigu partija būtų pasiruošusi pokyčiams. Pats R. Karbauskis tokius keliamus reikalavimus vadina keistais. Jo teigimu, „sąlygų partijai tikriausiai joks žmogus, kuris nori įstoti į sąjungą, nekels“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

JAP

Giedriui niekad kriminao nera , nes jis pats vaiksciojantis melagis , kalba apie regionine politika , nors supratimo turi nuli , Matosi kaip perkelti ministerija , perkelti NMA , bet nemato kas darosi aplink ji

Nuomone.

Skaiciau ,kad ta zeme apiforminta ivairiu giminaiciu vardu,Tai koks bus kriminalas jei jo nenori matyti?Jei visi politiku ,grobstytoju nusikaltimai dangstomi.Zmogeliukui tai butu kriminalas ir pasaulio pabaiga.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS