I. Šimonytė dėl ambasadoriaus ES: prisiminė G. Nausėdos pasisakymą apie „arklius brastoje“ | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ DĖL AMBASADORIAUS ES: PRISIMINĖ G. NAUSĖDOS PASISAKYMĄ APIE „ARKLIUS BRASTOJE“

Premjerė Ingrida Šimonytė Seime komentuodama tai, kad Lietuvos atstovybė Europos Sąjungoje nuolatinio vadovo neturi ilgiau nei metus, tvirtina nematanti nė vieno argumento, kodėl į minimas pareigas negalėtų būti paskirtas šiuo metu atstovybei laikinai vadovaujantis ambasadorius Simonas Šatūnas.

Šiame kontekste Vyriausybės vadovė prisiminė prezidento komentarą apie buvusį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kurį tuometinė opozicija pandemijos įkarštyje ragino keisti. Jos teigimu, būtent ambasadorius S. Šatūnas labai reikšmingai prisideda prie to, kad jau kitą – nelegalių migrantų krizę – išgyvenanti Lietuva sugeba į save sutelkti europinį dėmesį.

„Kažkada ekscelencija yra pasakęs apie vieną iš buvusių Vyriausybės ministrų, kad viduryje brastos arklių niekas nekeičia. Mano įsitikinimu, tai, kad taip gerai pavyksta mums aktualius klausimus padaryti ir europinės darbotvarkės dalimi, ir sulaukti sau tinkamo dėmesio, tiesiogiai priklauso nuo ambasadoriaus Šatūno“, – parlamentarams teigė premjerė.

Kažkada ekscelencija yra pasakęs apie vieną iš buvusių Vyriausybės ministrų, kad viduryje brastos arklių niekas nekeičia.

„Gali, galbūt, vienas ar kitas žmogus asmeniškai kažkam nepatikti, bet dalykinių argumentų, kodėl Simonas Šatūnas negalėtų būti skiriamas ambasadoriumi, aš, norėčiau konstatuoti, neišgirdau. Ambasadorius dirba, dirba gerai – tiesa laikinosiose pozicijose. Tačiau tas darbas, bent jau Vyriausybės požiūriu, yra tinkamas, laiku ir vietoje“, – teigė premjerė.

I. Šimonytė neatmetė, kad kandidatūrų į nuolatinio Lietuvos ambasados ES vadovo pareigas paieškos gali užtrukti. Tačiau, tęsė Vyriausybės vadovė, tuo laiku tinkamai Lietuvą ir toliau atstovauti galės S. Šatūnas.

„Paieškos gali užtrukti, o kol tos paieškos truks, tol ambasadorius dabartinis, manau, ir toliau puikiai atliks savo pareigas“, – apibendrino premjerė.

Pagal Konstituciją ambasadorius skiria ir atšaukia prezidentas Vyriausybės teikimu bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu. Lietuva nuolatinio vadovo ambasadoje ES neturi nuo 2020 metų rugpjūčio mėnesio, kai baigėsi Jovitos Neliupšienės kadencija.

Dėl ambasadoriaus nesugeba susitarti prezidentas ir URM

Panašu, kad dėl kandidato nesugeba susitarti Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija (URM). Pastarosiomis savaitėmis tiek Prezidentūra, tiek URM žiniasklaidai teigė, kad procesas įstrigęs ne dėl jų kaltės.

Šalies vadovas pastarosios savaitės trečiadienį sakė, kad atsakomybė dėl susiklosčiusios situacijos Lietuvos ambasadoje ES šiuo metu tenka ne Prezidentūrai.

Šachmatininkai nedaro dviejų ėjimų iš eilės.

„Šachmatininkai nedaro dviejų ėjimų iš eilės“, – pabrėžė G. Nausėda.

Tuo tarpu Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, Ministrų kabinetas jau ne vieną kartą atliko reikalingą ėjimą, tačiau pasiūlyti kandidatai būdavo atmetami. Užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad reikiamus žingsnius jie kartos tol, kol bus paskirtas ambasadorius.

„Klausimas, kiek kartų galima tą procesą kartoti. Kartosime tol, kol rasime“, – teigė jis.

Tačiau diplomatijos vadovas pripažino, kad šiuo metu tiek Prezidentūrai, tiek Vyriausybei tinkamo kandidato surasti nepavyksta.

„Kai bus galimybė, kai bus atrastas tinkamas žmogus eiti tokias pareigas ir bus suderinta pavardė tarp visų procese dalyvaujančių institucijų, tuomet ir bus tas žingsnis žengtas. Kol kas to nėra“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS