Iniciatyva mažinti parlamentarų skaičių prieštarauja Konstitucijai? | KaunoDiena.lt

INICIATYVA MAŽINTI PARLAMENTARŲ SKAIČIŲ PRIEŠTARAUJA KONSTITUCIJAI?

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos iniciatyva Seime užregistruotas įstatymo projektas keisti Konstitucijos 55-ąjį straipsnį ir sumažinti Seimo narių skaičių iki 121. Konstitucinės teisės specialistui Vytautui Sinkevičiui tokios iniciatyvos atrodo kaip populizmas, ignoruojantis Konstitucijos esmę.

Pasak vieno iš iniciatorių „socdarbiečio“ Andriaus Palionio, referendume pasisakiusių žmonių dauguma ragina Seimą tęsti darbus.

„Referendumas neįvyko, bet sudalyvavę 47 proc. žmonių ir 855 tūkst. išreiškę poziciją, kad Seimas turėtų būti sumažintas iki 121. Toks buvo pagrindinis argumentas. Argumentas nėra, kad sutaupysime biudžeto lėšas. Didesnis - kad į vieną Seimo nario vietą būtų konkurencija, tai leistų pakelti Seimo narių kompetenciją ir Seimo darbą. Iš esmės žmonės nepatenkinti Seimo darbu“, - tikino politikas.

Pasak Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės „valstietes“ Agnės Širinskienės, taip pat pasirašiusios dokumentą, projektas esą padės tęsti pradėtas diskusijas dėl Seimo narių mažinimo, nes tai buvo vienas pagrindinių kritikų argumentų.

„Opozicija mums viso referendumo laikotarpiu priekaištavo, kad, jų manymu, klausimas Seime yra nepakankamai išdiskutuotas. Projekto teikimas reiškia diskutavimo pradžią“, - teigė Seimo narė.

Mykolo Romerio universiteto profesoriaus teisininko Vytauto Sinkevičiaus teigimu, šis veiksmas galimai prieštarauja Konstitucijai.

„Klausimas, ar Seimui galima pateikti tokią pataisą nepraėjus metams. Jeigu tauta referendumu sprendė tą klausimą ir jeigu atmetė, tai iš 148 straipsnio 4 dalies kyla tai, kad tokią pataisą Seimui galima teikti tik po metų“, - teigia jis.

Konstitucijos 148 straipsnio 4 dalis teigia, kad „nepriimta Konstitucijos pataisa Seimui iš naujo svarstyti gali būti teikiama ne anksčiau kaip po metų“.

„Negalima priešinti tautos valios ir Seimo valios. (...) Čia populistinis veiksmas ir daugiau nieko. Visų pirma, gali prieštarauti Konstitucijai, nes teikiama per anksti, kita vertus, tiekiama žinant, kad Seimas nepritars tokiai aptaisai, bet siekiama politinių dividendų. Štai teikiame, štai inicijavome, o blogas Seimas nepritarė“, - sakė V. Sinkevičius, pridurdamas, kad norint priimti pataisą Seime turėtų pasisakyti „už“ 94 Seimo nariai.

Pasak A. Širinskienės, prieštaravimo ji esą nemato. Tikina, kad projekto tikslas - paskatinti diskusijas, o ne siekti jį priimti.

„Niekas nedraudžia registruoti. Kas kalba apie tai, kad yra daromas pateikimas. Pateikimas yra tam tikra įstatymo priėmimo stadija, niekas į posėdžių darbotvarkę netraukė. Čia diskusiją pradėti, nematau jokios problemos“, - teigė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

Tuo metu „socdarbietis“ A. Palionis teigia, kad tikslas yra kitas - referendumu nepavykusį išspręsti klausimą priimti Seimui.

„Tikslas, kad (klausimą. - ELTA) išspręstų pats Seimas, atsižvelgtų į Tautos valią. Jeigu būtų įvykęs referendumas, Seimas net nebūtų sprendęs, būtų iškart ir užskaityta Konstitucijos pataisa“, - sakė jis.

Įstatymo projektas pasirašytas „socdarbiečių“, „valstiečių“, ir lenkų frakcijų Seime atstovų, taip pat Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio. Iš viso - 38 parlamentarai.

ELTA primena, kad sekmadienį vykusiame referendume dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo nuo 141 iki 121, nepaisant to, kad didžioji dauguma (73,77 proc. nuo dalyvavusių skaičiaus) pasisakė už Konstitucijos 55-ąją straipsnio pataisą, ji nepriimta dėl nepakankamo balsavusiųjų aktyvumo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po išankstinio balsavimo žurnalistams teigė neėmusi šio referendumo biuletenio, nes jis esą yra beprasmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

ACH: "Prezidentė Dalia Grybauskaitė po išankstinio balsavimo žurnalistams teigė neėmusi šio referendumo biuletenio, nes jis esą yra beprasmis" - NĖRA beprasmis veiksmas TAI ką numato Konstitucija, tai ką ji priskiria Tautos dispozicijai; toks prezidentės veikimas REIŠKIA neleistiną manipuliavimą Tauta, neleidimą jai pačiai apsispręst; taip ATVIRAI paremdama tik dalelės suinteresuotų ("konservų?") pusę prezidentė NEBUVO 'lygi visiems', ir taip SULAUŽĖ savo konstitucinę priesaiką. Taip kad prezidentei - apkalta, o klausimą reikis svarstyt iš naujo, DAUGUMA vis tik už tų 'dykaduonių' skaičiaus sumažinimą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS