Iširus „tvarkiečių“ frakcijai: R. Žemaitaitis sako, kad liks Seimo vicepirmininku | KaunoDiena.lt

IŠIRUS „TVARKIEČIŲ“ FRAKCIJAI: R. ŽEMAITAITIS SAKO, KAD LIKS SEIMO VICEPIRMININKU

Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis, nepaisant to, kad skilo „tvarkiečių“ frakcija Seime, ketina likti Seimo pirmininko pavaduotoju. Jo teigimu, frakcijos griūtis tam įtakos nedaro. Su tuo sutinka ir Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, tikindama, kad buvo balsuota už R. Žemaitaičio kaip asmens, o ne frakcijos atstovo, kandidatūrą. Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas tokią situaciją kritikuoja ir ragina „tvarkietį“ pademonstruoti politinį toną ir atsistatydinti.

Anot R. Žemaitaičio, Tvarkos ir teisingumo frakcijos skilimas su jo, kaip vicepirmininko, pozicija nėra susijęs. Esą valdančiosios daugumos formavimo susitarimą yra pasirašiusios partijos, o ne frakcijos. Taip pat, jo teigimu, ši pozicija yra renkama Seimo.

„Čia nėra jokio skirtumo. Gali pasiūlyti frakcija, gali pasiūlyti Seimas, ta pareigybė yra renkama. Turiu politinį pasitikėjimą, esu valdančiojoje daugumoje“, – teigia „tvarkietis“.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja R.Baškienė teigia, kad kolegos R. Žemaitaičio atvejis panašus į Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio. Jos teigimu, abi šias pareigybes renka Seimas ir parlamentas gali jas atšaukti.

„R. Žemaitaitis išrinktas Seimo, Seimas konkrečiai balsavo, kad jis būtų vicepirmininkas. Tai nėra siejama vien tik su frakcija. Frakcija tik pasiūlė, o balsavo Seimas. (...) Jeigu Seimas ar kažkas iš Seimo inicijuotų nepasitikėjimą juo, vicepirmininkas būtų atstatydintas, bet čia būtų visai kitokios procedūros“, – sakė „valstietė“ R. Baškienė.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad susiklosčiusi situacija, kai vicepirmininku yra asmuo iš nebeegzistuojančios frakcijos, Lietuvoje pasitaikė pirmą kartą. Kartu jis ragina R. Žemaitaitį atsistatydinti.

Turiu politinį pasitikėjimą, esu valdančiojoje daugumoje.

„Tokių dalykų Lietuvoje nebuvo, kad net frakcijos neturintis partijos narys būtų Seimo pirmininko pavaduotojas. Normaliose šalyse tokių dalykų neturėtų būti. Tai pirmiausia pačių politikų geras tonas, jei tu pasukai kitu keliu, neturi frakcijos, turi atsistatydinti ir viskas. Tai gero politinio tono klausimas, bet, deja, šitas dar labai sunkiai prigyja. Kiekvienas suranda tūkstančius priežasčių šito nedaryti“, – sako socialdemokratas.

ELTA primena, kad antradienį Darbo partijos narys Valentinas Bukauskas pateikė prašymą išbraukti jį iš Tvarkos ir teisingumo frakcijos Seime taip ją sugriaunant. Visi likę šeši parlamentarai – R. Žemaitaitis, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava, Kęstutis Bartkevičius, Vytautas Kamblevičius ir Juozas Imbrasas – nuo šiol dirbs Mišrioje Seimo narių grupėje.

Verta paminėti, kad „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, komentuodamas Darbo partijos galimybes prisijungti prie derybų dėl koalicijos, anksčiau yra pareiškęs, kad deramasi ne su partijomis, o su Seime esančiomis frakcijomis. Su iširusia „tvarkiečių“ frakcija derybos vis dar tęsiamos, sutarties pasirašymas nukeliamas į kitą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Abc

Gal galėtų bent jau nekritikuoti V. Pranskiečio šiam neatsisakant Seimo pirmininko pareigų. Pranskietįtai tikrai rinko visas Seimas, o Žemaitaičiui pareigos atiteko prisišliejus prie valdančiųjų!!!

Per nervus

žmogus ir garbanas prarado... :)

Italas

Gražoliukas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS