Sušalusį sirą pasienyje išgelbėjusiems savanoriams – 100 eurų baudos: už tiek išsaugojome gyvybę | KaunoDiena.lt

SUŠALUSĮ SIRĄ PASIENYJE IŠGELBĖJUSIEMS SAVANORIAMS – 100 EURŲ BAUDOS: UŽ TIEK IŠSAUGOJOME GYVYBĘ

  • 79

Siras Waelis, kurį penktadienį savanoriai rado Varėnos rajono miške, kol kas dar Respublikinėje Vilniaus Universitetinėje ligoninėje (RVUL). Jo būklė nėra sunki, praneša LNK.

„Jaučiuosi geriau. Truputį galiu vaikščioti“, – sakė migrantas iš Sirijos.

Medikai sakė, tai buvo tik sušalimas, o žmogus sunkiau vaikšto, nes turi pėdų deformaciją.

„Aš jį dar patyrinėjau, jeigu nesurasiu, kur prisikabinti, planuoju jį ryt, poryt paleisti, nes nėra prasmės jo laikyti“, – teigė RVUL Terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus.

Savanoriai, pasivadinę „Sienos grupe“, teigė, kad siras negalėjo pajudėti. Jie jam iškvietė greitąją pagalbą ir pasieniečius. Savanoriai teigė, kad, jų žiniomis, jo sveikatos būklė – sunki: patyrė rimtų nušalimų, komentavo, kad gali amputuoti galūnes.

„Man tik toks įtarimas yra, kad jis šiek tiek daugiau pasako, nei yra realiai. Vieną kartą vienoj vietoj skauda, kitą kartą – kitoj. Amputacijų tikrai nereikės“, – tikino V. Vaitkus.

Waelis / Stop kadras

Waelis žino, kad už grįžimą į Siriją Lietuva jam sumokėtų 1000 eurų, bet sako, negrįš. Waelis nori į Olandiją – sako, ten gyvena brolis.

„Štai jums ir visa istorijos dekonstrukcija, o prieš dvi dienas mes čia jau buvom pasiruošę visą mūsų pasienio apsaugą nubausti, apkaltinti, ir rūstavom, kad jie nejautrūs, o pasirodo, jie gina sieną, kol kažkas užsiima ne žmogaus teisių apsauga, o žmonių gabenimu“, – sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Sienos grupės“ aktyvistas Mantautas Šulskus į tokį pasisakymą atsakė taip: „Galiu reaguoti taip, kad neužsiimame. Mes tiesiog laikomės tarptautinės teisės.“

Dėl Lietuvos rūstauja ir Europos Sienų apsaugos agentūros „Frontex“ vienas iš padalinių, pavadinimu „Fundamentalių teisių biuras“. Kaip pranešė „Delfi“, šis padalinys rekomenduoja, kad pasieniečiai sieną bandančius kirsti migrantus ne apgręžtų, o pavežtų iki pasienio punktų. Ten jie galėtų pateikti prieglobsčio prašymus. Taip pat, jeigu ateina su vaikais, turėtų būti įleisti, bet Lietuva savo politikos keisti nežada.

„Jei mes, sulaikę žalioje sienoje, visus gabentume į pasienio kontrolės punktus, tai būtų ta pati atvirų sienų politika, kuri šiandien Lietuvoje tikrai nėra galima“, – teigė Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Vidaus reikalų ministerija akcentavo, kad tai – tik rekomendacija.

„Man atrodo, svarbiausia yra tai, kad mes – ne taip kaip lenkai – nesusipyktume tiek su „Frontex’u“, tiek su Europos Sąjungos institucijomis, nes manau, kad jos yra pagrindinis mūsų strateginis partneris, valdant šią migracijos krizę“, – kalbėjo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Tomas Vytautas Raskevičius / Stop kadras

Anot ministerijos, šiuo metu Lietuvoje dirba apie 50 „Frontex“ pareigūnų.

„Kas, galbūt, negatyviausio gali nutikti, įvertinant šiuos siūlymus, tai, kad Lietuva visų nepriims, o „Frontex’o“ misija gali būti sustabdyta“, – sakė A. Abramavičius.

Tad, anot ministerijos, grąžinimo politika bus tęsiama bent tol, kol bus įrengtas modernus fizinis barjeras.

Bet Waelis, net ir kai bus išrašytas iš ligoninės, negali būti grąžintas bent iki sausio 31-os dienos. Dėl jo tokias laikinąsias apsaugos priemones priėmė Europos Žmogaus teisių teismas. Tuo pasirūpino „Sienos grupės“ savanoriai.

„Tokia procedūra, kad šis mėnesis skirtas suruošti jo prieglobsčio prašymui“, – teigė M. Šulskus.

„Reikia dabar pabandyti jį skųsti ir parodyti, kad tai nebuvo tas atvejis, kuris buvo, galbūt, aprašytas medžiagoje“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Vieta, kur rastas šis siras, yra pasienio ruože. Čia galima patekti tik su leidimais, tad jį gelbėjusiems savanoriams Valstybės sienos apsaugos tarnyba skyrė 100 eurų baudas. Savanoriai sakė, kad už tiek išgelbėjo gyvybę.

GALERIJA

  • Tomas Vytautas Raskevičius
  • Sušalusį sirą pasienyje išgelbėjusiems savanoriams – 100 eurų baudos: už tiek išsaugojome gyvybę
  • Sušalusį sirą pasienyje išgelbėjusiems savanoriams – 100 eurų baudos: už tiek išsaugojome gyvybę
Rašyti komentarą
Komentarai (79)

Audronė

A.Abramavičius nori-modernių apartamentų pasienyje,kad galėtų su Kasčiūnu stebėti migrantų agonijas? Savanoriai nori išgelbėti migrantų gyvybes,nes ir durnam aišku,kad dabar miške neišgyvensi,ypač kai nebegali paeiti.Gydytojai-davę priesaiką, gelbėti gyvybes,pastatomi į nusikaltėlių gretas.Kaip visa tai pažystama-peržiūrėkite antrojo pasaulinio karo vaizdus.Galvojau-tai jau nepasikartos-klydau!Viskas prasideda iš naujo.Toks smurto troškimas,kad jau panašu į žaidimą-tu bėk-aš gaudysiu-esu su automatu-tu basas,bet gal pasiseks.

Manau tik taip.

Kaip tie savanoriai sužinojo, kad syras ten yra. Mano nuomone jie padeda tiems žmonių prekeiviams. Nes kitaip nežinotu, kad jis ten miške ir neslėptu. Dar per maža baudą tiems savanoriams. Dabar tegu pasiima pas save ir ji globoja.

Anonimas

1.Jei jam reikia pas giminaitį į Olandiją, TAI sąžininga gražinti atgal pas kolūkietį -apsiš[ik]aukėlį kur ir galės ieškoti pagalbos pas olandus atstovybėje. 2. Gydytojas galėjo jam "mestelti ,kad norima amputuoti abi kojas" ir pažiūrėti apsimetėlio reakciją....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS