J. Džiugelis šalina kliūtis neįgaliesiems atvykti prie balsadėžių | KaunoDiena.lt

J. DŽIUGELIS ŠALINA KLIŪTIS NEĮGALIESIEMS ATVYKTI PRIE BALSADĖŽIŲ

Seimo narys Justas Džiugelis inicijuoja Seimo, Vyriausiosios rinkimų komisijos, nevyriausybinių organizacijų, Lietuvos savivaldybių asociacijos ir visų savivaldybių atstovų nacionalinį susitarimą užtikrinti, kad kuo daugiau rinkimų apylinkių būtų pritaikytos neįgaliesiems, o šie būtų laiku ir tinkamai informuoti apie rinkimus.

Anot parlamentaro, bendraudamas su savivaldybių atstovais jis ne kartą įsitikino, kad didžiausia kliūtis pritaikyti rinkimų apylinkes žmonėms su negalia ir senjorams yra ne pinigų ar galimybių stygius, o noro trūkumas. Daugybę kliūčių galima išspręsti pasitelkus išradingumą, tereikia į situaciją pažiūrėti neformaliai. To, deja, kai kuriose savivaldybėse labai trūksta. Beveik du trečdaliai rinkimų apylinkių nepritaikytos žmonėms su negalia ir senjorams.

Iš žmonių su negalia atimta teisė balsuoti ne tik diskriminuoja juos kitų piliečių atžvilgiu, bet ir gilina atskirtį, izoliuoja nuo visuomenės ir, tai ne mažiau svarbu, žemina orumą.

„Iš žmonių su negalia atimta teisė balsuoti ne tik diskriminuoja juos kitų piliečių atžvilgiu, bet ir gilina atskirtį, izoliuoja nuo visuomenės ir, tai ne mažiau svarbu, žemina orumą. Taip neturėtų jaustis nė vienas demokratinės šalies, Europos Sąjungos narės pilietis. Ši situacija gali skaudžiai atsiliepti valstybei. Kalbu ne tik apie Lietuvos įvaizdį pasaulyje ir moralinį šimtų tūkstančių piliečių nusivylimą. Jeigu bent dalis jų sugalvotų pasinaudoti teisiniu precedentu, kai dviem neįgaliesiems už nesuteiktą galimybę balsuoti buvo priteistas neturtinės žalos atlyginimas, tai mūsų valstybei atsieitų šimtus tūkstančių eurų. O juk yra daugybė socialinių sričių, kurioms šie pinigai labai reikalingi“, - teigia Seimo narys J. Džiugelis.

Kitais metais vyks treji rinkimai - savivaldos, Prezidento ir Europos Parlamento.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai

Kodėl neneša bslsadėžių senukams į namus,mato gi gimimo datą lapeliuose

SUSIJUSIOS NAUJIENOS