J. Sabatauskas: mokyklų direktorių atrankos tvarka prasilenkia su realybe | KaunoDiena.lt

J. SABATAUSKAS: MOKYKLŲ DIREKTORIŲ ATRANKOS TVARKA PRASILENKIA SU REALYBE

Šimtai Lietuvos mokyklų, neturinčių nuolatinių vadovų, – aiškus signalas, kad direktorių atrankos tvarka prasilenkia su realybe, ir valdantieji šią problemą turėtų spręsti nedelsiant, teigia Seimo opozicijos lyderis Julius Sabatauskas.

Pasak socialdemokrato, susiklosčiusi situacija – kritinė: savivaldybių duomenimis, iki spalio 1 d. buvo paskelbti 159 konkursai eiti švietimo įstaigų vadovų pareigas, tačiau pavyko išrinkti 60 įstaigų direktorius. Beveik 100 konkursų, pasak J. Sabatausko, sužlugo.

„Kai kur net neatsiranda norinčių kandidatuoti į mokyklos direktorius. Atsakomybė čia didžiulė, ypač po etatinio apmokėjimo įvedimo, o kandidato kompetencijų vertinimo kriterijai labai sudėtingi. Ką reiškia mokyklai dirbti be nuolatinio vadovo? Nukenčia viso darbo organizavimas, sudėtinga ir mokytojams, krinta mokinių mokslo kokybė. Valdantieji turi nedelsdami taisyti situaciją: peržiūrėti atrankos kriterijus, įvertinti direktorių atsakomybių ir savarankiškumo ribas”, – teigia J. Sabatauskas.

Kelerius metus iš eilės „valstiečiai“ neišpildo savo duotų pažadų dėl mokytojų atlyginimų. Negalima daugiau rizikuoti ir taip jau neblizgančia lietuviška švietimo kokybe.

Politikas laikosi nuomonės, kad kelerius metus tebesitęsiantys valdančiųjų ir švietimo bendruomenės nesutarimai artėja prie kritinės ribos. J. Sabatausko žodžiais, „valdantieji jau ne kartą apgavo švietimo bendruomenę“.

„Kelerius metus iš eilės „valstiečiai“ neišpildo savo duotų pažadų dėl mokytojų atlyginimų. Negalima daugiau rizikuoti ir taip jau neblizgančia lietuviška švietimo kokybe. Nacionalinę idėją „mokytojas – prestižinė profesija“ valdantieji, panašu, pavertė parodija. Tai liudija ir tolimesni jų žingsniai – biudžete vėl nepaisoma parašais patvirtintų valdžios susitarimų su mokytojais“, – primena J. Sabatauskas.

Praėjusių metų žiemą, maždaug mėnesį, streikavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovai. Streiko metu atsistatydino tuometė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Apie streikus švietimo bendruomenės atstovai užsimena ir šiemet.

Šių metų spalio 15 d. Seimas pradėjo svarstyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narės Aušros Papirtienės parlamentarų grupės vardu pateiktas Švietimo įstatymo pataisas, primena ELTA. Jomis siūloma keisti švietimo įstaigų vadovų skyrimo tvarką taip, kad labai gerai ir gerai dirbantys švietimo įstaigų vadovai turėtų galimybes stabiliai dirbti mažiausiai 10 metų.

Po pateikimo įstatymo pataisas parėmė 85 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 16 parlamentarų. Seimas taip nutarė paprašyti Vyriausybės išvados ir jos sulaukęs projektą toliau Seimo plenariniame posėdyje ketina svarstyti lapkričio 21 d.

Beje, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija irgi siūlo keisti švietimo įstaigų vadovų skyrimo tvarką. Pakeitimus ruošia ministro Algirdo Monkevičiaus sudaryta darbo grupė.  

Nuo 2018 m. sausio 1 d. įsigaliojo Švietimo įstatymo pataisos, kuriomis nustatyta švietimo įstaigų vadovų penkerių metų kadencija.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

mokytojai

tai gal p. mokytoja pasižiūrėkite kiek funkcijų vykdo vadovas, kiek mokytojas. Vadovas dar ir už tamstos darbo broką atsakingas, nes jo veikla vertinama už mokyklos, ypač ugdymo rezultatus, o jums net atestacija neprivaloma. Rado ką lyginti. Ir dar: baigiat pamokas, rankinukas ant peties ir namo, vadovas turi būti iki galo .

.

O gerb. Sabatauskas vietoj to, kad pasyviai laukdamas pokyčių žvelgia į valdančiųjų pusę, pats būdamas Seimo nariu, negali imtis darbų? Per sudėtinga? Ar tik liežuvis gimstant duotas? Kiek žinau, opozicija turi visas teises inicijuoti įstatymų pataisas. Akivaizdu, kad rinkiminė kampanija jau prasidėjo.

Algirdas

Gabus mokytojas, turintis pastovų darbą ir gerą krūvį nekandidatuos į direktoriaus vietą. Atlyginimas bus panašus, atsakomybė didžiulė, darbo valandos dvigubai ilgesnės, sutartis terminuota> Net iš banko kredito negausi didesniam pirkiniui, nes tavo sutartis terminuota. Apie atlyginimo didinimą nieks nekalba, koeficianto žirklės didžiulės, jos priklauso kiek savivaldybei būsi geras. Po penkių metų pedagogo kvalifikaciją jau būsi praradęs, o ir buvę direktoriai mokyklose nėra labai mylimi. Jau normali praktika, kai dviem mokyklom "vadovauja" vienas direktorius, tipo laikinai... daroma parodija iš direktoriaus institucijos,bet uždarinėjant mokyklas ji daug kam patogi. Pasaulį seną išardysim, kas buvo nieks tas bus viskuo... Išardyt sekasi gerai, tik va naujų plytų kaip neatsiranda, taip neatsiranda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS