Sporto ministrų susitikime Varšuvoje – tvirta pozicija agresorių atžvilgiu | KaunoDiena.lt

SPORTO MINISTRŲ SUSITIKIME VARŠUVOJE – TVIRTA POZICIJA AGRESORIŲ ATŽVILGIU

  • 18

Brutalaus Rusijos įsiveržimo į Ukrainą metinių išvakarėse Varšuvoje Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė susitiko su Ukrainos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Čekijos, Slovakijos sporto ministrais ir už sportą atsakingais pareigūnais.

Sporto politikai siekia didinti spaudimą tarptautinėms sporto organizacijoms nesugrąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas, neįsileisti jų į olimpines atrankas, kol jų šalys tęsia karą Ukrainoje, praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Tarėmės, kokių bendrų veiksmų galėtume imtis, kurie būtų nukreipti prieš pastangas grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į tarptautines sporto varžybas ir kaip palaikyti Ukrainą ir jos sportininkus. Nuo karo pradžios Ukrainoje buvo sutrikdytos sporto varžybos, daugelis sportininkų išėjo ginti tėvynę. Šiuo metu Ukrainoje nėra normalių treniruočių sąlygų, daug sporto objektų sunaikinta, stadionai uždaryti ar ir daugeliu atvejų naudojami kaip pastogės. Taigi svarbiausias darbas dabar yra visomis išgalėmis palaikyti Ukrainą, kuri gina mūsų visų laisvę“, – po susitikimo sakė J.Šiugždinienė.

Ministrė susitikime išsakė Lietuvos poziciją, kuri nesikeičia: sporto organizacijos kviečiamos neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į jokias tarptautines varžybas, kol tęsiasi karas Ukrainoje

J.Šiugždinienė siūlė dar kartą paraginti Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) ir tarptautines federacijas neleisti dalyvauti tarptautinėse varžybose Rusijos ir Baltarusijos sportininkams po jokia vėliava.

Taip pat pareikalauti tarptautinių federacijų ir IOC neskirti sankcijų, jei sportininkai atsisako dalyvauti varžybose su Rusija ir Baltarusija. Ministrė kvietė apsvarstyti, kaip sustiprinti bendradarbiavimą su aukščiausio lygio sportininkais, kurių pozicija gali turėti didelį poveikį IOC sprendimams ir paraginti federacijas formuoti koalicijas ir kreiptis į IOC.

Ukrainos jaunimo ir sporto ministras, olimpinis čempionas ir Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas Vadimas Gutcaitis susitikime padėkojo šalims už tvirtą ir aiškiai išreikštą poziciją neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas, kol tęsiasi karas prieš Ukrainą ir paragino tokios pozicijos laikytis toliau.

Sporto ministrai ir už sportą atsakingi pareigūnai pasirašė bendrą pareiškimą. Juo ragina visus kitus tarptautinio sporto dalyvius, visus geros valios žmones nuolat remti Ukrainos sportininkus ir solidarizuotis su jais.

„Atsižvelgiant į tarptautines diskusijas dėl sankcijų Rusijai ir Baltarusijai sporto srityje, mes, kaimyninių šalių atstovai, esame įpareigoti laikytis pozicijos, kad Rusijai ir Baltarusijai neturi būti leista dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose jokia forma. Remiantis mūsų istorine patirtimi, esame įsitikinę, kad prieš metus taikyto draudimo sušvelninimas būtų neteisingas signalas, kuriuo Rusijos režimas ir jo propaganda galėtų įteisinti savo nusikaltimus“, – sakoma bendrame pareiškime.

Taip pat jame pažymima, kad sporto dvasia, kaip ir laisvės dvasia, turi išlikti nepalaužta. Sporto diplomatija šiuo metu labai svarbi. Sportininkų sėkmė suteikia visai tautai vilties ir pasididžiavimo jausmą. Ministrai ragina visus, kurie dalyvauja tarptautiniame sporte, palaikyti Ukrainos sportininkus, kurie taip pat yra šio karo didvyriai. Atėjo laikas parodyti vienybę ir solidarumą su jais.

„Siekiame padaryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų nebūtų olimpiadoje, kol karas tęsis, o Lietuvos ir Ukrainos bei kitų demokratinių valstybių sportininkai galėtų dalyvauti joje“, – pabrėžė J.Šiugždinienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

vanga

Arteja kremliaus issigimeliu krachas, arteja... :D

Kęstas

Kodėl mums daugiau, nei įprastai, kyla rūpesčių? Kadangi aiškėja, ir kuo toliau, tuo aiškiau, kad durnių namus valdo išprotėję. Mažos neatsakingos šalys įgyja vis agresyvesnių ginklų ir daugiau laisvės veikti. Trumpas pirmą kartą aprašė šį paradoksą – maža agresyvi šalis (kaip Estija) puola Rusiją, o kas toliau – branduolinis karas? Yra geras, baisus ir realus, pavyzdys: Ukraina raketomis smogia Lenkijai, o paskui atkakliai, nepaisydama visų faktų, kaltina Rusiją. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

tai

Olimpiniai turistai tikisi tokiu būdu gauti medalį? Vargu ar pavyks, esate apgailėtina užkampio UsA kolonija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS