J. Trudeau atidaro Kanados ambasadą Vilniuje: stiprūs ryšiai – svarbūs kaip niekada | KaunoDiena.lt

J. TRUDEAU ATIDARO KANADOS AMBASADĄ VILNIUJE: STIPRŪS RYŠIAI – SVARBŪS KAIP NIEKADA

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pirmadienį Vilniuje paskelbė apie jo šalies ambasadų atidarymą Vilniuje ir Taline.

„Stiprūs ryšiai tarp sąjungininkų ir bendraminčių demokratijų yra svarbūs kaip niekada“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos premjere Ingrida Šimonyte sakė Kanados Vyriausybės vadovas.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį priėmė skiriamuosius raštus iš pirmosios Kanados ambasadorės Lietuvoje Jeanette Sautner (Žanet Sotner).

J. Trudeau sakė, kad atidarydamas ambasadas nori sustiprinti ryšius su Baltijos šalimis.

„Esu tikra, kad ambasados buvimas Vilniuje atvers naujas galimybes toliau stiprinti ryšius tarp mūsų valstybių ir plėsti dvišalią darbotvarkę tarp mūsų šalių“, – tvirtino I. Šimonytė.

Taikos sąlygas turi apibrėžti ne agresorius, o visos Europos laisvę ginanti Ukraina.

Iki šiol, nuo 1992 metų Lietuvoje veikė Kanados ambasados biuras Vilniuje, o ambasadorius Lietuvai rezidavo Rygoje.

Kanados ambasados biuro transformacija į ambasadą „prisidės prie ekonominių, kultūrinių ir žmogiškųjų ryšių plėtros ir intensyvinimo“, teigiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Ambasados atidarymas ir ambasadorės reziduojančios Lietuvoje paskyrimas, yra svarbus naujas etapas Lietuvos ir Kanados dvišaliuose santykiuose. Mūsų valstybes siejantis bendras įsipareigojimas demokratinėms vertybėms ir transatlantinio ryšio stiprinimui, yra tvirtas pagrindas toliau stiprinti bendradarbiavimą“, – pranešime sakė ministras Gabrielius Landsbergis.

„Pasipriešinsime bet kuriam agresoriui“

Viešėdamas Rygoje pirmadienį J. Trudeau paskelbė, kad Kanada papildomai dislokuos Latvijoje 1,2 tūkst. karių, taip artinant Otavos čia vadovaujamą NATO tarptautinį sąjungininkų batalioną prie brigados dydžio.

Kanados premjeras sakė, kad šalis taip prisideda prie NATO parengties didinimo regione ir įgyvendina sprendimus, skirtus atgrasyti Rusiją nuo agresijos Baltijos šalyse.

„Mes pasipriešinsime bet kuriam agresoriui, kuris bando primesti savo nuomonę, kad turint galią galima daryti viską. Esame vieningi savo misijoje ginti laisvę, demokratiją ir teisinės viršenybę“, – kalbėjo J. Trudeau.

I. Šimonytė sakė, kad Lietuva ypač vertina glaudų bendradarbiavimą su Kanada koordinuojant tarptautinių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai bei paramos Ukrainai klausimus.

„Sutarėme, kad ir toliau reikia laikytis vienybės ir ryžto stabdant Rusijos agresiją ir remiant Ukrainą iki pergalės“, – teigė Lietuvos premjerė.

„Taikos sąlygas turi apibrėžti ne agresorius, o visos Europos laisvę ginanti Ukraina. Tik tokiu atveju galime tikėtis tvarios ir ilgalaikės taikos Europoje“, – pridūrė ji.

Ministrė pirmininkė paragino greičiau integruoti Ukrainą į euroatlantinę saugumo bendruomenę.

„Tik neapibrėžtumo ir pilkųjų zonų panaikinimas gali pabaigti Rusijos pradedamų karų Europoje užburtą ratą“, – kalbėjo I. Šimonytė.

J. Trudeau atvyko į antradienį prasidedantį NATO viršūnių susitikimą.

 

GALERIJA

  • Justinas Trudeau
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Pidoraškos kacapai su patvoriniais valstieciais sukilo vel.

Vajetau

Maradoro fafaikinius puola Šimonytė ir NATO,laikykitės buožgalviai!

Slava

Slava ukraina HEROJAM slava!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS