JAV senatorius Vilniuje ragina įvesti sektorines sankcijas Minskui | KaunoDiena.lt

JAV SENATORIUS VILNIUJE RAGINA ĮVESTI SEKTORINES SANKCIJAS MINSKUI

  • 7

Vilniuje viešintis Jungtinių Valstijų senatorius, respublikonas Bobas Portmanas antradienį pareiškė, kad Vašingtonas turėtų įvesti sektorines sankcijas Minsko režimui, nes jos būtų efektyvesnės, nei ribojimų taikymas pavieniams asmenims.

„Sektorinės sankcijos tikriausiai būtų efektyvesnės“, – spaudos konferencijoje antradienį žurnalistams sakė politikas.

B. Portmano teigimu, sektorinės sankcijos turėtų būti nukreiptos taip, kad Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui sukeltų skausmą.

„Tai galėtų būti produktų ar pramonės sektoriai, kur matytume tam tikrą poveikį“, – pridūrė jis.

Senatorius Vilniuje apsilankė drauge su kolegomis demokratais Jeanne Shaheen (Džin Šahin) ir Chrisu Murphy (Krisu Merfiu). JAV politikai susitiko su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu ir Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

Senatoriai Lietuvoje lankėsi praėjus kiek daugiau nei savaitei po priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske ir juo skridusių tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymo.

JAV parlamentarai pareiškė, kad tokie veiksmai negali likti be atsako, o sulaikytieji, kaip ir kiti Baltarusijos politiniai kaliniai, turi būti išlaisvinti.

Politikai taip pat dėkojo Lietuvai už lyderystę.

Baltieji rūmai penktadienį paskelbė, kad Baltarusija dėl lėktuvo nutupdymo ir aktyvistų sulaikymo sulauks JAV sankcijų. JAV teigimu, kartu su Europos Sąjunga rengiamas tikslinių sankcijų, nukreiptų į pagrindinius A. Lukašenkos režimo narius, sąrašas.

Savo ruožtu C. Murphy teigė, kad sankcijos turi būti „stiprios, paveikios ir koordinuotos su sąjungininkais“.

„Taip pat turime nusiųsti aiškią žinutę pasauliui, kad demokratinė bendruomenė, vedama JAV ir ES, neleis brutaliam diktatoriui išsisukti nuo atsakomybės už politinių oponentų persekiojimą“, – teigė jis.

Tau laikas pasitraukti. Užleisk vietą demokratiškai išrinktam lyderiui, labiau vertam vadovauti tautai.

J. Shaheen teigė, kad A. Lukašenka privalo paleisti visus politinius kalinius, o Baltarusijoje turi būti surengti demokratiniai rinkimai.

„Tau laikas pasitraukti. Užleisk vietą demokratiškai išrinktam lyderiui, labiau vertam vadovauti tautai“, – į Baltarusijos vadovą kreipėsi senatorė.

Konferencijoje dalyvavusi S. Cichanouskaja dėkojo už iki šiol JAV skelbtas sankcijas Baltarusijai, tačiau pabrėžė būtinybę įvesti „papildomas priemones prieš žmones ir verslus, remiančius režimą“.

„Situacija prastėja, o represijos prieš žmones tęsiasi“, – kalbėjo Baltarusijos opozicijos lyderė.

Jos teigimu, politiniais kaliniais Baltarusijoje šiuo metu laikoma per 450 žmonių.

Antradienį „Telegram“ kanalo „Nexta“ vyriausiasis redaktorius Tadeuszas Giczanas (Tadeušo Gičano) „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad galbūt režimas Minske pirmiausia planavo perimti lėktuvą su S. Cichanouskaja.

Anot jo, elektroninio pašto paskyra, iš kurios, Baltarusijos teigimu, išsiųstas grasinimas apie galimą „Ryanair“ lėktuvo sprogdinimą, sukurta gegužės 14 dieną, kai Graikijoje lankėsi pati S. Cichanouskaja.

Pati Baltarusijos opozicijos lyderė teigė žinanti šią informaciją, tačiau negalinti jos patvirtinti.

„Mes neturime įrodymų“, – teigė ji.

Kelis mėnesius trukusių masinių protestų banga per Baltarusiją nuvilnijo po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka paskelbė užsitikrinęs šeštą kadenciją, tačiau opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Istoriniai protestai, per kuriuos žuvo mažiausiai keturi žmonės, šiuo metu yra aprimę, tačiau žurnalistai bei aktyvistai ir toliau yra suimami ir teisiami.

G. Landsbergis: JAV vaidmuo svarbesnis negu bet kada anksčiau

JAV senatorių vizitas Europoje yra ypač svarbus po „Ryanair“ lėktuvo užgrobimo praėjusią savaitę ir patvirtina JAV įsipareigojimus transatlantinei vienybei ir solidarumui, taip pat JAV lyderystę, ginant demokratines vertybes ir žmogaus teises Europoje ir globaliame kontekste, pabrėžė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, susitikęs su Vilniuje viešinčiais JAV senatoriais C. Jeanne Shaheen, R. Portmanu ir Ch. S. Murphy.

„Labai vertiname šį JAV senatorių vizitą. Mūsų kaimynystėje siautėja du diktatoriški režimai. Labai aiškiai pasakiau, kad didesnis JAV vaidmuo užtikrinant saugumą regione dabar yra dar svarbesnis negu bet kada anksčiau. Reaguodami į vis labiau prastėjančią žmogaus teisių padėtį, besitęsiantį opozicijos persekiojimą Baltarusijoje, neseniai įvykusį civilinio orlaivio užgrobimą ir žurnalisto Ramano Pratasevičiaus ir EHU studentės Sofios Sapegos sulaikymą, turime telkti bendras pastangas JAV ir Europos Sąjungoje. Turime pademonstruoti solidarumą su nukentėjusiais nuo režimo Baltarusijos žmonėmis jų kovoje už demokratinę šalies ateitį ir pasiųsti aiškią žinią Baltarusijos režimo atstovams, kad jų veiksmai susilauks atsako, įskaitant tolimesnes sankcijas“, – teigė G. Landsbergis.

Susitikime aptarta regioninio saugumo situacija. Ministras padėkojo senatoriams už jų paramą Lietuvos ir Baltijos regiono saugumo stiprinimui bei kvietė JAV stiprinti karinio buvimo Lietuvoje pajėgumus, kartu vykdyti karinius mokymus ir pratybas.

Po vizito Lietuvoje senatoriai lankysis Ukrainoje ir Sakartvele.

GALERIJA

  • JAV senatorius Vilniuje ragina įvesti sektorines sankcijas Minskui
  • JAV senatorius Vilniuje ragina įvesti sektorines sankcijas Minskui
  • JAV senatorius Vilniuje ragina įvesti sektorines sankcijas Minskui
  • JAV senatorius Vilniuje ragina įvesti sektorines sankcijas Minskui
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Po gerų pietu

ir deserto lengva "ragint" ir Svetkai mirksėti ..... isvaziuos ir net neprisimins kokia nykštukine valstybėle buvo aplanke

idiotams

ką ginate? nuo idiotizmo skiepų nėra... šlykštu žiūrėt į tą L..ergį - joks normalus vyras pats žinodamas, kad visa jo giminė - patologiniai išsigimėliai ir tokiems palikuonių turėt NEVALIA - NUSIKALTIMAS ŽMOGIŠKUMUI - visos gaujos išsigimėlių nuo užjuodusios pabaisos į pasaulį nepaleidžia... idiotai jūs idiota.

P1d0raškoms ir jabatkoms

P1d0raškos vatnikai vėl užsivedė ;)))))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS