Kanapių dekriminalizavimo projekto įkarštyje: reikia ne bausti, o padėti? | KaunoDiena.lt

KANAPIŲ DEKRIMINALIZAVIMO PROJEKTO ĮKARŠTYJE: REIKIA NE BAUSTI, O PADĖTI?

  • 35

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas dėjo pirmą pliusiuką prie kanapių dekriminalizavimo. Diskusijos yra labai karštos, jos nerimsta. Sulaikytos, kaip įtariama, mažą kiekį narkotinių medžiagų turėjusios Živilės Diawaros istorija dar įpylė šiek tiek žibalo į dar neužgesusią ugnį. Pasisakė net vaikų teisių atstovai. Jie teigė, kad nors pranešimo negavo, bet vis tiek planuoja šeimai suteikti visą reikalingą pagalbą, pasakojama LNK reportaže.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė kanapių dekriminalizavimo projektui nuo 2024 metų, kuriuo numatoma, kad už nedidelį kanapių ar jų produktų turėjimą be tikslo platinti grėstų jau nebe baudžiamoji, o administracinė atsakomybė, o bauda būtų nuo 30 iki 250 eurų. Tai reiškia, kad jeigu tave pagautų su pusės ar vieno gramo suktine, policininkai pirmą kartą skirtų 30 eurų baudą. Bet jeigu susitaikai su valstybe, moki tik pusę baudos – 15 eurų.

Jeigu sulaikytas asmuo turi mažiau nei penkis gramus šių narkotikų, laisvės atėmimas – netaikomas. Balsavo šeši komiteto nariai, viena buvo prieš – Agnė Širinskienė.

Ką apie kanapių dekriminalizaciją galvoja Šiaulių gyventojai? Kai kurie šiauliečiai neprieštarauja dekriminalizavimui, sako, kad dėl vienos suktinės jaunuolis ilgam gyvenimo susigadinti neturėtų. Kiti mano, kad uždraustas vaisius – pats skaniausias, tad galbūt dekriminalizavus kanapes jų poreikis sumažės.

„Manau, kad į kalėjimą tikrai neverta, nes tai yra visiškas absurdas. Apie pasekmes: kadangi tai man visiškai neaktualu, apie tai ir negalvoju. Turime pavyzdį – Nyderlandus. Ar ten yra kažkoks didžiulis nusikalstamumas, ar ten žmonės visi narkomanai? Tikrai taip nėra. Pas mus vyksta kovos dėl kovų, ne dėl esmės“, – sakė moteris.

„Mano nuomonė tokia – uždraustas vaisius visada yra saldus. Tam, kas to nori, jokie draudimai, Seimas ar kas nors kitas neuždraus. O tam, kuris to nenori, nereikia nė draudimų“, – teigė kita praeivė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Aš esu kategoriškai prieš visus narkotikus, alkoholį taip pat. Toks sprendimas prie gero neprives“, – sakė kita šiaulietė.

„Galbūt ir gerai. Gal laikas pokyčiams gyvenime“, – kalbėjo vyras.

Kai kurie Teisės ir teisėtvarkos komiteto politikai sakė, kad gal reikėtų atsisakyti tos lazdos, leisti patiems žmonėms rinktis ir būti pilietiškiems, o vienintelė prieš balsavo A. Širinskienė.

Argumentai tokie patys, kaip ir prieš metus – reikia ne bausti, o padėti.

„Argumentai tokie patys, kaip ir prieš metus – reikia ne bausti, o padėti. Priklausomybė yra liga, o priklausomybių yra daug, bet visais atvejais yra pagalba. Šiuo atveju pagalba turi būti ir nelabai skaičiuojant pinigų, ir ruošiant specialius žmones bei įstaigas. Tačiau jeigu pats žmogus nenori, nepasiekė dugno, jokios baudos to žmogaus likimo ir jo nuostatų nepakeis. Kalbėti turime nuo darželio, mokyklos, visi turi būti atsakingi“, – kalbėjo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

„Komitete kalbėjo generalinės prokurorės pavaduotojas, ponas Gintas Ivanauskas. Jis buvo labai akivaizdus ir lėmė mano balsavimą, nes prokurorai labai aiškiai įspėjo tiek komitetą, tiek Seimą, kad įstatyme, kuris atsiranda, yra daug spragų ir lieka atviri keliai mažų kiekių narkotikų kontrabandai bei nebaudžiamumas už ją, kadangi Baudžiamajame kodekse buvo panaikintos atitinkamos normos ir jos neatsirado Administracinių nusižengimų kodekse. Kitas dalykas, kurį pastebi tiek prokurorai, tiek ir dalis medikų bendruomenės, yra tas, kad mes šiuo metu neturime galimybių gydyti visus asmenis, kurie kreipiasi. Tiek valstybinėse įstaigose, tiek privačiuose reabilitacijos centruose yra matomos eilės. Mes, neužtikrindami efektyvaus gydymo ir efektyvios kontrolės bei kontrabandos prevencijos, žengiame žingsnį dekriminalizavimo link, kas, manau, tikrai yra neteisinga, jeigu žiūrime iš visuomenės sveikatos pozicijos“, – pasakojo A. Širinskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Reik

Gi iskist sulaikytas,konfiskuotas tonas narkotiku,legaliai .

tai

gerai ...padekit tegul verkratas su dulkiagalviu guldo visa nelegalu seima i psihuske ir gydo isskyrus 1 zemaitaiti kurio sie pridurkai neklauso o gydyma testi ten iskur atvyko o ne MM saskaita???===

SENUKS

Ko nepadaro pinigai-tą padaro dideli narkodilerių pinigai. Juk aiškiai viskas daroma jų naudai. Kaip sakoma ir durnam aišku kas už prastumiančių tokias pataisas stovi .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS