Kandidatai į prezidentus atskleidė kokiais būdais ir kiek keltų pensijas | KaunoDiena.lt

KANDIDATAI Į PREZIDENTUS ATSKLEIDĖ KOKIAIS BŪDAIS IR KIEK KELTŲ PENSIJAS

Kandidatai į Prezidentus LRT studijoje rengiamuose debatuose išsakė savo planus kaip ir kiek reikėtų didinti senatvės pensijas Lietuvoje.

Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamose ir LRT tiesiogiai transliuojamuose prezidentiniuose debatuose kandidatai rungėsi, kuris įvardins didesnę pensijos, kurią turėtų gauti Lietuvos senjorai, sumą. Kartu kandidatai deklaravo sumanymus, dalinti pensininkams nemokamai vaistus, lėšų pensijoms ieškoti mažinant krašto apsaugos biudžetą ar tiesiog „užlaužiant premjerą“.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad pensininkams reikėtų užtikrinti labiau prieinamą sveikatos apsaugą ir suteikti medicininių priemonių paketą. Jis taip pat kartojo pastarąją savaitę deklaruotus pensijų kėlimo iki 400 eurų užmojus.

„Reikia užtikrinti, kad kitų metų liepos 1 dieną vidutinė senatvės pensija būtų 400 eurų“, - sakė S. Skvernelis.

Reikia užtikrinti, kad kitų metų liepos 1 dieną vidutinė senatvės pensija būtų 400 eurų.

Parlamentarė Ingrida Šimonytė kritikavo S. Skvernelio Vyriausybės stabilumo programą, kurioje numatyta, kad pensijų dalis nuo bendrojo vidaus produkto 2020 metais bus mažesnė nei yra dabar.

Savo ruožtu ekonomistas Gitanas Nausėda atkreipė dėmesį, kad pensijos Lietuvoje sudaro labai mažą bendrojo vidaus produkto dalį.

„Man šiek tiek apmaudu - kuomet nėra rinkimų, mes visiškai pasitenkiname pensijų indeksavimo įstatymu, tačiau tik rinkimams priartėjus staiga pradedame kalbėti apie tai, kad pensijas didinsime daugiau negu numato indeksavimas. Aš manau, kad mes turėtumėme turėti ilgesnę programą, kelerių metų programą, pagal kurią būtų galima padidinti pensijoms skiriamą lėšų dalį nuo 6,8 proc. iki 10 proc. ir priartėti prie Europos Sąjungos vidurkio, kuris yra beveik 13 proc.“, - sakė G. Nausėda.

Seimo narys Mindaugas Puidokas teigė, kad tapęs prezidentu rūpintųsi teisinės sistemos stabilumu. Pasak jo, tai padėtų užtikrinti geresnį pajamų surinkimą į biudžetą. M. Puidokas siūlo didinti surenkamų pinigų perskirstymą ir taip drastiškai didinti pensijas.

„Turėtų būti siekis 60 proc. nuo vidutinio žmogaus atlyginimo. Tokio dydžio turėtų būti pensija arba bent 2-3 minimalūs gyvenimo lygiai, tai yra 617-900 eurų“, - komentavo M. Puidokas.

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis siūlė pensininkus aprūpinti nemokamais vaistais, mažinti šildymo ir elektros kainas bei kelti pensijų dydį.

„Žiūrint į mūsų kainas, tai 500 eurų mažiausiai, bet aišku kainos kyla, tai reikia numatyti indeksavimo mechanizmą. Šiandien pensija sudaro 46 proc. vidutinio atlyginimo, reikia padaryti, kad būtų 50% ir palaipsniui kelti, kad būtų 60-70 proc.“, - savo tikslus išdėstė V. Tomaševskis.

Kitas rinkimuose dalyvaujantis europarlamentaras Valentinas Mazuronis žadėjo „užlaužti“ premjerą, kad jis didintų pensijas.

„Aš užlaužčiau premjerą, nežinau ar tai bus ponas Skvernelis, dabar jis jau lyg ir atsistatydina, tai vėl neatsistatydina. Nesvarbu kas bebūtų, kurį pateiktų valdančioji dauguma, aš užlaužčiau premjerą, kad jis vis tik nuo žodžių, nuo programų rengimų pereitų prie darymo. (...) Aš kaip Prezidentas reikalaučiau tiesioginės atsakomybės iš premjero, iš jo ministrų, nesusitvarko, tegu eina velniop“, - sakė V. Mazuronis.

Parlamentaras Naglis Puteikis teigė, kad lėšų pensijų didinimui atrastų panaikinęs privalomus Sodros pervedimus į privačius pensijų fondus.

„Siūlyčiau Seimui grįžti prie privačių pensijų fondų ir raginčiau sekti Rytų Europos valstybių pavyzdžiu ir naikinčiau privalomus iš Sodros į privačius pensijų fondus“, - sakė N. Puteikis.

Europos Sąjungos komisaras Vytenis Andriukaitis teigė, kad pinigų pensijoms didinti, jei jis taptų prezidentu, surastų. Pasak jo, jeigu Seimas susilaikytų nuo didesnio krašto apsaugos finansavimo, būtų galima labiau palepinti ir Lietuvos pensininkus.

„Reiktų kreiptis į Seimą, kad neprisiimtų įsipareigojimo padidinti krašto apsaugos finansavimo daugiau nei 2 proc.“, - sakė V. Andriukaitis.

Išankstinis balsavimas Lietuvos Prezidento rinkimuose jau prasidėjo gegužės 6 dieną. Balsavimas apylinkėse vyks gegužės 12 dieną.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

M.Puidokas protingai mąsto,taigi visi kiti savo nesąmones pasilaikykite sau.

kaunietis

Ispanijoje isdirbus 10 metu gauni minimalia pensija, kuri yra 680 euru. O Lietuvoje isdirbi visa gyvenima ir gauni 300 euru

SUSIJUSIOS NAUJIENOS