Kandidatai į prezidentus vieningi: nėra prielaidų didinti senatvės pensijos amžių | KaunoDiena.lt

KANDIDATAI Į PREZIDENTUS VIENINGI: NĖRA PRIELAIDŲ DIDINTI SENATVĖS PENSIJOS AMŽIŲ

Trečiadienį LRT studijoje vykusių debatų metu, kandidatai buvo vieningi – senatvės pensijos amžius Lietuvoje šiuo metu neturėtų būti didinamas.

Seimo narys Naglis Puteikis pritartų senatvės pensijos amžiaus didinimui tik tuo atveju, jeigu būtų pagerintas bendras visuomenės sveikatos lygis. Priemones, kurios leistų pasiekti aukštesnį lietuvių sveikatingumo lygį, N. Puteikis siūlo nusižiūrėti nuo Vengrijos lyderio Viktoro Orbano vykdomos politikos.

„Tada pensijos mūsų padidėtų, mūsų gyvenimo amžius padidėtų, žmonės būtų darbingesni, daugiau uždirbtų ir atitinkamai pensijos padidėtų“, - sakė N. Puteikis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos organizuojamose ir LRT tiesiogiai transliuojamuose prezidentiniuose debatuose eurokomisaras Vytenis Andriukaitis sakė, kad šiuo metu neverta kalbėti apie pensinio amžiaus didinimą. Pasak jo, dabar svarbu kalbėti apie pensijų didinimą.

„Šiandien reikia spręsti pagrindinį klausimą – mažos pensijos, didelis skurdas, didelė mūsų pensininkų rizika patekti į dar sunkesnę padėtį“, - atsakė V. Andriukaitis.

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat nepritartų pensinio amžiaus didinimui. Jis siūlo kitais būdais didinti dirbančių žmonių skaičių – skatinti gimstamumą, stabdyti emigraciją, integruoti senjorus į darbo rinką, grąžinti į darbo rinką ilgalaikius bedarbius.

„Aš tam nepritarčiau, nematau jokio pagrindo. Yra viena alternatyva – daryti viską, kad didėtų dirbančių žmonių Lietuvoje skaičius“, - sakė S. Skvernelis.

Seimo narė Ingrida Šimonytė nepritarė pensinio amžiaus didinimui. Jos teigimu, reikia iš pradžių gerinti žmonių sveikatą.

„Mūsų pagyvenusių žmonių sveikata yra prasta. Tai pirmiausia, kas yra svarbiausia, yra sveikatos apsaugos sistemos pokyčiai, kurie užtikrintų ankstyvą ligų prevenciją ir ilgainiui geresnę žmonių sveikatą“, - sakė I. Šimonytė.

Ekonomistas Gitanas Nausėda pensinio amžiaus taip pat nedidintų.

„O kaip dabar paaiškinti sunkiai ir įtemptai visą gyvenimą dirbusiam žmogui, kad štai jis dirbo, bet to pasirodė nepakankamai ir jam dabar teks dirbti dar keletą metų ilgiau? Nors atrodo ir pridėtinę vertę mūsų ūkis kuria vis didesnę ir atlyginimai auga. Aš manau, kad tikrai negalime tokio sprendimo sau šiandien leisti“, - sakė G. Nausėda.

Seimo narys Mindaugas Puidokas senatvės pensijos amžiaus didinimui nepritartų. Jis papildė, kad tiek senjorų, tiek jaunimo aktyvumas ir sveika gyvensena yra labai svarbu. Būdamas Prezidentu jis taip pat žadėjo pats rodyti gerą pavyzdį.

Tai būtų didelis nesusipratimas. Šiandien mes turime labai didelį pensinį amžių, lyginant su mūsų gyvenimo trukme.

Europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio teigimu, senatvės pensijos amžius galėtų būti nebent mažinamas, bet ne didinamas.

„Tai būtų didelis nesusipratimas. Šiandien mes turime labai didelį pensinį amžių, lyginant su mūsų gyvenimo trukme (...) mes tik galime sakyti, kad reikia mažinti“, - sakė V. Tomaševskis.

Europarlamentaras Valentinas Mazuronis siūlo netikėti Lietuvos Banku, kuris rekomenduoja didinti senatvės pensijos amžių.

„Mažiau tikėkime bankais ir jų ekspertais, tiek esamais, tiek buvusiais“, - visus bankus kritikavo Valentinas Mazuronis. Debatų vedėjai Nemirai Pumprickaitei patikslinus, kad tai ne šiaip bankų, o Lietuvos Banko nuomonė, kandidatas nepasimetė.

„Tame tarpe ir Lietuvos Bankas, nes jis dengia visus bankus. Ten viena kompanija“, - skirtumo tarp komercinių bankų ir Lietuvos Banko neįžvelgė kandidatas į Prezidentus.

Išankstinis balsavimas Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose jau prasidėjo gegužės 6 dieną. Balsavimas apylinkėse vyks gegužės 12 dieną.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Tomaševskis teisingai pastebėjo,bet jis ne lietuvis,ir mūsų nedomina.Mūsų senoliai-seimūnai,ir seneliai -parlamentarai bando prisitaikyt rinkėjams, bet tai be šansų.Karbauskis gali per galvą verstis,ir stumti Skvernelį,bet irgi be šansų.Rinksim jaunus,neprasikaltusius Lietuvai,pretendentus,tik tada galim laukti permainų.Senmergė jau buvo,taigi nesikartosim...

Baisu

Blogai,kad bankininkas bus 2008 2009 metu rezultai,senjorams amen.

pensininkė

kodėl sovietmečiu į pensiją išeidavo žymiai anksčiau moterys 55 metų tai tikrai galėjo pasidžiaugti tuo užtarnautu poilsiu o dabar dirbi kol judi o pensijoje jei jos dar sulauki guli lovoje vadinasi toks yra užtarnautas poilsis gulėk ir kelių eurų pensijos užteks o kita dalis maudosi prabangoje kurią jiems sukuria vargšai darbininkai lenkdami nugara kol lenkiasi o paskui tik guli ir vadinasi užtarnauta pensija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS