Kandidatams į Seimą sumažins amžiaus cenzą nuo 25 iki 21 metų? | KaunoDiena.lt

KANDIDATAMS Į SEIMĄ SUMAŽINS AMŽIAUS CENZĄ NUO 25 IKI 21 METŲ?

  • 22

Vyriausybė svarstys, ar kandidatams į Seimą sumažinti amžiaus cenzą nuo 25 iki 21 metų.

Kaip teigiama Vyriausybės kanceliarijos parengtoje pažymoje, siūloma projektą svarstyti Vyriausybės posėdyje.

Įstatymo projektą inicijavo ir parengė Seimo narė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, reikia sumažinti neproporcingai didelį amžiaus cenzo skirtumą tarp savivaldybių tarybų ir nacionalinio parlamento rinkimų bei padidinti visų visuomenės grupių, tarp jų ir jaunimo, atstovavimą nacionaliniu lygiu.

Pataisos autorių teigimu, šiuo metu numatyta 25 metų riba yra didžiausia taikoma kandidatams į nacionalinius parlamentus. Toks cenzas galioja tik keturiose Europos Sąjungos valstybėse: Italijoje, Graikijoje ir Kipre ir Lietuvoje.

V. Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad dabar jaunimui svarbios temos dažnai negauna deramo dėmesio Seime. Pasak jos, reikalinga plati diskusija dėl Konstitucijos keitimo.

Pasak politikės, šiuo metu 16 Europos Sąjungos šalių į parlamentą leidžia kandidatuoti nuo 18 metų.

Siūlymus keisti Konstituciją Seimui gali teikti ne mažiau nei ketvirtadalis parlamentarų – 36 Seimo nariai. Kad pataisos būtų priimtos, dėl jų Seime turi būti balsuojama du kartus. Pakeitimai laikomi priimtais, jei per kiekvieną balsavimą jiems pritaria ne mažiau nei du trečdaliai parlamentarų – 94 Seimo nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Runkelis pranas

Lietuva marijos žemė ,kataliku bžnyčios istorijoje popiežiais buvo vaiku ir paaugliu ,tai seime gali sėdėt ir darželinukai ,tuo labiau jai jie iš karalienės mortos aplinkos

Taip,taip

šventa karvė pasakė..būkim ir mes besmegeniais.. matot nuo 18-kos kandidatuot gali,o kodėl ne nuo 8 ???????? Šnapsą jau gert gali,tai ir šalį valdyt galės!

O kodel nekialiamas klausimas

del amziaus ribojomo? turi buti lubos,iki kiek metu galima buti seime,nes dabar tai sedi seniai nuo valstybes ikurimo,jau suvsikeje,nusisneka,papuola i seima tik per partiju sarasus ir bijo prarasti siltas vietelias. Apie tai skubiai reikia pagalvoti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS