Kinijos ambasada reiškia griežtą nepasitenkinimą dėl L. Linkevičiaus paramos Taivanui | KaunoDiena.lt

KINIJOS AMBASADA REIŠKIA GRIEŽTĄ NEPASITENKINIMĄ DĖL L. LINKEVIČIAUS PARAMOS TAIVANUI

Kinijos ambasada trečiadienį išsakė „griežtą nepasitenkinimą“ dėl užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus raginimo pakviesti Taivaną į Pasaulio sveikatos asamblėją kitą savaitę.

Salos kontrolę susigrąžinti grasinanti Kinija teigia, kad Taivano dalyvavimas net negali būti svarstomas. Tuo metu Taipėjaus atstovai pasveikino L. Linkevičiaus poziciją ir teigė, kad politiniai nesutarimai negali kliudyti dalytis patirtimi.

Kinija: tai net nesvarstytina

L. Linkevičius trečiadienį paragino Pasaulio sveikatos organizacijos vadovą pakviesti Taivaną stebėtojo teisėmis į kitą savaitę rengiamą asamblėją koronaviruso pandemijos klausimams aptarti, kad šalis galėtų pasidalyti savo patirtimi.

Ministras BNS sakė, kad tokią poziciją perdavė per pokalbį telefonu su PSO generaliniu direktoriumi Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu (Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu).

„Pabrėžiau, kad mes gerbiame „Vienos Kinijos“ politiką ir jos nekvestionuojame, bet praktine ekspertine prasme būtų naudingas Taivano dalyvavimas kaip stebėtojo, ir tikėtumėmės, kad Kinija galbūt galėtų su tuo sutikti, nes žinome, kad reikia šalių sutarimo“, – BNS sakė L. Linkevičius.

Kinijos ambasada Lietuvoje BNS atsiųstame komentare nurodė, kad dėl tokio raginimo „reiškia griežtą nepasitenkinimą ir ryžtingą nepritarimą“.

Anot ambasados, L. Linkevičius, „atvirai palaikydamas Taivano institucijų dalyvavimą Pasaulio sveikatos asamblėjoje, pasiuntė klaidinamą signalą Taivano secesininkams“.

„Kadangi dabartinė Taivano valdžia atsisako pripažinti „Vienos Kinijos“ principą ir siekia atsiskirti nuo Kinijos, nebeegzistuoja išankstinių politinių sąlygų, kad Taivano institucijoms būtų suteiktas stebėtojų statusas Pasaulio sveikatos asamblėjoje. Tokiomis aplinkybėmis Kinijos vyriausybė tvirtai priešinasi Taivano separatistų valdžios dalyvavimui Pasaulio sveikatos asamblėjoje bet kokia forma“, – rašoma komentare.

Kinijos ambasada tikina, kad Taivano ekspertams nėra jokių kliūčių dirbti su Pasaulio sveikatos organizacija techniniais lygiais, bet „Taivano valdžios siekis užsitikrinti bet kokį atstovavimą Pasaulio sveikatos asamblėjoje politiškai yra visiškai nesvarstytinas“.

Taivanas dėkoja

Pasaulio sveikatos asamblėja vyks kitos savaitės pradžioje, joje didžiausias dėmesys bus skirtas kovai su koronaviruso pandemija.

Pasaulio sveikatos organizacijos vadovybė sako, kad neturi mandato pakviesti Taivano, nesant valstybių narių sutikimo.

Taivano pakvietimą tvirtai remia Jungtinės Valstijos, bet tam griežtai priešinasi Kinija. Kinijos komunistinė valdžia neatsisako grasinimų jėga gauti salos kontrolę, o paramą Taivanui kritikuoja kaip kišimąsi į jos vidaus reikalus. 

Rygoje dirbantis Taipėnaus misijos Baltijos šalyse vadovas Andy Chin (Endis Činas) teigė, kad Taivano patirties pasidalijimas Pasaulio sveikatos asamblėjoje būtų naudingas visam pasauliui.

„Tai yra paskatinimas Taivanui ir mūsų žmonėms. Mes padarėme, ką galėjome, kovodami su virusu, nes jau turėjome patirties su SARS virusu 2003“, – BNS sakė Andy Chin, komentuodamas L. Linkevičiaus poziciją.

23 milijonus gyventojų turinčioje Taivano saloje buvo užfiksuoti 440 COVID-19 atvejai, iš jų – septynios mirtys.

A. Chinas pabrėžė, kad Taivano sėkmės priežastis buvo gera sveikatos sistema ir valdžios skaidrumas, kėlęs gyventojams pasitikėjimą.

„Siekiant išsaugoti žmonių gyvybes, turėtume padėti į šoną politinius svarstymus. Pandemijos metu mums reikia turėti informacijos ir informuoti likusį pasaulį“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vokiečiai irgi mėšle skendi,bet dvasiniame-žydų išanalinti

Visos imperinės tautos yra šunsnukiai: kinai kiaulės, rusai vagys, amerikonai nutukę išsigimėliai, anglai pederaaastai, gaidžiai prancūzai (gallo), juodašikniai turkai, bukapročiai indai-pakistanai babajai, karų ir tautų apvogimo schemų organizatoriai žydai, gluši ispanai ir portugalai. Iš visos šutvės gerbiu tik praktiškus biznierius olandus ir menų tėvynę Italiją. O apie visokius tumba jumbas Lotynų Amerikoj, Afrikoj ar Azijos stepėse iš viso neverta kalbėti. Japonai seksualiniai iškrypėliai, Konkretūs žmonės korėjiečiai. Filipinietės gražiausios moterys pasaulyje.

kinija

valdo pasaulio ekonomika,kuria liurbiai ten perkele , ju karine galia darosi didziausia zemeje virs 2000000 milijonu kariu dar daugiau gali apginkluot reikalui esant ,ju karine tehnika lenkia rusu ir europos kartu sudejus,ju mokymo programose aiskinama jog ju bus sibiras iki uralo ,ka jie jau pradejo daryti ir be karo, permesdinedami esalonais karine tehnika i sibira ...! Kinu sukurtas bakterologinis ginklas Zemes Zmoniu Zudymams (covin-19) sekmingai ZUDO Zemes Zmonija ,be jokios ATSAKOMYBES !!!!!!!! PASAULIO SALYS TIK VEPSO IR SKAICIUOJA NUZUDYTUS KINIJOS ,"KURINIU" NEKALTUS ZEMES GYVENTOJUS !!!! Kinija nuo 2024 tvirtai perims planetos vadovo vaidmeni ,ruoskites ! Lietuva ne isimtis,o gal ji jau pasiruosus ?,nes briusliurbiam tarnauja Nuolankiai ,o gal ..... ?

Dauno sindromai eikit rašyt ant tualetų sienų

O čia tas kambarys kur renkasi kinų subinlaižiai? Nors komjaunuolis ir stora kiaulę, bet kinus seniai reikėjo pasiųsti,- Jums gal patinka kai jie čia organizuoja savo akcijas prieš Lietuvą...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS