Kinijos URM atsakė į notą: diplomatai Lietuvoje įstatymų nepažeidė | KaunoDiena.lt

KINIJOS URM ATSAKĖ Į NOTĄ: DIPLOMATAI LIETUVOJE ĮSTATYMŲ NEPAŽEIDĖ

Kinijos diplomatai Lietuvoje įstatymų nepažeidė, o kinai užsienyje esą gali visiškai pagrįstai piktintis protestais Honkonge, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Geng Shuangas.

Taip Kinijos URM pakomentavo pirmadienį Kinijos ambasadoriui Lietuvoje Zhifei Shenui įteiktą notą dėl Kinijos ambasados atstovų veiksmų rugpjūčio 23 dieną Katedros aikštėje Vilniuje įvykusio incidento, nukreipto prieš pilietinės akcijos dalyvius, metu.

„Kinai užsienyje visai pagrįstai gali reikšti nepasitenkinimą smurtinėmis ir neteisėtomis akcijomis Honkonge“, – spaudos konferencijoje sakė Geng Shuangas.

Tiesa, atstovas vylėsi, kad tokius „patriotinius jausmus“ kinai užsienyje reikš protingu būdu.

„Dėl situacijos Lietuvoje – turiu pasakyti, kad kinų diplomatai ten vykdė visas tarnybines pareigas pagal Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Jie nepažeidė vietos įstatymų“, – incidentą Vilniuje komentavo Kinijos URM atstovas.

Dėl situacijos Lietuvoje – turiu pasakyti, kad kinų diplomatai ten vykdė visas tarnybines pareigas pagal Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Jie nepažeidė vietos įstatymų.

ELTA primena, kad incidentas kilo rugpjūčio 23 d., kai Vilniaus centre į mitingą Honkongui, protestuojančiam prieš centrinės Kinijos valdžios politiką, palaikyti atvyko ir Kinijos rėmėjai. Mitingo metu kelių šimtų žmonių demonstracija reiškė paramą Honkongo aktyvistams, kurie, minėdami Baltijos kelio trisdešimtmetį, Honkonge susikibo į gyvą grandinę protestuoti prieš centrinės Kinijos valdžią.

Po mitingo, Kinijos valdžios rėmėjams įsimaišius tarp protesto iniciatorių, kilo ginčai.

Dėl incidento Kinijos ambasadoriui Lietuvoje Zhifei Shenui įteikta nota. Notoje pabrėžiama, kad Kinijos ambasados atstovų veiksmai, nukreipti prieš Lietuvos Konstitucijos garantuojamas demokratines laisves ir pažeidžiantys viešąją tvarką, nėra priimtini ir nebus toleruojami.

Nuo birželio 9-osios Honkonge nesiliauja protestai, kurie vis perauga į susirėmimus tarp mažos dalies demonstrantų ir policijos. Protesto judėjimas baiminasi didėjančios Kinijos vyriausybės įtakos Honkongui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

kaip simonpidarastai busavoja tai gerai?....

o

kai zydai cirkus kelia tai jiems galima?...

Kirvis

Kinai Lietuvoje ne rodiklis. Jei pazeide, tegul varosi namo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS