Ko po konsultacijų su NATO gali tikėtis Lietuva? | KaunoDiena.lt

KO PO KONSULTACIJŲ SU NATO GALI TIKĖTIS LIETUVA?

  • 0

Ir Lenkija, ir kitos NATO šalys kol kas susilaiko nuo tiesioginių kaltinimų Rusijai dėl incidento Pševovo kaime, kur žuvo du žmonės nukritus raketai. Tačiau politikai sutaria, kad atsakomybė dėl incidento vis vien tenka Rusijai, kuri bombarduoja Ukrainos miestus.

Apie tai LNK žurnalistų pokalbis su ambasadoriumi ypatingiems pavedimams, buvusiu užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

– Ar, iš turimų žinių, vis dar galima sakyti, kad tai Rusijos raketa?

– Tai nekeičia situacijos. Devynis mėnesius vyksta karas. Pastaruoju metu suintensyvėjo raketų šaudymai visoje Ukrainoje. Tik laiko klausimas, kada panašių incidentų gali pasikartoti. Aišku, faktas, kad NATO teritorijoje žuvo NATO piliečiai, keičia situaciją, NATO reakciją. Rusijos kaltė paaiškės detaliai ištyrus ir gavus rezultatus, tačiau situacijos nekeičia. Priežastis yra karas, kurį vykdo Rusija. Vadinasi, ji atsakinga už tiesioginius ir netiesioginius padarinius.

– Ar po šio incidento reikės laukti metų metus, kad paaiškėtų, kas kaltas ir atsakingas?

– Svarbu ištirti, bet tai nekeičia esmės, tik mastą ir Rusijos atsakomybės svorį. Jei tai būtų tikslinė Rusijos ataka, būtų puolimas prieš NATO teritoriją. Rusų karių raketos skrieja ne į karinius objektus, o į Ukrainos energetinę struktūrą. Tai karo nusikaltimai. Eskaluoti situacijos tikrai nereikia. Lietuvai sunerimti ir nėra priežasčių. Tačiau NATO turi vertinti principingai situaciją. Turi atkreipti dėmesį į spragas mūsų oro teritorijoje, stiprinti priešraketinius ir priešlėktuvinius pajėgumus. Po incidento turėtų būti dvi išvados – didesnė pagalba Ukrainai ir oro erdvės stiprinimas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar NATO šalys buvo sutarusios, kaip elgtis, jei toks incidentas įvyktų?

– Tikimybė visą laiką didėjo, nebuvo galima atmesti. Tačiau kiekvieną kartą, kai įvyksta, reikia šviežiai įvertinti pagal situaciją. Todėl buvo susitikę NATO ambasadoriai, turbūt Lenkija prašys aktyvuoti 4-ąjį NATO straipsnį, tai yra irgi didesnis dėmesys ir grėsmė Lenkijos saugumui, todėl turi visą teisę tai daryti. Po tokių posėdžių būna priimami sprendimai. Tikėkimės, tokia seka ir vyks įvykiai.

– Situacija dar nereikalauja 5-ojo straipsnio aktyvavo, nes nepanašu, kad tai tyčinis smūgis?

– Palaukime rezultatų. Ko gero, nepanašu. Matau poreikį konsultacijų. Tokių incidentų gali kartotis. Jei užsitęs konfliktas, tuo didesnė tikimybė. Kaina tik didėja, bet ją turi mokėti Rusija, nes ji priežastis.

– Ko per konsultacijas norės Lietuva iš Aljanso?

– Visos šalys tarsis, manau, dėl oro erdvės kontrolės stiprinimo, priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos. Turėtų būti karinės vadovybės rekomendacijos ir jos bus detaliai išnagrinėtos. Apie tai viešai nemanau, kad bus diskutuojama.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos kariai, LNK turinys, raketa Lenkijoje, NATO, konsultacijos su NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS