Konservatoriai apgailestauja, kad vengrai pasirinko V. Orbaną: sunku tai priimti kaip normą | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIAI APGAILESTAUJA, KAD VENGRAI PASIRINKO V. ORBANĄ: SUNKU TAI PRIIMTI KAIP NORMĄ

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė Laima Liucija Andrikienė ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas apgailestauja dėl vengrų sprendimo nekeisti politinės krypties ir perrinkti artimus ryšius su Rusija palaikančio premjero Viktoro Orbano partiją „Fidesz“. Politikai atkreipia dėmesį, kad toks Vengrijos sprendimas gali apsunkinti sankcijų Rusijai gilinimą.

Sunku tai priimti kaip normą

„Man yra nuostabu, kad vengrai, kurie neabejotinai prisimena 1956 metus ir tai, ką Sovietų Sąjunga tuo metu darė Vengrijoje, kad jie šiuose rinkimuose reiškia paramą politinei jėgai ar lyderiui, kuris flirtuoja su Putinu“, – Eltai teigė L. L. Andrikienė.

Visgi politikė pripažįsta, kad Vengrijos gyventojų sprendimas perrinkti V. Orbano vadovaujamą partiją jai nebuvo netikėtas.

„Iš tikrųjų iškrinta iš viso ES konteksto kalbant apie paramą Ukrainai. Aš negaliu pasakyti, kad rinkimų rezultatai yra netikėti, todėl kad visuomenės nuomonės apklausos pastaruoju metu prognozavo pergalę V. Orbanui, bet man sunku tai priimti kaip normą“, – sakė ji.

Tačiau URK pirmininkė viliasi, kad vengrai Ukrainos karo kontekste dar praregės ir įvertins grėsmes, kurias kelia agresorė Rusija.

Ir kokios pigios bebūtų dujos, kuriomis Rusija maitina Vengriją, bet ši draugystė tikrai nepatvari.

„Aš labai linkėčiau, kad vengrai įvertintų realybę tokią, kokia ji yra. Ir kokios pigios bebūtų dujos, kuriomis Rusija maitina Vengriją, bet ši draugystė tikrai nepatvari, ir pasitikėti agresoriumi ar apskritai dirbti su agresoriumi tokiu kaip Rusija, kokia ji dabar atsiskleidė, yra gėda. Ir vengrai turėtų padaryti atitinkamus sprendimus“, – pabrėžė L. L. Andrikienė.

„Labai jiems to linkėčiau dėl to, kad Vengrija ES valstybė narė, kaip mes sakome, mūsų sąjunga yra grįsta vertybėmis ir principais. Jeigu iš tikrųjų taip, tai kaip jie suderina šiuos dalykus, kaip jie suderina draugystę su fašistiniu režimu“, – pažymėjo ji.

L. Kasčiūnas: man labai gaila, kad Vengrijos pozicija yra tokia

Savo ruožtu Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas taip pat tikina nesuprantąs vengrų rinkėjų sprendimo perrinkti gan draugiškus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu palaikančio V. Orbano partiją.

„Aš nesuprantu Vengrijos pozicijos, man labai gaila, kad ji yra tokia. Iš tikrųjų vien jau tai, kad nesuteikiamos galimybės karinei paramai ateiti per Vengriją yra ne tai, ko reikalautų europietiškos valstybės pozicija. Tikiu, kad galbūt po rinkimų gali atsibusti, norisi tuo tikėti“, – Eltai sėk L. Kasčiūnas.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Konservatorius nuogąstauja, kad valdžioje ir toliau išliekant V. Orbanui Vengrija gali stabdyti sankcijų Rusijai didinimą.

„Be abejo, kad Vengrija gali būti tas veiksnys, kuris gali stabdyti sankcijų gilinimą. Bet nesinorėtų to matyti ir tą liudyti. Norėtųsi, kad būtų kitaip. Aš savo ruožtu esu prieš gerą savaitę parašęs laišką Vengrijos draugystės su Lietuva Vengrijos grupės pirmininkui. Tokį draugišką laišką apie tai, kad galbūt reikėtų Vengrijai labiau prisidėti prie paramos ir Ukrainai“, – teigė jis.

Šiandieną Vengrijos pozicija man yra nepriimtina ir nesuprantama.

„Tai, be abejo, mes norėtume kitokios Vengrijos pozicijos, čia neišvengiama, tai akivaizdu“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūno teigimu, Vengrijos pozicija Rusijos atžvilgiu yra svarbi, nes, pasak politiko, ji dalyvauja priimant svarbius NATO ir ES sprendimus.

„Tai vis tiek yra ES ir NATO valstybė. Vadinasi, su ja reikia dirbti. Tai reiškia, kad Vengrai kontributuoja į mūsų NATO oro policiją, Vengrijos pozicija yra svarbi daugeliu klausimų. Todėl natūralu, turi būti kontaktas, turi būti kažkoks ryšys. Bet yra kaip yra. Šiandieną Vengrijos pozicija man yra nepriimtina ir nesuprantama“, – teigė politikas.

G. Landsbergis: jaučiamas pasitikėjimo šia valstybe smukimas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europoje jaučiamas pasitikėjimo Vengrija smukimas, nacionalistinių pažiūrų premjero Viktoro Orbano partijai „Fidesz“ vėl laimėjus visuotinius rinkimus.

„Apie Vengriją aš galiu pasakyti tik tiek, kad tikrai yra jaučiamas pasitikėjimo šia valstybe smukimas“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė G. Landsbergis, atsakydamas į į klausimą, kaip rinkimų Vengrijoje rezultatai gali keisti Europos Sąjungos (ES) poziciją Rusijos karo prieš Ukrainą atžvilgiu.

„Ypatingai mes kalbam ir apie gynybos klausimus, dėl to, kad vis dėl to esam bendram gynybos aljanse, taip pat ir Europos Sąjungos aljanse. Yra galimybė žengti žingsnius, perrinkti Vyriausybę ir tą pasitikėjimo nuosmukį stabdyti, ar ji (Vengrija) tai darys – laikas parodys“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Apie Vengriją aš galiu pasakyti tik tiek, kad tikrai yra jaučiamas pasitikėjimo šia valstybe smukimas.

V. Orbanui sekmadienį užsitikrinus ketvirtą kadenciją jį pasveikino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreikšdamas viltį toliau plėtoti dvišalius ryšius. Vengrijos premjeras nacionalistas V. Orbanas yra vienas iš labai nedaugelio V. Putino sąjungininkų Europoje ir NATO.

Komentuodamas rinkimų Serbijoje rezultatus, šios šalies lyderiui Aleksandrui Vučičiui paskelbus triuškinamai laimėjus sekmadienį vykusius visuotinius rinkimus, G. Landsbergis sakė nematantis argumentų, kodėl Ukrainai neturėtų būti suteiktas šalies ES kandidatės statusas, jei jį išlaiko Serbija.

„Dėl Serbijos esu išsakęs ir anksčiau – jei mes neketiname persvarstyti Serbijos kandidato statuso suteikimo, aš neturiu argumentų, kodėl toks pats statusas neturėtų būti suteiktas Ukrainai“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Rusijai vasario pabaigoje pradėjus karą prieš Ukrainą šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė oficialų prašymą ES priimti jo šalį į Bendriją.

Europos Komisija yra įpareigota pateikti savo nuomonę dėl šalies narystės ES.

ELTA primena, kad Vengrijoje vykusius visuotinius rinkimus laimėjo premjero V. Orbano partija „Fidesz“.

Rusijos prezidentas V. Putinas pirmadienį pasveikino Vengrijos ministrą pirmininką V. Orbaną su pergale rinkimuose, jo partijai užsitikrinus ketvirtą kadenciją valdžioje, ir išreiškė viltį toliau plėtoti ryšius, pranešė Kremlius.

Rašyti komentarą
Komentarai (65)

Ismest vengrija is ES, tegul i Rusijos Nacija stoja

Rusai yra mongoloidu isgamu nacija, vengrai irgi is laukiniu ateje. Nenuostabu, kad taip myli autokratus.

VENGRIJA, vienintelė valstybė ES , kuri

konkrečiai ir visapusiškai r ū p i n a s i gyventojų GEROVE, o Lietuvoje gyvenimo GEROVĖ k u r i a m a tik LIEŽUVIU, nors prezidentas NAUSĖDA savo darbo veikloje d e k l a r u o j a , jog gyvenimo GEROVĖS kūrimas yra pagrindinis veiklos PRIORITETAS .--Prezidento t u š č i a ž o d ž i a v i m ą patvirtina žadėjimas 100 eurų i š m o k a- skurde gyvenantiems-- kurią n u b r a u k ė konservatorių s a v a n a u d ė CHUNTA, kurie lyg išalkę ŠUNYS, nusinešė ant u o d e g o s į OŽIO tvartą.--Visa tai rodo , jog NEATSAKINGAI galime gyventi Europos Sąjungoje-- tik ar i l g a i taip sugebėsime išgyventi.

> to > Apgailėtina

Nekenčiu. Kegebistų, apsimetinėjančių patriotais – tai ruski šakalai. Tokie, kaip tu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS