Konservatoriai ragina „valstiečius“ grįžti į rinkimų peržiūros darbo grupę | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIAI RAGINA „VALSTIEČIUS“ GRĮŽTI Į RINKIMŲ PERŽIŪROS DARBO GRUPĘ

Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos narys Andrius Vyšniauskas teigia, kad, norint pakeisti Konstituciją ir taip išsaugoti tiesioginių merų rinkimų tvarką, būtinas visų parlamentinių jėgų sutarimas, todėl jis paragino į valdančiųjų inicijuotą rinkimų peržiūros darbo grupę grįžti ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją.

„Aš labai raginčiau kolegas kairiojoje Seimo salės pusėje, ypač „valstiečius“, tiek sugrįžti į darbo grupę, tiek ir surėmus pečius paieškoti formuluotės bei balsų“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

Reaguodamas į pirmadienį paskelbtą Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą, kuriame skelbiama, kad tiesioginių merų rinkimų tvarka šiuo metu neatitinka Pagrindinio šalies įstatymo, konservatorius tvirtino, kad darbo grupė sieks atrasti visoms politinėms jėgoms priimtiną Konstitucijos 119 straipsnio pakeitimo formuluotę.

„Laukia pakankamai daug darbo, galutinis rezultatas priklausys nuo politinių jėgų sutarimo, nes Konstitucijos keitimui reikia 94 balsų ir dviejų balsavimų, todėl negalime nė viename etape kažkaip užstrigti“, – tvirtino rinkimų peržiūros darbo grupės vadovas.

Jis atmetė ir LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio samprotavimus, kad TS–LKD neva mielai atsikratytų tiesioginių mero rinkimų. A. Vyšniauskas pažymėjo, kad darbo grupė ieškos būdų, kaip išsaugoti šiuo metu galiojančią rinkimų tvarką.

Aš labai raginčiau kolegas kairiojoje Seimo salės pusėje, ypač „valstiečius“, tiek sugrįžti į darbo grupę, tiek ir surėmus pečius paieškoti formuluotės bei balsų.

„R. Karbauskis dar kartą sako netiesą. Mūsų darbo grupė labai įdėmiai ir intensyviai laukė šito Konstitucinio Teismo sprendimo, koks jis bebūtų, ir artimiausiu metu jį analizuosime ir bandysime žiūrėti, ką reikia daryti“, – tvirtino A. Vyšniauskas, pabrėždamas, kad, nors KT nutarimas atidėtas iki 2023 m. gegužės 3 d. (t. y. iki šiuo metu išrinktų merų kadencijų pabaigos), sutarti dėl Konstitucijos keitimo nuostatų parlamentui reikės kur kas anksčiau, kadangi, prasidėjus savivaldos rinkimų kampanijai, jokių rinkimų tvarkos nuostatų Seimas atlikti nebegalės.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje „valstiečiai“ paliko parlamento valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką, gretas.

Tuo metu Konstitucinis Teismas pirmadienį paskelbė, kad tiesioginių merų rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui. Dėl šio klausimo į KT kreipėsi 46 praėjusios kadencijos parlamentarai, daugiausia – konservatoriai, taip pat kreipimąsi pasirašė keli liberalai, „darbiečiai“, buvę „tvarkiečiai“.

Šis nutarimas įsigalios 2023 m. gegužės 3 d., o tai reiškia, kad šiuo metu pareigas einantys merai galės vykdyti savo įgaliojimus iki kadencijos pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Augis

Kad pats konstitucinis teismas jau metai kaip nekonstitucinis vadovaujamas Žalumo kurio kadencija jau seniai baigėsi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS