Konservatoriai Seime dairysis politinių partnerių | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIAI SEIME DAIRYSIS POLITINIŲ PARTNERIŲ

Trečiadienio vakarą Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) savo būstinėje Kaune pristatė partijos Seimo rinkimų programą. Tiesa, tai dar tik programos projektas, nors patys konservatoriai neslėpė ir ambicijų į galbūt būsimą Vyriausybės programą. "Su Vyriausybės programa dar ankstoka, dar tą lokį reikia sumedžioti", – politikus perspėjo Vytauto Didžiojo universiteto docentas politologas Bernaras Ivanovas.

Gerovės valstybės nekurs?

Pagrindinius savo rinkimų programos principus konservatoriai pabandė sutalpinti į trikampio schemą, kurios centre – pasitikėjimas valstybe. Svarbiausi ir atraminiai kampai TS-LKD rinkimų programoje – kokybiška politika ir valdymas, šiuolaikiškos viešosios paslaugos ir didesnes pajamas valstybei generuojantis ekonominis modelis. O tuos tris kampus jungia kraštinės – orus žmogus, normali politika ir laisva valstybė.

Politikams tapo madinga kalbėti apie gerovės valstybės kūrimą, tad šiek tiek nustebino konservatoriai, pristatydami rinkimų programos projektą nė karto neištarę šios skambios frazės.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis kelis kartus atkreipė dėmesį, kad jų rinkimams paruošta programa yra nuosaiki ir neslėpė, jog po rinkimų konservatoriai nusiteikę ieškoti bendražygių Seime. "Dirbome, kad turėtume programą, kuri leistų eiti derėtis su kitomis politinėmis jėgomis. Išeidami su nuosaikia programa ir nuosaikia žinia apie pagrindinius iššūkius komunikuojame, kad spektras bendradarbiavimui yra platus. Yra tam tikri natūralūs partneriai, liberalios jėgos Lietuvoje su konservatyviomis randa bendrą kalbą. Jei norime reikšmingų sprendimų, būtinas platesnis sutarimas. Ieškosime sutarimų su tais, kurie sutarimų nori", – tikino G.Landsbergis. Anot jo, tų politinių jėgų, su kuriomis norės tartis konservatoriai, bus ir daugiau, tačiau neįvardijo nieko konkretaus – juk nežinia, kam ir kiek bus palankūs rinkėjai ir kaip pasiskirstys tos politinės jėgos po spalio 11-osios.

Turi lyderystės kortą

"Kaunas nuo praėjusių prezidento rinkimų yra miestas, į kurį norisi sugrįžti – į teatrą nueiti ar aplankyti draugus, kurių čia atsirado tikrai nemažai", – be reveranso Kaunui neapsiėjo TS-LKD partijos sąrašą į rinkimus vedanti Ingrida Šimonytė.

Beje, kas turi tikrosios lyderystės kortą tarp konservatorių, buvo akivaizdu I.Šimonytei įžengus į susitikimo erdvę – ji pasitikta ne tik audringais plojimais, bet ir palaikymo šūksniais.

I.Šimonytės teigimu, konservatorių rinkimų programoje neatsitiktinai vyrauja minimalizmo dvasia – neaprėpiamos visos įmanomos veiklos sritys ir daugybės problemų sprendimo būdai. "Pažadų yra dalijama be galo daug: visiems visko bus ir nieko už tai nebus", – vieną iš chaosą politikoje ir visuomenėje sąlygojančių priežasčių įvardijo Seimo narė ir pažėrė pavyzdžių, kaip labai dažnai biurokratinis mechanizmas Lietuvoje veikia savitiksliai tik dėl to, kad nėra aiškios kryties. "Mūsų sprendimas – nusibrėžti kryptį, ką norėtume matyti net ne po ketverių, o po dešimties metų, su nuostata, kad mažiau yra daugiau. Nusibrėžkime kryptį, kur einame, ir jei kažkas ne taip, gal ne ta kryptimi einame?" – svarstė I.Šimonytė.

Rinkėjas – paprastas žmogus

Į renginį pakvietę politologą B.Ivanovą ir Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto dekanę prof. Editą Gimžauskienę TS-LKD lyderiai neslėpė besitikintys konstruktyvių pastabų, į kurias ketino atsižvelgti tobulindami rinkimų programą ir vėliau imdamiesi konkrečių veiksmų.

"Modernu, strategiška, suprantama. Tai nėra lozungai, tai aktualių problemų pakėlimas į strateginį lygmenį", – konservatorių rinkimų programą gyrė profesorė, turėjusi pastabų jau konkretiems programos punktams, ypač dėl ekonominio modelio, kuris, pasak profesorės, turėtų būti pagrindas visiems kitiems dalykams.

Politologas B.Ivanovas pirmiausia pasigedo aiškios konservatorių komunikacijos su rinkėjais krypties ir net partijos šūkio. Kaip vieną iš labai svarbių nišų jis įvardijo socialinius tinklus, net ir pačius naujausius, tačiau partijos pirmininkas G.Landsbergis leido suprasti, kad konservatoriai tokiam komunikavimui dar nėra pasiruošę, nes erdvė yra rizikinga, juolab kad požiūris į politikus ten esąs labai neigiamas.

"Dabartiniai politikai, tas pats Donaldas Trumpas, Emmanuelis Macronas eina į socialinius tinklus, politinės grupės suranda tikslines grupes per socialinius tinklus. Reikalingas komunikacinis kabliukas – šūkis, bendravimas. Yra Lietuvoje partijų, aš suprantu, kad jums jos – ne autoritetas, bet jų rinkimų sėkmė politologus verčia susimąstyti", – platesnį žvilgsnį į Lietuvos politinį daržą mestelėjo B.Ivanovas ir priminė 2008 m. Darbo partijos rinkimų šūkį "Mes žinome kaip" ir tuomet liberalo Antano Guogos rinkimų kampaniją, kai jis ėmėsi organizuoti vakarones žmonėms, kas gerokai kilstelėjo liberalų reitingą regione.

"Konservatoriai pasižymi akademiškumu, bet, deja, ne akademikai už jus balsuoja. Jei ir balsuoja, kiek jų yra Lietuvoje? Kiek žmonių geba išnagrinėti ir išsinarplioti tą programą? Kaip bežiūrėsi, rinkėjas yra paprastas žmogus. Dirbame su tuo, ką turime", – politikams priminė politologas, pridūręs, kad politinę kultūrą kelti reikia, bet tai daryti kiek įmanoma labiau eiliniam rinkėjui suprantama kalba.

Programoje B.Ivanovui labiausiai į akį krito konservatorių dėmesys viešojo sektoriaus reformai, nes biurokratiniai procesai bene labiausiai kenkia pasitikėjimui valstybe. "Viešasis sektorius yra visos sistemos kertinis akmuo. Nepotizmas, šešėliniai susitarimai, pirtelės. Tuo pasižymi dabartiniai valdantieji, kaip ministras Jaroslavas Narkevičius ir kiti. Tai reikia keisti, šis sektorius reikalauja maksimalaus skaidrumo. Kaip tai pateikti visuomenei? Reikia galvoti", – pasisakė B.Ivanovas.

"Ar tie dalykai, apie kuriuos čia kalbame, yra tai, ką galima dėti ant rinkimų plakato ir komunikuoti? Tam šiek tiek per anksti. Šiandien buvo akademinė diskusija, stengiantis išprovokuoti akademikus sureaguoti. Komunikacija netrukus bus", – į politologo pastabą sureagavo G.Landsbergis.

Kiek žmonių geba išnagrinėti ir išsinarplioti tą programą? Kaip bežiūrėsi, rinkėjas yra paprastas žmogus.

Vyriausybėje įsipils kavos

O ką darys I.Šimonytė, jeigu taps premjere? Nuo pat renginio pradžios buvo akivaizdu, kad toks klausimas tikrai bus. "Labai dažnas klausimas, į kurį man nėra lengva atsakyti. Darbas numeris vienas – įsipilčiau kavos ir atsisėsčiau prie stalo. Laukčiau, kol man atneš įstatymus? Tikrai ne", – pačios I.Šimonytės juoką lydėjo susirinkusiųjų šurmulys.

Partijos rinkimų sąrašo vedlė blaiviai vertina situaciją ir yra įsitikinusi, kad tikriausiai jau niekada neturėsime Lietuvoje Vyriausybės, kuri būtų politiškai monolitinė. "Pradžioje reikia sutarti dėl problemos, o paskui kalbėti atsižvelgiant į tai, kas yra tavo politiniai partneriai, nes keliai gali būti skirtingi. Tad pirmiausia bus svarbu susidėlioti įgyvendinamą priemonių planą. Kryptį užduoda politikai, – aiškino I.Šimonytė ir pajuokavo: – Nėra pelenei skirtų trijų riešutėlių, kuriuos atsidarei ir padarei tris darbus. Galima pliažą atidaryti, va, čia greitas darbas. Galima paminklą pastatyti, irgi greitas darbas. Bet be to momentinio konflikto nieko daugiau ir nebus."

Mešką išrinktų į Seimą

"Esame pasirengę kalbėtis, diskutuoti ir turėti pačią stipriausią programą", – renginiui baigiantis tikino viena iš rinkimų programos projekto rengėjų Jurgita Šiugždinienė ir sulaukė politologo B.Ivanovo pastabos.

"Ar jūs norite laimėti rinkimus, ar norite geriausią programą paruošti? Jūs, man atrodo, skęstate detalėse, modeliuose. Linkiu apmąstyti komunikaciją, kad būtumėte suprasti plačiųjų visuomenės sluoksnių", – kalbėjo politologas.

"Politikų tikslas visada yra būti išrinktiems. O tai daryti galima dviem būdais: vaidinti tai, kuo nesi, ir vis tiek paaiškės, kad tu nesi tuo, kuo nesi, nes tavo darbo rezultatai kalbės patys už save, arba vis dėlto pasakyti iš tiesų, kas esi. Ir tada kam jau tinka tas tavo vaizdinys, tie rinkėjai galės svarstyti, ar tave pasirinkti. Aš norėčiau prie šitos politinės kultūros grįžti, nors ir pati esu sakiusi: jeigu mešką dažnai rodytum per televizorių, tai mešką tikrai išrinktų į Seimą", – nestokojo humoro I.Šimonytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (85)

ALGIS

Anūkėlio išvaizda lyg tai būtų pardavęs tėvo tvartelį su visomis žemėmis .

Aksioma

Vistik gerai kad į valdžią ateina nauji, kitokie, kad ir nepatyrę, žmonės.Gyvenimas po trupučiuką keičiasi. Ir ne į blogąją pusę.. Valstiečių partija, kad ir išrinkta dėl baimės kad ateis konservatoriai, tvarkosi bene geriausiai lyginant su ikišiolinėm partijom. Prezidentas Nausėda irgi kitoks.. Ministrų postuose vienas-kitas normalus, o ne ,,pastatytas zadanijoms vykdyti", ministras..Reziume: RINKIMUOSE TIK TAUTA VISADA ŽINO KAS GERIAU. Todėl Ačiū Lietuvos piliečiams ėjusiems ir balsavusiems.

Cha cha cha

p. Vištos garbintojai, kuriems galams jums vargintis, keikti ir kolioti tuos vargšus konservus? Kam tuščiai laiką gaišti? Geriau užsiimkit smagesniais dalykais - spaudykit pažaliavusią vištos walmorą. Tai ne prostitutės pasturgalis, bet psichams padeda. Jei netikit, pasiklauskit pas savo psichdocentą Verygą. Viskas nemokamai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS