Konservatoriai siūlo Krymo totorių deportaciją pripažinti genocidu | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIAI SIŪLO KRYMO TOTORIŲ DEPORTACIJĄ PRIPAŽINTI GENOCIDU

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis pirmadienį, minint Krymo totorių masinių trėmimų pradžios 75-ąsias metines, registravo rezoliuciją, kurią priėmęs Seimas oficialiai pripažintų 1944 m. Sovietų sąjungos įvykdytus nusikaltimus prieš Krymo totorių tautą genocidu.

Rezoliucijos projekto tekstas kviečia pripažinti 1944 m. Sovietų sąjungos įvykdytus nusikaltimus prieš Krymo totorių tautą genocidu, atkreipti dėmesį ir pasmerkti 2014 metais Rusijos Federacijos įvykdytą neteisėtą Ukrainos Krymo okupaciją ir aneksiją bei prieš civilius gyventojus ir Krymo totorių tautą vykdomą diskriminaciją kalbos, kultūros ir tautybės pagrindu, panaikintą Krymo totorių savivaldą. Rezoliucijos projekte tarptautinė bendruomenė kviečiama solidarizuotis su Krymo totorių tauta ir tęsti 2014 metais Rusijos Federacijos įvykdytos Ukrainos Krymo aneksijos nepripažinimo politiką.

„Mes smerkiame 1944 m. Stalino totalitarinio Sovietų sąjungos režimo suplanuotas ir įvykdytas Krymo totorių tautos naikinimą ir deportaciją iš jų istorinės Tėvynės - Krymo pusiasalio į negyvenamas Centrinės Azijos sritis, per kurias nuo bado, ligų, kankinimų ir sunkaus priverstinio darbo žuvo arti pusės ištremtųjų Krymo totorių. Todėl prisimindami Krymo totorių skausmą ir kančias, siekiame, kad Lietuvos parlamentas pripažintų 1944 m. Sovietų sąjungos įvykdytus nusikaltimus prieš Krymo totorių tautą genocidu“, - teigė L. Kasčiūnas.

Pasak A. Ažubalio, itin svarbu įvertinti Sovietų sąjungos žalą, padarytą naikinant Krymo totorių kultūrinį ir socialinį paveldą, išvarymą iš Tėvynės ir įvykdytą genocidą. Tai svarbu ne tik žvelgiant iš istorinės perspektyvos - tai itin aktualus klausimas ir šiandien. „Deja, istorija kartojasi - priespauda, diskriminacija ir smurtas prieš Krymo totorius vėl pradėti vykdyti prieš penkerius metus, Rusijai neteisėtai aneksavus Ukrainos Krymą. Todėl privalu solidarizuotis su Krymo totorių tauta ir tęsti 2014 m. Rusijos Federacijos įvykdytos Ukrainos Krymo aneksijos nepripažinimo politiką“, - sako A. Ažubalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Siūlau socdemliberalkonservatorių laikotarpį įvardinti genocidu ir juos nuteisti.

kad

genocidas vyksta globaliai tai konservams geriau patylet ir nevaidint /patriotu/....

...

O pas mus q'b valdymą privalu genocidu paskelbt!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS