Konstitucinis Teismas tęs R. Žemaitaičio apkaltos bylos nagrinėjimą | KaunoDiena.lt

KONSTITUCINIS TEISMAS TĘS R. ŽEMAITAIČIO APKALTOS BYLOS NAGRINĖJIMĄ

  • 6

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį tęs apkaltos bylą Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų.

Antradienį teismas išklausė paties parlamentaro, Seimo atstovų paaiškinimus, kaip liudytojai apklausti Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto lektorius Laimutis Laužikas, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto profesorė Jūratė Ruzaitė, šio fakulteto lektorius Linas Venclauskas.

Trečiadienį kaip ekspertus planuojama išklausyti Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos instituto Etninių tyrimų skyriaus vadovę Moniką Frėjutę-Rakauskienę, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentą Nerijų Šepetį, Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisės programų koordinatorę Gretą Baltikauskaitę, taip pat vyks teisminiai ginčai.

R. Žemaitaitis KT teigė, kad Seimo apkaltos komisija buvo sudaryta neteisėtai ir kėlė klausimą dėl to, kas rengė jos išvadas.

Seimo narys teigė įrašuose socialiniame tinkle „Facebook“, dėl kurių jam pradėta apkalta, reiškęs pagrįstą nuomonę visuomenei svarbiais klausimais. Patį apkaltos procesą jis vadino jo teisės reikšti savo nuomonę apribojimu. Anot politiko, taip varžoma ne tik saviraiškos laisvė, bet ir trukdoma atlikti Seimo nario pareigas.

Apkalta R. Žemaitaičiui inicijuota dėl tokių jo įrašų: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“ ir kiti.

Seimo nuomone, šiais įrašais R. Žemaitaitis nepaisė iš Seimo nario priesaikos, jos konstitucinio statuso, atsakingo valdymo principo, iš Konstitucijos kylančių reikalavimų, jog tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymas, šmeižtas ir dezinformacija yra nesuderinami su laisve reikšti informaciją.

Byla nagrinėjama žodinio proceso tvarka viešame posėdyje. Galutinę išvadą KT turėtų parengti per mėnesį.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Parlamentas vasarį panaikino R. Žemaitaičio teisinį imunitetą, kad prokurorai jam galėtų pateikti įtarimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

kada bus zydams teismai,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Okada bus teismai zydams kurie pardavinejo pilietybes zydams kuriems neleistinos,tureti po kelis pilietybes,ir net neprilauso,nes yra tokiu kurie reme putina atvirai,kada atims ir zydams pilietybes nes ju dauguma palaiko kara ukrainoje,dirba pies lietuva,ir dar vagia zmoniu suaukotas lesas ukrainai,kodel nera teismo ohmanui kuris isniekino lietuvos veliava ir dar vagia ,

kas antras zydas sedi teiseju poste,

Jus svolaciai,parsidaveliai,uz teisybe darot teisma,nieko ,dievas stebi visus ju darbus,bus ir mums atpildo valanda,isdavykai,parsidaveliai visada sulaukia atpildo,tai gyvenimo desnis,

Anonimas

O ji kalbes kiek nuores ji nepriklauso tavo ir kitu susiktom partijom kaip ir tavo.O tu paslemekas liet neturi teises net savo kaip isivaizduoji salije ir tavo balsas is po zemes ir lieka po zeme O ta putino palaikituoja zempalaiki grusti i rusija ir lai jis ten vaiksto i koncertus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS