Pataisoms dėl sekso be sutikimo – kritika: Baudžiamasis kodeksas – ne vieta įvairioms fantazijoms | KaunoDiena.lt

PATAISOMS DĖL SEKSO BE SUTIKIMO – KRITIKA: BAUDŽIAMASIS KODEKSAS – NE VIETA ĮVAIRIOMS FANTAZIJOMS

  • 19

Po dviejų mėnesių pertraukos seksualinio smurto tema sugrįžo į Seimą. Jį pasiekė Laisvės frakcijos narės Morganos Danielės įregistruotos Baudžiamojo kodekso įstatymo pataisos dėl sekso be sutikimo. Dauguma Seimo narių rankomis neploja,  pasakojama LNK reportaže.

„Seksualiniai veiksmai, atliekami be jūsų laisvos valios sutikimo, yra prievarta ir smurtas. Ir tai yra Baudžiamojo kodekso (BK) objektas. Tai yra viskas, ką jūs turite žinoti“, – žurnalistams sakė įstatymo projekto iniciatorė M. Danielė.

Dabar apie sutikimą arba nesutikimą pasimylėti BK nieko nekalbama. Privertimas lytiškai santykiauti apibrėžtas, tik jei atsiranda smurtas, psichinė prievarta arba pasinaudojama asmens priklausomumu.

„Dabar mūsų teisinis reguliavimas daugiausiai siejamas su fizinės prievartos  panaudojimu. Ir dabartinis teisinis reguliavimas visiškai neatsižvelgia į tą patirtą traumą ir kaip žmogaus smegenys reaguoja į seksualinę prievartą“, – kalbėjo Moterų informacijos centro atstovė Rugilė Butkevičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot moterų, kad dabartinė tvarka neveikia, rodo ir vos vienetai užregistruotų seksualinės prievartos nusikaltimų. Dažnai net neprieinama iki ikiteisminių tyrimų.

„Viename iš mūsų šalies kurortų naktinių klubų lankytojas parsiveda į kambarėlį merginą ir su ja santykiauja iki pat ryto. Mergina išsikviečia policiją. Patruliai vertina situaciją, kad mergina rami, neverkia. Jų manymu, turėtų kitaip elgtis, jei būtų tikra auka“,  – gyvenimišką situaciją iliustravo Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė.

Laisvietė teigia, kaip žmogus verčiamas mylėtis, joks įstatymas iki galo neišvardins, tačiau laisvas ir aiškus sutikimas pastiprintų nukentėjusiųjų apsaugą ir kreipimąsi į teismą. Sutikimas turėtų būti žodinis arba išoriškai pastebimas, o ne dviprasmiškas veiksmas.

„Akį reikia pamerkti ar tai sijonas turi būti tam tikro ilgio – įstatymas neaprašo tokių dalykų, – kalbėjo M. Danielė. – Žmonės prisiima atsakomybę tuo įsitikinti patys.“

Jei kiltų ginčas, įrodyti, ar buvo duota laisva valia, ar ne, tektų teismui.

Baudžiamasis kodeksas yra per daug rimta knygutė, kad jame būtų įrašomos įvairios fantazijos.

 

„Baudžiamasis kodeksas yra per daug rimta knygutė, kad jame būtų įrašomos įvairios fantazijos. Negali būti neaiškių formuluočių. Arba tokių, kurios suponuoja galimą chaosą įrodinėjimo srityje“, – sakė teisininkas Romualdas Drakšas.

Sutikimas seksui nemažai pajuokų sulaukė ir visuomenėje, bet pataisų palaikytojos teigia, kad sutikimas yra paprastesnis nei kai kurie bando nupiešti.

„Sutikimo mes galime klausti ir kitu būdu. Mes galime sakyti: „Labai norėčiau čia ir dabar su tavimi pasimylėti“ arba „Norėčiau su tavim lifte pasibučiuoti, ar tu to norėtum, ar ne?“ –  aiškino R. Butkevičiūtė.

„Jeigu nesi tikras, ar žmogus sutinka kažkokiam veiksmui, tai nepili jam arbatos į gerklę. Tai labai aišku, kad jei žmogus nesąmoningas, irgi nepili arbatos į gerklę“, – komentavo Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Už seksą be sutikimo grėstų baudžiamasis areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Seime kol kas tokias pataisas palaikytų mažuma.

„Teisėtas vyras grįžta į namus ir sako: „Maukis kelnes“. Čia yra labai daug erdvės stiprinti, pasižiūrim projektą, esu pasirengęs jį palaikyti“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. 

Ar į teisinę bazę įvedant tokias abstrakčias formuluotes, mes neįteiksime galimybės, sakykim, ar tai žmonai vyrui atkeršyti, kad grįžo išgėręs...

 

„Tas reguliavimas kuris buvo, išties yra pakankamas, o visa kita jau turėtų būti socialinis ir prevencinis darbas tiesiog saugant moteris“, – savo nuomonę išsakė Seimo narė Agnė Širinskienė.

„Ar į teisinę bazę įvedant tokias abstrakčias formuluotes, mes tiesiog neįteiksime galimybės, sakykim, ar tai žmonai vyrui atkeršyti, kad grįžo išgėręs“, – savo pozicijos neslėpė Seimo narys Andrius Mazuronis.

„Aiškiai pasakau, kad nepalaikysiu, nepritarsiu ir šiems visiems siūlymams taip pat“, – vienareikšmiškai atsakė ir Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Sutikimo sąvoką į įstatymus įtraukė apie pusė Europos šalių. Nyderlandai, kaip ir Lietuva, šiuo žingsniu dar tik svarsto žengti. Dėl BK pataisų bus balsuojama Seime greičiausiai dar šioje sesijoje.  

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

tironė smurtautoja banditė

Ta pati tironė kuri balsavo už PRIEVARTINĮ medikų skiepijimą skubotomis neištirtomis eksperimentinėmis injekcijomis gamintos korporacijų JAU teistų ir JAU sumokėjusių baudas už nusikaltimus, dabar ji PRIEŠ PRIEVARTĄ matai, UŽ SUTIKIMĄ, matai. Už laisvą valią , matai.

Šitos puskv.aišės stumiamas

šantažui skirtas įstatymas.Liberal-leftistiniai kliedesiai ,postdemokratijos grimasos .

Ryškiai

Per daug prisirūkė prieš sugalvodama tokias pataisas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS