L. Linkevičius: tokių šalių kaip Prancūzija lyderystė yra reikalinga ES | KaunoDiena.lt

L. LINKEVIČIUS: TOKIŲ ŠALIŲ KAIP PRANCŪZIJA LYDERYSTĖ YRA REIKALINGA ES

Lietuvoje besilankant Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Prancūzijos, kaip itin svarbios ES valstybės, lyderystė yra labai svarbi, kalbant apie bendras pozicijas svarbiausiais Europai strateginiais klausimais.

Jo teigimu, ES vienybės trūkumą įrodo faktas, kad Sąjunga iki šiol nėra paskelbusi sankcijų baltarusiams, jėga ir smurtu malšinantiems protestus savo šalyje.

„Dar dabar net negalime paskelbti sankcijų kaip ES, nors ES šalių pozicijos yra aiškios, ES vadovybės pozicija tvirta ir principinga. Bet kaip organizacija, kaip Sąjunga, mes negalime nieko praktiškai padaryti. Bent jau kol kas. Tikėtina, kad artimiausiu metu tai išsispręs. Tai rodo, kad mums trūksta kartais to vieningumo, supratimo, kad reikia veikti dabar, o ne vėliau, ir veikti ryžtingai, o ne kažkaip pusėtinai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Linkevičius.

Į Lietuvą atvyko Prancūzijos prezidentas E. Macronas

URM, M.Morkevičiaus/ELTOS, I.Gelūno/Fotobanko, R.Dačkaus/Prezidentūros nuotr.

Jo teigimu, Europoje vyksta nuolatinė ir atvira diskusija apie ES viziją.

„Tokios šalys kaip Prancūzija – vienos stipriausių ir svarbiausių ES valstybių – jų laikysena ir lyderystė taip pat reikalinga. Apie tai yra kalbama. Prezidentas Macronas dažnai kalba apie Europos ateitį, kaip jis ją mato“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Kartu L. Linkevičius pažymėjo, kad Lietuva pabrėžia ir transatlantinių santykių svarbą.

„Diskusija vyksta, ir gerai, kad vyksta atvirai – visi dėsto savo argumentus. Mes esame stiprūs transatlantistai, esame tvirtai įsitikinę, kad, nepaisant iššūkių, nėra pakaitalo transatlantiniams santykiams euroatlantinėje vienybėje“, – pridūrė L. Linkevičius.

Lietuvos ir Prancūzijos prezidentų pokalbyje pirmadienį aptarta padėtis Baltarusijoje, tarptautinės bendruomenės veiksmai, siekiant palaikyti demokratinius procesus šioje šalyje bei išreikšti solidarumą su Baltarusijos pilietine visuomene. Lietuva pristatė Prancūzijai iniciatyvą rengti galimą ES paramos paketą Baltarusijos politiniams, ekonominiams ir visuomeniniams pokyčiams.

Teigiama, kad G. Nausėda informavo Prancūzijos vadovą apie Baltijos šalių paskelbtas sankcijas Baltarusijos režimo atstovams, atsakingiems už rinkimų klastojimą, smurto panaudojimą prieš savo piliečius bei žmogaus teisių pažeidimus.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas Lietuvoje lankosi pirmą kartą.

Šventinė Nausėdų surengta vakarienė Valdovų rūmuose

I. Gelūno/Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JONAS

JUOKINAT ŽMONES PRISIŠIKO LINKEVIČIUS DABAR IEŠKO UŽTARĖJU GAL GERIAU PAKALBĖK KIEK NUOSTOLIU PRIDAREI LIETUVAIPASKAITYK KAD ŽMONĖS NEI TAVESNEI TU NEI TIE TAVO DIPLOMUOTI VADOVU NEVERTINAO KUR DAR VIENA VADOVĖ CICINAKA KUR NUOTRAUKA ŠENDIEN PAMIRŠAI IDĖTI

SUSIJUSIOS NAUJIENOS