L. Slušnys ragina nelinčiuoti K. Bartoševičiaus: dešimtys tokių istorijų baigėsi niekuo | KaunoDiena.lt

L. SLUŠNYS RAGINA NELINČIUOTI K. BARTOŠEVIČIAUS: DEŠIMTYS TOKIŲ ISTORIJŲ BAIGĖSI NIEKUO

  • 217

Seimo konservatorių frakcijos narys, vaikų psichologas, psichiatras Linas Slušnys ragina neskubėti viešai teisti ir smerkti įtarimų seksualine prievarta ir nepilnamečio tvirkinimu sulaukusio kolegos Kristijono Bartoševičiaus. L. Slušnio teigimu, labai dažnai tokie įtarimai prievarta prieš vaikus nepasitvirtina, o būtent K. Bartoševičiaus istorijoje kol kas nėra pateikta jokių konkrečių faktų.

„Stebiu mūsų partijos skandalą, skaitau visas naujienas, komentarus, nuomones ir tikrai bandžiau susilaikyti nekomentavęs. Nepavyko.

Pirmoji kilusi mintis: kaip mes iki šiol nemokame atskirti faktų nuo emocijų. Ne vienas vaikų ir paauglių psichiatras turės dešimtį istorijų apie tai, kaip kaltinimai prievarta prieš vaikus baigėsi niekuo. Vienais atvejais tai sutuoktinių keršto žaidimai, o kartais, pavyzdžiui, seneliai nutaria seksualine prievarta apkaltinti tėvą arba mamą, nes taip tikimasi neduoti vaiko kitai pusei. Bylos teismuose trunka metus dvejus, o rezultatas – nulis. Tik daugybė neigiamų emocijų. Patinka mums ar ne, bet visais atvejais tokias bylas tiria prokuratūra, o ne komentatorių linčo teismas“, – savo nuomonę dėl kilusio skandalo feisbuke dėsto Seimo narys.

LNK reportažas:

L. Slušnys akcentuoja, kad bent jau kol kas K. Bartoševičiaus istorijoje teisėsaugos nėra pateikta jokių konkrečių faktų. Anot politiko, prieš puldami teisti ir kaltinti, pirmiausia turime sudėlioti faktus.

„Kita aplankiusi mintis yra ta, kad šioje K. Bartoševičiaus istorijoje kol kas nėra jokio fakto. Nė vieno. Priminsiu violetinę istoriją, kurioje pedofilija buvo kaltinami teisėjai, kai kas net ėmėsi Tado Blindos vaidmens naikinant tokius teisėjus. Ir kuo galų gale tai baigėsi? Vėlgi – niekuo, nes nei prievartos, nei tvirkinimo nebuvo. Tuomet dėl visuomenės nusiteikimo praradome mažiausiai tris žmones, kurie šiandien gyvena užsienyje ir neketina rodytis Lietuvoje. Taigi, prieš puldami teisti ir kaltinti, pirmiausia turime sudėlioti faktus. Beje, minimoje istorijoje klydo ir tuometė prezidentė, ir dalis konservatorių“, – Kedžių istorijos faktus primena L. Slyšnys.

Bylos teismuose trunka metus dvejus, o rezultatas – nulis. Tik daugybė neigiamų emocijų.

Pasak L. Slušnio, vaikų ir paauglių psichiatrai realiai išklauso, aprašo ir pateikia prokuratūrai faktus apie vaiko seksualinį išnaudojimą, o dažna tokia istorija galiausiai baigiasi niekais.

„O viskas baigiasi niekais. Šis procesas trunka ilgai, vaikai pradeda painiotis laike ir faktų detalėse. Žinoma, neneigiu, kad kartais prokurorams tiesiog sunku patikėti, kad tvirkintojas gali būti gerbiamas gydytojas, mokytojas ar kitas aukšto intelekto asmuo, o ne koks vargiai mokyklą baigęs (gal net nebaigęs) personažas. Tyrimas nutrauktas“, – rašo politikas.

Anot L. Slušnio, tokių atvejų Lietuvoje buvo ne vienas ir ne du, kasmet Lietuvoje yra pradedama 300 tyrimų dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų ir tik apie 30 jų pasiekia teismą.

„Tik niekam jie neįdomūs, nes tai ne politikas. Arba ne koks nors teisėjas. Faktai kalba patys už save: kasmet Lietuvoje yra pradedama 300 tyrimų dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų ir tik apie 30 jų pasiekia teismą. Dar mažiau žmonių nuteisiama (apie 10).

Ošdami ir žerdami kaltinimus turėtume pristabdyti save, kol nežinome jokių detalių. Šiai dienai savo emocijas pasilieku ateičiai. Vienaip jausiuosi, jeigu faktai nepasitvirtins ir tikrai visai kitaip, jeigu faktai bus įrodyti teisme“, – pristabdyti kaltinimus ir emocijas ragina psichologas.

L. Slušnys pabrėžia, kad nenori būti verčiamas atsiprašyti už frakcijos kolegą. Anot politiko, to neturi daryti nei partijos lyderiai, nei kiti nariai.

„Dar labai norėčiau, kad manęs paties neprievartautų atsiprašyti už frakcijos kolegą. To neturi daryti nei partijos lyderiai, nei kiti nariai. Einant į politiką niekas Lietuvoje nerenka „tinkamumo“ bylos. Pasukti politiko keliu yra kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas ir už tai jis pats prisiima atsakomybę. Taigi, K. Bartoševičius už tai ir atsakys. Politiškai, teisiškai ir visaip kitaip“, – rašo konservatorių atstovas.

Einant į politiką niekas Lietuvoje nerenka „tinkamumo“ bylos. Pasukti politiko keliu yra kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas ir už tai jis pats prisiima atsakomybę.

L. Slušnys taip pat prisipažįsta, kad K. Bartoševičiaus gerai nepažįsta, bet pabrėžia, kad kolega elgiasi atsakingai – atsisako Seimo nario mandato ir leidžia teisėsaugai vykdyti tyrimą be jokių išsisukinėjimų.

„Kristijono tikrai nepažįstu ir niekuomet nelindau jam į sielą. Tačiau viena detalė man kužda, jog tai nėra puolęs žmogus: mandato jis atsisako ir tokiu būdu pilnai leidžia vykdyti tyrimą be didesnių stabtelėjimų bei išsisukinėjimų. Jeigu šis žmogus tikrai būtų toks niekšas, kaip šiandien yra nušviečiamas spaudoje ir komentaruose, tai ramiai galėtų neatsisakyti mandato iki pat apkaltos proceso pradžios, o tai suteiktų galimybę pasiruošti gynybos planą. Jis taip pat galėtų nesukti galvos dėl frakcijos reputacijos ir mūsų savijautos šiame kontekste, tačiau nieko panašaus nedaro. Tiesiog bandė pasitraukti.

Nesakau, kad neskauda matant tuos daugybę kaltinimų ir piktdžiugos, jog štai ir konCervams pagaliau nepaėjo. Abejingas situacijai tikrai nesu. Bet, kaip tikras TS-LKD narys, kaip asmuo, gerbiantis savo valstybės institucijas, pasitikėsiu jų darbu, veiksmais, atliekamais tyrimais. Ir palauksiu faktų“, – įrašą apibendrino Seimo narys.

Portalas primena, kad ikiteisminiame tyrime dėl prievartavimo ir tvirkinimo, kuriame figūruoja mandato atsisakantis Seimo narys K. Bartoševičius, minimi mažiausiai du galimai seksualiai išnaudoti nepilnamečiai vaikai, patvirtino su informacija apie tyrimą supažindinti šaltiniai.

Vienas galimai nukentėjęs vaikas yra iki 14 metų.

Tačiau Generalinė prokuratūra pirmadienį atsisakė suteikti daugiau oficialios informacijos apie ikiteisminį tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (217)

Veidmainystė

Slušnys rodydamas savo niekšišką protą pats aktyviausiai eskaluoja šią temą ir linčiuoja Bartoševičių.

Kooperatyvas \\\\\.../////

Tas vaikų psixas,o anas "Ąžuoliko" direktorius.___Nieko jums nepasako iš kur žaliava ir kas ją apdoroja.

aš nepatikėjau

Služnys pats teisinosi Paleckiuko laidoje, kad apie jį sklinda kalbos dėl Švėkšnos, bet jis nia kaltas! Niąąą!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS