Lietuva ketina steigti gynybos atašė pareigybę Kazachstane | KaunoDiena.lt

LIETUVA KETINA STEIGTI GYNYBOS ATAŠĖ PAREIGYBĘ KAZACHSTANE

Lietuva ketina steigti gynybos atašė pareigybę Kazachstane, tai numatantis Vyriausybės nutarimas šią savaitę registruotas teisės aktų informacinėje sistemoje.

Numatoma, kad gynybos atašė Lietuvos diplomatinėje atstovybėje Kazachstane atliktų funkcijas ne tik Kazachstane, bet ir Kirgizijoje, Kinijoje, Tadžikistane, Turkmėnistane ir Uzbekistane.

Lietuva gynybos atašė Kazachstane turėjo iki 2016 metų, kol ši pareigybė buvo panaikinta ir įsteigta gynybos atašė Kinijoje pareigybė.

„Lietuvai pradėjus dialogą su Taivanu, diplomatinių santykių su Kinijos Liaudies Respublika lygmuo buvo sumažintas, todėl bendradarbiavimas gynybos srityje praktiškai nutrūko“, – rašoma teikime.

Kinija atšaukė savo gynybos atašė Lietuvoje konsultacijoms, tą patį padarė ir Lietuva. 2021 metais Pekinas kreipėsi į Vilnių prašydamas akredituoti naują gynybos atašė, tačiau sprendimo dėl jo priėmimo nėra. Kaip rašoma teikime, sunkiai tikėtinas ir naujo Lietuvos gynybos atašė Kinijoje priėmimas ir akreditavimas.

„Bendrai geopolitinei situacijai Vidurinės Azijos ir Ramiojo vandenyno regionuose sudėtingėjant, poreikis turėti karinį atstovavimą išlieka ypač svarbus“, – rašoma teikime.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teigimu, Kazachstanas dėl susiklosčiusios geopolitinės situacijos tampa politiškai aktyvia regiono valstybe, o susiklosčius situacijai, kai tolesnis gynybos atašė pareigų vykdymas Pekine yra komplikuotas, optimalu įsteigti šią pareigybę Lietuvos diplomatinėje atstovybėje Astanoje.

„Kazachstano, kaip galimo vieno iš politinių ir karinių forpostų, svarba auga, todėl Lietuvos gynybos atašė šioje šalyje galės kompensuoti informacijos trūkumą, atnaujinti saugumo situacijos regione vertinimą ir padėti atgaivinti iki tol buvusį Lietuvos karinį atstovavimą tiek Kazachstane, tiek potencialiai kitose regiono valstybėse“, – teigia ministerija.

KAM teigimu, šios pareigybės steigimui įgyvendinti papildomų valstybės biudžeto lėšų nereikės, ji bus išlaikoma iš ministerijai patvirtintų valstybės biudžeto asignavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tvartelis su šlepetėmis

Kada ožių klanas bus atitrauktas nuo visų valstybinių reikalų?

Rupinsis

hasiso tiekimu i Lietuva? Juk sintetines narkatos "Chimproma" Ukrainoje - priciupo Interpolas. O opijatu is Afganistano uzbekai tiekia nepakankamai. "Linavos" "automokyklos" nespeja paruosti reikiamo kurjeriu "vairuotoju" kiekio nei Taskente,nei Biskeke.

jo

dar viena silta vieta partiniam svogeriui... o kada bus atase antarktidoj? gynybai lesu truksta, o cia atase ubagistane...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS