Lietuva padovanos 200 tūkst. vakcinų Ukrainai, Sakartvelui ir Moldovai | KaunoDiena.lt

LIETUVA PADOVANOS 200 TŪKST. VAKCINŲ UKRAINAI, SAKARTVELUI IR MOLDOVAI

Vyriausybė penktadienį nutarė skirti 200 tūkstančių vakcinų dozių Rytų partnerystei priklausančioms šalims. Pusė šių numatytų padovanoti vakcinų, kaip humanitarinė pagalba, iki spalio 1 d. turėtų pasiekti Ukrainą, Sakartvelui turėtų tekti 15 tūkst., o Moldovai Lietuva numačiusi skirti 11 tūkst. skiepų dozių nuo koronaviruso.

Kaip bus paskirstytos likusios dovanojamos vakcinos, turėtų būti nuspręsta artimiausiu metu.

Valstybės, kurioms, Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva, Vyriausybė penktadienį numatė skirti vakcinų, bendradarbiaudamos su ES pažengė kur kas toliau nei likusios trys Rytų partnerystei priklausančios šalys – Armėnija, Azerbaidžanas ir Baltarusija. 

Apie tokią iniciatyvą anksčiau ne kartą viešai kalbėjęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Vyriausybės posėdyje pažymėjo, kad Lietuva yra pasiruošusi dalintis. Pasak jo, nedelsiant bus pradedamos derinti techninės detalės, kad pirmosios vakcinos kuo skubiau pasiektų partnerius Rytuose.

G. Landsbergis: tikrasis solidarumas yra veiksmai

Pasak G. Landsbergio, kol kas tik vienintelė Rumunija žengė realius žingsnius teikdama pagalbą vakcinomis Rytų partneriams. Jo teigimu, Rumunija suteikė paramą Moldovai.

Ministro teigimu, Lietuva šiuo metu turi visas galimybes savo anksčiau deklaruotus pažadus dėl pagalbos partneriams Rytuose paversti darbais.

Anot G. Landsbergio, Rytų valstybėms tekusios skiepų dozių apimtys paskirstytos vadovaujantis ES kriterijumi – pro rata principu.

Dovanos „Vaxzevria“ vakcinas

Po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje ministras pažymėjo, kad Lietuva Rytų partnerėms dovanos „Vaxzevria“ (AstraZeneca) vakcinas, o žurnalistų paklaustas, ar už tai valstybė tikisi kažkokio atsidėkojimo, G. Landsbergis tikino, kad tai tiesiog parama.

„Nesitikime, kad kažkuo atsidėkos. Parama ir pagalba yra skiriama tiesiog draugams ir bičiuliams, kuriuos palaikome jiems ne pačiu lengviausiu metu“, – sakė ministras.

Nesitikime, kad kažkuo atsidėkos. Parama ir pagalba yra skiriama tiesiog draugams ir bičiuliams, kuriuos palaikome jiems ne pačiu lengviausiu metu.

„Pagal mūsų galimybes bei gyventojų skaičių valstybėse“, – sakė G. Landsbergis.

„Suprantame, kad tai nėra tie skaičiai, kurie išgelbės valstybes nuo situacijos, kuriose jos yra. Kita vertus, neužtenka vien tik kalbėti apie solidarumą. Mes turime žengti pirmąjį žingsnį ir parodyti, ką reiškia tikrasis solidarumas. Solidarumas nėra tik žodžiai, tai yra veiksmai“, – Vyriausybės posėdyje sakė G. Landsbergis.

Pagalbą siūlo tie, iš kurių jos pagalbos nenori

Ministras teigė tikįs, kad ilgainiui ir daugiau ES valstybių paseks Lietuvos pavyzdžiu.

„Tikiuosi, kad po šio mūsų sprendimo prisijungs ir kitos valstybės, kurios mus parėmė, ir kad jos, turėdamos panašių galimybių, kaip Lietuva, padės tiems, kuriems padėti kartais siūlosi tik tie, iš kurių pagalbos jie imti nenori. Kalbu apie draugą Vladimirą į Rytus arba dar tolimesnį draugą į dar tolimesnius Rytus“, – sakė ministras.

„Tikrasis solidarumas yra veiksmai‘, – dar kartą pažymėjo G. Landsbergis.

Viceministrė patikino, kad Lietuva gali skirti paramą

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė patikino, kad Lietuva trečio šių metų ketvirčio pabaigoje gali tikėtis gauti vakcinų tiek, kad galėtų paskiepyti 3,5 mln. gyventojų.

„Tai yra daugiau nei pakankamai“, – posėdyje sakė viceministrė, pažymėdama, kad dėl to Lietuva gali sau leisti suteikti paramą kitoms šalims.

„Be abejo, turime rizikų, kad į šiuos skaičius yra įskaičiuotos ir tam tikros vakcinos, kurios dar nėra patvirtintos Europos vaistų agentūros. Tad natūralu, kad įvertinę tas rizikas negalime apie kažkokius labai didelius skaičius kalbėti. Tačiau iki 200 tūkst. tikrai galime kalbėti. Be to, didžiausi tiekimai ir yra numatyti trečią ketvirtį“, – teigė viceministrė.  

Lietuvos diplomatijos vadovas G. Landsbergis anksčiau yra užsiminęs, kad Lietuva svarstys galimybes prisidėti prie COVID-19 vakcinos skyrimo Rytų partnerystės šalims, kai išspręs vakcinų tiekimo trukdžius savo piliečiams.

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą pirma skiepo doze Lietuvoje paskiepyta 15 293 žmonės, antra – 12 360. Iš viso dviem skiepo dozėmis vakcinuota 424 719 žmonių, panaudotos 1 268 762 vakcinos.

EK pirmininkė padėkojo Lietuvai

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen sveikina Lietuvą, penktadienį nutarusią Rytų partnerystės šalims padovanoti 200 tūkst. vakcinų nuo COVID-19.

Netrukus po šio Lietuvos Vyriausybės sprendimo U. von der Leyen savo socialinio tinklo tviterio paskyroje, reaguodama į kiek ankstesnį užsienio reikalų ministro G. Landsbergio tviterio įrašą, padėkojo Lietuvai.

„Europos Sąjunga palaiko savo draugus ir partnerius iš Rytų partnerystės“, – rašė EK pirmininkė, kartu savo įraše nurodydama ir prezidentą Gitaną Nausėdą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

kavenskis

tikiuosi kad Ukraina, Gruzija ir Moldova paskelbs Lietuvai kara del kesinimosi i siu saliu pilieciu sveikata!

jau pavirtom i zydus

Pinigu nera nei pencijom,nei invalidams,nei mamoms,o kitatauciaims dalimam,tegu patys lansbergiai apmoka skiepus o ne mus apvagineja,norit pasirodyti geradariai tai mokekit patys,uztenka seimunai mus apvagia gerai,sau tik kelia algas,koncelerilius pinigus svaisto i kaire i desine,kada juos prades tikrinti kur eina valstybes pinigai,kas tuos parazytus rinko tegu dabar dziaugiasi,

Anonimas

O mes, LT piliečiai, turėsim apmokėti šitą broilerio švaistymąsi ? Ar neteks jam kada nors apmokėti šito iš savo kišenės ? Pasistengsim, kad tektų.....ateis laikas. Mes kantrūs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS