Lietuva paragino ES kaip galima skubiau suteikti Ukrainai amunicijos | KaunoDiena.lt

LIETUVA PARAGINO ES KAIP GALIMA SKUBIAU SUTEIKTI UKRAINAI AMUNICIJOS

  • 0

Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikime dalyvavęs krašto apsaugos viceministras antradienį paragino Bendriją kaip galima skubiau įgyvendinti įsipareigojimą suteikti Ukrainai milijoną vienetų amunicijos.

„Ukraina įžengė į lemiamą karo etapą, todėl Europos Sąjunga ir valstybės narės turi kaip galima skubiau įgyvendinti savo įsipareigojimą Ukrainai ir suteikti 1 mln. amunicijos vienetų. Ukrainos pergalė kare bus ilgalaikės taikos Europoje pagrindas“, – pranešime spaudai cituojamas viceministras Žilvinas Tomkus.

ES Užsienio reikalų Tarybos gynybos klausimais susitikime Briuselyje buvo diskutuojama, kaip paspartinti karinę paramą Ukrainai bei užtikrinti reikalingos amunicijos gamybą ir tiekimą, pranešė ministerija.

Ukrainos pergalė kare bus ilgalaikės taikos Europoje pagrindas.

Šių metų kovo mėnesį neformaliame ES gynybos ministrų susitikime Stokholme buvo sutartas plačios apimties veiksmų planas dėl šaudmenų tiekimo Ukrainai ir bendrų ginkluotės įsigijimų išnaudojant ES institucijas ir mechanizmus.

ES valstybės prisiėmė politinį įsipareigojimą per 12 mėnesių perduoti Ukrainai 1 mln. amunicijos vienetų.

Pasak ministerijos, antradienio susitikime ES Vyriausiasis įgaliotinis užsienio ir saugumo politikai Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) informavo ministrus, jog valstybės jau suteikė Ukrainai nemažą kiekį amunicijos, kuri kritiškai svarbi Ukrainos pasirengimui atkovoti užimtas teritorijas.

Ž. Tomkus patvirtino, kad Lietuva planuoja dalyvauti bendruose amunicijos pirkimuose, kurie bus inicijuoti tiek ES institucijų, tiek kitų valstybių. Pasak viceministro, dabar svarbiausia užtikrinti kuo skubesnį amunicijos pristatymą Ukrainos kariuomenei, todėl Lietuva tikisi, kad konkretūs bendrų įsigijimų kontraktai ir jų sąlygos bus žinomi jau pačiais artimiausiais mėnesiais.

Pasak ministerijos, Lietuva taip pat aktyviai remia būtinybę išlaikyti lankstumą ES formatuose perkant amuniciją bei kitą ginkluotę ne tik iš ES valstybių, bet ir iš trečiųjų šalių-sąjungininkių. Tai ypač svarbu įvertinus esamą riziką, kad Europos gynybos pramonė gali nespėti pakankamai išplėsti gamybos pajėgumų amunicijos tiekimui Ukrainos kariuomenei.

Viceministras taip pat dalyvavo Europos gynybos agentūros Valdančiosios tarybos susitikime, kuriame aptarė pirmąsias pamokas iš karo Ukrainoje ir tai, kokių pajėgumų ES, bendradarbiaujant su NATO, reikia ruošiantis kylančioms grėsmėms.

Gairės: karas Ukrainoje, Žilvinas Tomkus, ES, amunicija, Lietuva
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS