Lietuva ragina išlaikyti tarptautinės bendruomenės dėmesį žmogaus teisių padėčiai Baltarusijoje | KaunoDiena.lt

LIETUVA RAGINA IŠLAIKYTI TARPTAUTINĖS BENDRUOMENĖS DĖMESĮ ŽMOGAUS TEISIŲ PADĖČIAI BALTARUSIJOJE

  • 7

Pirmadienį Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos (ŽTT) 47-ojoje sesijoje vyko interaktyvus dialogas su JT specialiąja pranešėja žmogaus teisėms Baltarusijoje Anais Marin, kurio metu pristatytas pranešimas apie žymiai pablogėjusią žmogaus teisių padėtį šalyje bei pateiktos pranešėjos rekomendacijos.

Pirmadienį Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos (ŽTT) 47-ojoje sesijoje vyko interaktyvus dialogas su JT specialiąja pranešėja žmogaus teisėms Baltarusijoje Anais Marin, kurio metu pristatytas pranešimas apie žymiai pablogėjusią žmogaus teisių padėtį šalyje bei pateiktos pranešėjos rekomendacijos.

Pasak pranešimo, Šiaurės ir Baltijos šalių vardu pasisakęs Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas dėkojo specialiajai pranešėjai už pranešimą, kuriame įvardinti sisteminiai rimti žmogaus teisių pažeidimai, vykdomi Baltarusijos valdžios institucijų 2020 metų prezidento rinkimų kontekste. Dėl žmogaus teisių gynėjų, o ypač žurnalistų sulaikymų, Šiaurės ir Baltijos šalys paragino nedelsiant ir besąlygiškai paleisti ir reabilituoti visus savavališkai sulaikytus už tai, kad jie naudojasi savo saviraiškos bei taikių susirinkimų, nuomonės ir asociacijos laisvėmis.

„Tarptautinė bendruomenė Baltarusijos valdžios institucijoms siunčia aiškią žinią, kad visi sunkių žmogaus teisių pažeidimų, įskaitant kankinimus, nežmonišką ar žeminamą elgesį ir priverstinius dingimus, kaltininkai turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – pabrėžė M. Adomėnas. Viceministras paragino išlaikyti tarptautinės bendruomenės dėmesį nuolat blogėjančiai žmogaus teisių padėčiai Baltarusijoje ir pratęsti specialiosios pranešėjos mandatą.

Lietuvos vardu pasisakęs Lietuvos nuolatinis atstovas prie JT biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje ambasadorius Andrius Krivas atkreipė dėmesį į tai, kad Baltarusijos valdžios institucijos sustiprino represijas prieš visas pilietinės visuomenės grupes, taiko priekabiavimą, bauginimus, baudžiamąjį persekiojimą ir savavališkus sulaikymus. „Priverstinai nutupdydama reisinį lėktuvą Minske ir tuo sukeldama pavojų civilinei aviacijai, Baltarusijos valdžia sulaikė žurnalistą Ramaną Pratasevičių ir jo partnerę, kas įrodo, jog visomis priemonėmis bandoma nutildyti nepriklausomos žiniasklaidos balsus“, – sakė ambasadorius A. Krivas.

Lietuvos, Airijos, Graikijos, Lenkijos ir Jungtinės Karalystės iniciatyva, prisijungus visoms Europos Sąjungos šalims (ES) bei 18-ai kitų regionų šalių, interaktyvaus dialogo su pranešėja metu perskaitytas Bendrasis pareiškimas dėl neteisėto R. Pratasevičiaus ir jo partnerės sulaikymo bei reikalaujama nedelsiant paleisti į laisvę juos ir kitus neteisėtai sulaikytuosius, įskaitant politinius kalinius.

ES iniciatyva šioje ŽTT sesijoje teikiama rezoliucija dėl specialiosios pranešėjos mandato pratęsimo vieneriems metams, raginant Baltarusijos institucijas bendradarbiauti su pranešėja bei suteikti jai galimybes nevaržomai atvykti į Baltarusiją.

Žmogaus teisių tarybos 47-oji sesija vyksta Ženevoje 2021 metų birželio 21 – liepos 13 dienomis. ŽTT tikslas – skatinti visuotinę pagarbą žmogaus teisėms ir laisvėms, reaguoti į žmogaus teisių pažeidimus ir teikti rekomendacijas. Lietuva siekia narystės ŽTT 2022–2024 metų laikotarpiui, o šiuo metu dirba Taryboje kaip stebėtoja.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Vidas

Lietuvos pigmejai nori primesti Kitai valstybei savo iškrypimus.Jau nebejuokinga

Marius

Dar viena kiaule pakriuksejo.

Bl jau sikt varo

ta juoda propaganda..TAIGI JAU VISKAS - ATSILAIKĖ BATKA.Ir tolesnės lietuviškų kiemsargių pastangos yra tik bereikalingos konvulsijos ir tuščia oro virpinimas. Visas pasaulis pamatė pavyzdį kad nereikia pyktis su kaimynais ir kenkti jiems - gali sulaukti to ko sulaukė Lietuva (vienintelė iš Baltijos respublikų)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS