Lietuvos ambasadorė JT ragino bausti už nusikaltimus prieš žurnalistus | KaunoDiena.lt

LIETUVOS AMBASADORĖ JT RAGINO BAUSTI UŽ NUSIKALTIMUS PRIEŠ ŽURNALISTUS

  • 0

Lietuvos ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) Raimonda Murmokaitė pabrėžia, kad kiekvienos šalies nacionalinėje teisėje reikia įtvirtinti nuostatas dėl nusikaltimų prieš žurnalistus tyrimų.

Tai ji pareiškė ekspertų diskusijoje, skirtoje paminėti tarptautinę nebaudžiamumo už nusikaltimus prieš žurnalistus dieną. Diskusiją pirmadienį surengė Lietuvos ir Graikijos nuolatinės misijos JT, bendradarbiaudamos su JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO).

„Žurnalistai, kiti žiniasklaidos atstovai, tinklaraštininkai nuolat rizikuoja gyvybėmis, kad patenkintų mūsų teisę žinoti. Tironai ir teroristai ypač bijo informacijos, žodžio ir išraiškos laisvės. UNESCO duomenimis, statistiškai kas savaitę žūva vienas žurnalistas. Net 95 procentai kaltųjų už šiuos nusikaltimus lieka nenubausti“, – renginyje sakė R.Murmokaitė.

Lietuvos nuolatinė atstovė pažymėjo, kad JT pastarąjį dešimtmetį reikšmingai prisidėjo, kurdamos teisinę žurnalistų apsaugos bazę, tačiau rimčiausia problema išlieka šių teisės normų įgyvendinimas, teigiama Užsienio reikalų ministerijo spranešime spaudai.

„Gegužės mėnesį JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė Lietuvos parengtą rezoliuciją dėl žurnalistų apsaugos konfliktų zonose. Ši rezoliucija įpareigoja valstybes atlikti nepriklausomus ir efektyvius nusikaltimų prieš žurnalistus tyrimus, kovoti su nebaudžiamumu. Svarbu, kad tokios nuostatos būtų kiekvienos šalies nacionalinėje teisėje“, – diskusijos dalyviams sakė Lietuvos ambasadorė.

Lietuvos atstovė teigė, jog tais atvejais, kai valstybės pačios negali užtikrinti atsakomybės už nusikaltimus prieš žurnalistus, gali būti pasitelkti tarptautiniai mechanizmai, pavyzdžiui, Tarptautinis baudžiamasis teismas.

Žurnalistų apsauga konfliktuose yra vienas Lietuvos narystės JT Saugumo Taryboje prioritetų.

Lietuva JT Saugumo Tarybos nare yra 2014–2015 metais.

GALERIJA

  • Lietuvos ambasadorė JT ragino bausti už nusikaltimus prieš žurnalistus
  • Lietuvos ambasadorė JT ragino bausti už nusikaltimus prieš žurnalistus
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS