Lietuvos europarlamentarų nuomonės dėl ES pabėgėlių plano išsiskyrė | KaunoDiena.lt

LIETUVOS EUROPARLAMENTARŲ NUOMONĖS DĖL ES PABĖGĖLIŲ PLANO IŠSISKYRĖ

  • 3

Europos Parlamente Briuselyje ketvirtadienį balsuojant dėl 120 tūkst. pabėgėlių paskirstymo po Europos Sąjungos (ES) valstybes nares, Lietuvos atstovų nuomonės išsiskyrė.

Europos Komisijos planą palaikė liberalai Petras Auštrevičius ir Antanas Guoga, konservatorius Algirdas Saudargas, socialdemokratai Zigmantas Balčytis ir Vilija Blinkevičiūtė.

Prieš pasiūlymą balsavo „tvarkiečių“, „darbiečių“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovai Rolandas Paksas, Valentinas Mazuronis ir Valdemaras Tomaševskis.

Iš viso už balsavo 372 europarlamentarai, prieš buvo 124.

Lietuvos konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis, valstiečių ir žaliųjų atstovas Bronis Ropė, „darbietis“ Viktoras Uspaskichas posėdyje nedalyvavo.

G.Landsbergio padėjėjas Jonas Survila BNS sakė, kad europarlamentaras neeiliniame EP posėdyje dalyvauti negalėjo, bet „būtų palaikęs partijos poziciją ir balsavęs už“.

Prieš planą balsavęs V.Mazuronis BNS planą vadino nenaudingu Lietuvai bei Europai ir daugiausia priekaištavo numatytai nuobaudai - 0,002 proc. bendrojo vidaus produkto ( BVP) dydžio „finansiniam įnašui“, kuris galėtų būti skiriamas šaliai nesutikus perkelti pabėgėlių.

„Komisijos siūlymas, kurio esmė - privalomas pabėgėlių skaičiaus, kvotų skirstymas įvedant savotišką baudų sistemą, man atrodo, yra neteisingas kelias ir jis ne padės išspręsti problemas, o atves prie rankų laužymo pozicijos, įves bereikalingą įtampa ES viduje, lems euroskeptinių, ES griaunančių jėgų sustiprėjimą. Tai tikrai neprisidės prie pabėgėlių krizės sprendimo, priešingai - manau, tai padidins plūstančių norą atklysti iki bet kurios ES valstybės“, - BNS sakė V.Mazuronis.

Tuo metu P.Auštrevičius rezultatus vertino kaip „politiškai teisingą sprendimą“, kuris parodys Europos solidarumą mažinant naštą Vengrijai, Italijai ir Graikijai.

„Nenoriu pasakyti, kad tai yra galutinis ir pastovus pasidalinimo mechanizmas. Galbūt šiuo metu ES politikai dar nepasiruošę tokiam sprendimui. Bet tebūnie tai sprendimas, kuris ir rodo sprendimą, o ne vien tik aikčiojimą, tūpčiojimą apie problemą“, - BNS sakė P.Auštrevičius.

Šis sprendimas papildo jau anksčiau Europos Parlamento pritarimo sulaukusį siūlymą per ateinančius dvejus metus iš Italijos ir Graikijos į kitas ES šalis perkelti 40 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Tikimasi, jog EP pritarimas planui suteiks papildomą postūmį sprendimams kitą antradienį vyksiančiame neeiliniame ES teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje. Priešinantis grupei Vidurio ir Rytų Europos valstybių, šį pirmadienį ES vidaus reikalų ministrai nesutarė dėl migrantų kvotų.

Europos Komisijos plane numatyta, kad per ateinančius dvejus metus iš Italijos į kitas ES šalis bus perkelti 15,6 tūkst., iš Graikijos – 50,4 tūkst., iš Vengrijos – 54 tūkst. asmenų. Kartu su pirminiu siūlymu per dvejus metus planuojama paskirstyti iš viso 160 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mizantropas

puikiai žinome, kad į šalis pateks gaujos nusikaltėlių. Ar yra planų, kas bus daroma, ? O gal viską paslėpsime ir vaizduosime, kad nieko nenutiko, panašiai, kaip elgiasi nevispročiai švedai?

parsidavelis

taip atrodo, kad musu politiku kas nors priklauso ha ha ha tas pats,kaip kad mongolija reguliuoja pabegeliu srautus ha ha ha

v

Jau Tamosevskio lenkai puikiai integravosi i sali ko noreti is juodzkiu kurie nori geraii gyventi .Pensininkai dirbo ,vargo o ka gauna geda o okupantai muslimai gaus du kart daugiau okupave lietuvele .Nemieli ponai seimunai ,pasistatykit sau puiku kakejima nes teks sedeti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS