Lietuvos politikai prašo tarptautinių institucijų įvertinti suėmimus Maskvoje | KaunoDiena.lt

LIETUVOS POLITIKAI PRAŠO TARPTAUTINIŲ INSTITUCIJŲ ĮVERTINTI SUĖMIMUS MASKVOJE

  • 12

Lietuvos konservatorių ir liberalų politikai prašo tarptautinių institucijų įvertinti suėmimus Maskvoje per protesto akciją palaikyti nepriklausomiems kandidatams, kuriems buvo užtvertas kelias į mieto dūmos rinkimus.

Vertindami masinius suėmimus po liepos 27 dienos protesto demonstracijos dėl Maskvos Dūmos rinkimų Lietuvos politikai pažymi, kad buvo šiurkščiai pažeista Europos Žmogaus Teisių Konvencija.

„Rusijos sugrąžinimas į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją buvo didelė klaida, kuri Vladimiro Putino režimui suteikė išankstinę indulgenciją naikinti bet kokius demokratijos požymius šalyje“, – sakoma kreipimesi į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją (ETPA).

Kartu kreipimesi politikai prašo įvertinti rekordiškai didelį Rusijos piliečių sulaikymo skaičių, jo pagrįstumą bei vietos valdžios reakciją ir teikti rekomendacijas Rusijos atstovams.

Rusijos sugrąžinimas į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją buvo didelė klaida, kuri Vladimiro Putino režimui suteikė išankstinę indulgenciją naikinti bet kokius demokratijos požymius šalyje.

Kreipimąsi į ETPA bei ESBO pasirašė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis bei kiti šios frakcijos nariai Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Arvydas Anušauskas, opozicijos lyderė, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Europos Parlamento narys konservatorius Andrius Kubilius.

„Stebėdami brutalius veiksmus prieš taikius protestuotojus ir opozicijos teisių dalyvauti rinkimuose blokavimą, raginame Rusijos bei Maskvos valdžią susilaikyti nuo bet kokio smurto jau paskelbtos rugpjūčio 3 dieną ir būsimų protestų akcijų metu bei panaikinti administracinę atsakomybę nepriklausomiems Maskvos dūmos kandidatams, ribojančią jų galimybes dalyvauti rinkimų procese“, – frakcijos pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Politikų grupė taip pat prašo ESBO Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro pateikti specialią nuomonę ir išvadas bei rekomendacijas dėl Maskvos Dūmos rinkimų proceso bei pradėti tyrimą dėl galimos nepriklausomų kandidatų diskriminacijos.

Praėjusį šeštadienį Maskvos centre vyko protestas palaikyti neįregistruotiems nepriklausomiems politikams, sulaikyta per trūkstantį žmonių.

 

Nesankcionuotas mitingas Maskvoje

EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

kgb

ir ju bendraminciai kisasi i kitos salies vidaus reikalus,o tai nieko gero nezada Lietuvai ir taip 30 metu, 'priesai' viduje o ne isoreje... !

cianidas

net straipsnio nereikejo skaityt,zinajau 99% tikslumu,kas kreipesi.Tik nustebau,kad ir sachmatu stumdytoja prisijunge prie ozeliu

ko

lendat ne i savo /darza/? geriau ivertinkit Noreikos statusa kuri zydai apderge o dusansky globoja.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS