Lietuvos premjeras Izraelį vadina strateginiu partneriu regione | KaunoDiena.lt

LIETUVOS PREMJERAS IZRAELĮ VADINA STRATEGINIU PARTNERIU REGIONE

  • 1

Izraelyje viešintis ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius šią šalį antradienį pavadino strateginiu partneriu regione, ir išsakė viltį, kad partnerystė ateityje tik stiprės.

Susitikime su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu premjeras teigė, kad šiemet įvykęs Izraelio ambasados atidarymas Vilniuje yra istorinis įvykis plėtojant dvišalius santykius.

„Izraelis yra mūsų strateginis partneris regione ir vienas svarbiausių Lietuvos bendradarbiavimo partnerių pasaulyje. Esu tikras, kad ateityje mūsų šalių partnerystė tik intensyvės“, - pranešime spaudai teigė premjeras.

A.Butkevičius susitikime išskyrė bendradarbiavimą Lietuvai dirbant Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje ir „puikų Vyriausybės bendradarbiavimą su Lietuvos ir pasaulio žydų bendruomene“.

Anot Vyriausybės pranešimo, premjeras trumpai pristatė Geros valios kompensacijos įstatymo nuostatas, bendros komisijos Lietuvos žydų kultūros ir istorijos klausimams spręsti darbą.

Pagal 2011 metais priimtą Lietuvos Respublikos geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, per dešimtmetį Lietuva įsipareigojo išmokėti 128 mln. litų (37 mln. eurų) kompensaciją.

Premjeras išsakė poziciją, kad „Lietuvos Vyriausybė turi tvirtą poziciją antisemitizmo klausimu, taip pat įgyvendina tolerancijos skatinimo programas“, teigiama pranešime spaudai.

Kiek anksčiau antradienį premjeras Jeruzalėje Jad Vašemo Holokausto istorijos muziejuje pagerbė žydų genocido aukas.

Per apsilankymą muziejuje premjeras su žmona padėjo vainiką tragedijos aukoms atminti ir pasodino atminimo medelį.

Per Holokaustą naciai ir jų kolaborantai nužudė apie šešis milijonus žydų. Lietuvoje žuvo apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Socialiniame tinkle paskelbtame įraše premjeras pabrėžė, kad Holokausto tragedija „yra didelis skausmas Lietuvai ir jos žmonėms“.

„Lietuvos žydai, dingę per Holokaustą, buvo bendrapiliečiai, ir jie amžinai gyvens mūsų širdyse. Dabar mūsų pareiga prisiminti Holokausto aukas, toliau skatinti bendras humanizmo vertybes ir puoselėti unikalų litvakų paveldą“, - teigė premjeras.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 3 tūkst. žydų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nei

tas israelis mums partneris, nei koks strateginis... eilinis lindimas i sikna be muilo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS