LRT tyrimas: dalis Rusų aljanso narių nežino, kad yra jo nariai | KaunoDiena.lt

LRT TYRIMAS: DALIS RUSŲ ALJANSO NARIŲ NEŽINO, KAD YRA JO NARIAI

LRT duomenimis, dalis parlamentarės Irinos Rozovos vadovaujamo Rusų aljanso narių nežino esantys jos nariai.

Oficialiai į partiją minėti žmonės įstojo prieš trejus metus. Prieš Seimo rinkimus Rusų aljansui naujų partiečių padėjo rasti Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

LRT tyrimas atskleidė, kad prieš trejus metus daugiausia Klaipėdoje aktyviai veikiančio Rusų aljanso gretas papildė mažiausia 200 narių iš Rytų Lietuvos, kur pati populiariausia yra LLRA-KŠS.

LRT išsiaiškino, kad vietos seniūnų buvo paprašyta padėti partneriams rasti žmonių, norinčių dalyvauti Rusų aljanso veikloje. Išnagrinėjus sąrašą paaiškėjo, kad Rusų aljanso sąrašą papildė Rytų Lietuvos rajonų savivaldybių ir seniūnijų darbuotojai, mokytojai, darželių auklėtojai, pensininkai. Kai kurie jų išvis nežino, kad jų pavardė yra Rusų aljanso sąraše.

„Žinokit, nepasakysiu dabar net. (...) – „Jūs aktyviai nedalyvaujat?“ – „Ne ne ne ne. Aš iš tikrųjų nelabai net ir žinojau, kad esu ten įstojus. Į kokią sakėt partiją esu įstojus? Rusų aljansas. Rusų aljansas? Tikrai, žinokit, nežinau“, – sako moteris, kurios pavardė yra Rusų aljanso sąraše. Sąraše nurodytas teisingas buto, kuriame ji gyveno 2015 metais adresas, telefonas ir tėvų adresas.

Šiuo metu Rusų aljansas balansuoja ant išnykimo ribos. Pagal naujausius reikalavimus partijoje turi būti ne mažiau 2 tūkst. narių. Rusų aljansui trūksta keturių. Tačiau bendras LLRA ir Rusų aljanso sąrašas Seimo rinkimuose buvo sėkmingas. Seimo LLRA-KŠS frakcijoje yra aštuoni nariai, jai priklauso ir I. Rozova.

Ragina išsiaiškinti, ar Rusų aljansas nėra fiktyvi partija

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į teisingumo ministrą Elviną Jankevičių prašydami išsiaiškinti faktinį politinės partijos Rusų aljansas narių skaičių.

„Kaip teigiama LRT paskelbtame tyrime, dauguma žmonių, į kuriuos kreipėsi žurnalistai, apie savo narystę Rusų aljanse net nežinojo, teigė jokio nario mokesčio nemokantys, ir tik pora žmonių sakė, kad dalyvauja partijos renginiuose. Todėl kyla pagrįstas įtarimas, kad prieš 2016 metais įsigaliojant naujai Politinių partijų įstatymo redakcijai, kurioje buvo numatyta, kad minimalus partijos narių skaičius yra 2000 (prieš tai 1000), buvo neteisėtai ir fiktyviai didinamas politinės partijos Rusų aljansas narių skaičius“, - teigė A. Ažubalis.

Seimo nario L. Kasčiūno teigimu, būtina užkirsti kelią panašioms situacijoms pasikartoti ateityje. „Atsižvelgdami į žiniasklaidoje publikuotą informaciją ir įstatymus, prašome Teisingumo ministerijos atlikti patikrinimą ir pateikti faktinį politinės partijos Rusų aljansas narių skaičių. Taip pat atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, pateikti išvadą, ar politinė partija Rusų aljansas atitinka Politinių partijų įstatymo keliamus reikalavimus. Ir svarbiausia, pateikti pasiūlymus (įstatymo pataisas), kaip būtų galima išvengti panašių situacijų ateityje“, - rašto turinį komentavo L. Kasčiūnas.

Kaip skelbia Politinių partijų įstatymas, neturinti pakankamai narių politinė partija likviduojama Civilinio kodekso nustatyta tvarka, jeigu per šešis mėnesius po narių sumažėjimo politinės partijos nariai nenusprendžia politinės partijos reorganizuoti ar pertvarkyti.

LRT Tyrimų skyriaus publikacijoje skelbiama, kad vadovaujantis Teisingumo ministerijos pateiktais duomenimis, pastebimas staigus politinės partijos Rusų aljansas narių skaičiaus padvigubėjimas 2015 ir 2016 metais. Anot LRT Tyrimų skyriaus turimo sąrašo žmonių, kurie papildė Rusų aljansą, dauguma naujų narių sąraše - Šalčininkų ir Vilniaus rajonų gyventojai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

5 kolona.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS