M. Adomėnas: geležinkelio tranzito į Kaliningradą draudimą Rusija naudos propagandai | KaunoDiena.lt

M. ADOMĖNAS: GELEŽINKELIO TRANZITO Į KALININGRADĄ DRAUDIMĄ RUSIJA NAUDOS PROPAGANDAI

  • 0

Įsigaliojantį draudimą per Lietuvą geležinkeliu į Kaliningradą gabenti tam tikras sankcionuotas rusiškas prekes, Rusija naudos propagandai, sako užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

„Be abejo, visos žinios, kurios rodo kokį nors nepalankumą Rusijai, yra pasigaunamos ir eskaluojamos. Tokia informacija yra pirmiausia paranki siekiant didinti įtampa ir vaizduoti Vakarų valstybes priešiškas Rusijos žmonių atžvilgiu“, – M. Adomėnas LRT radijui pareiškė šeštadienį. 

Taip jis komentavo naujienų agentūros „Reuters“ ir britų transliuotojo BBC Rusijos redakcijos šeštadienio pranešimus, kuriuose citavo Kaliningrado srities gubernatoriais Antono Alichanovo pranešimus, kad Lietuvos valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ informavo Rusijos Kaliningrado srities geležinkelių pareigūnus, jog dėl Vakarų sankcijų uždraudžia daugelio prekių tranzitą geležinkeliais.

„Šiuo metu laukiame Europos Komisijos išaiškinimo dėl Europos sankcijų režimo taikymo Kaliningrado prekiniam tranzitui“, – teigė viceministras.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mantas Dubauskas LRT radijui nurodė, kad  bendrovė vykdo ES institucijų sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, kurios iki birželio vidurio turėjo įsigalioti visa apimtimi. 

BNS rašė, kad Kaliningrado gubernatoriaus teigimu, apribojimai palies 40–50 proc. produktų, kurie importuojami į kitus Rusijos regionus ir eksportuojami iš jų tranzitu per Lietuvą.

Kaliningrado sritis įsiterpusi tarp Lietuvos ir Lenkijos ir sausumos sienos su Rusija neturi.

„Laikome tai rimčiausiu teisės į laisvą tranzitą į Kaliningrado sritį ir iš jos pažeidimu“, – sakė A. Alichanovas vaizdo įraše platformoje „Telegram“ ir pridūrė, kad valdžios institucijos sieks, jog šios priemonės būtų panaikintos.

Jo teigimu, tarp prekių, kurias palies šis sprendimas, yra statybinės medžiagos, cementas ir metalo gaminiai.

Gubernatorius taip pat paskelbė „LTG Cargo“ dokumentą „Kaliningrado geležinkeliams“, kuriame teigiama, kad apribojimai įsigalioja šeštadienį vidurnaktį.

Vakarų šalys įvedė Maskvai beprecedenčių sankcijų Maskvai, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną pasiuntė pajėgas į Ukrainą.

Vakarai taip pat teikia didelę karinę ir ekonominę pagalbą Kyjivui, kurio pajėgos įnirtingai stengiasi atremti Rusijos invaziją.

Gairės: Mantas Adomėnas, Rusija, propaganda, tranzito draudimas, Kaliningradas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS