Ministras: Lietuva sieks papildomų sankcijų „Belavia“, šiai dalyvaujant migrantų gabenime | KaunoDiena.lt

MINISTRAS: LIETUVA SIEKS PAPILDOMŲ SANKCIJŲ „BELAVIA“, ŠIAI DALYVAUJANT MIGRANTŲ GABENIME

Lietuva sieks, kad Europos Sąjunga (ES) įvestų papildomas sankcijas baltarusių oro vežėjai „Belavia“, nes ji dalyvauja migrantų gabenime į Minską, iš kur jie toliau keliauja į Lietuvą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mūsų žiniomis, būtent „Belavia“ skrydžiais yra skraidinami migrantai per Stambulo oro uostą. (...) Esame apsisprendę prašyti ES – ir institucijų, ir valstybių – prisidėti, išplečiant sankcijas „Belavia“ kompanijai. Tokiu būdu apribojant jai galimybes prieiti prie galimybės nuomotis lėktuvus ES erdvėje“, – BNS penktadienį pareiškė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis teigė, kad šiuo metu apie tai informuoti kolegos Briuselyje.

Vienas įtakingiausių politikos leidinių Europoje „Politico“ šią savaitę pranešė, kad kelios ES šalyse įsikūrusios bendrovės nuomoja lėktuvus „Belavia“.

Leidiniui vienas ES pareigūnas nurodė, kad dalis „Belavia“ naudojamų lėktuvų buvo gauti iš Airijos. Dubline įsikūrusi bendrovė „SMBC Aviation Capital“ informavo, kad Airijos ar Europos tarnybos su ja šiuo klausimu nesusisiekė. Tuo metu Airijos vyriausybė atsisakė komentuoti situaciją.

Galbūt jie gali savo ruožtu apribojimus pritaikyti. Jei ne, tada yra formalus kreipimasis išplėsti sankcijas.

Danijoje veikianti bendrovė „Nordic Aviation Capital“ taip pat anksčiau yra parūpinusi orlaivių baltarusių vežėjai. Įmonės atstovė atsisakė pateikti komentarą, tačiau pernai rugsėjį bendrovė skelbė pristačiusi pagal sutartį su „Belavia“ paskutinį iš penkių lėktuvų.

Danijos užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas (Jepė Kofodas) „Politico“ sakė, kad jo vyriausybė dar „neturi pakankamai informacijos, kad patikrintų šiuos teiginius“, bet pridūrė, kad Danijos tarnybos aiškinasi padėtį.

Pasak G. Landsbergio, pirmiausia Lietuva prašo, jog šalių vyriausybės patikrintų šią informaciją ir išsiaiškintų, kokios tai sutartys.

„Galbūt jie gali savo ruožtu apribojimus pritaikyti. Jei ne, tada yra formalus kreipimasis išplėsti sankcijas“, – nurodė ministras.

Jis teigė jau anksčiau Turkijos vyriausybės prašęs apriboti „Belavia“ skrydžius į Minską, tačiau tvirtino, jog „kol kas atsakymo nesulaukėme“.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, sprendimas dėl sankcijų anksčiausiai galėtų būti priimtas rudenį.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą perėjo daugiau nei 4 tūkst. neteisėtų migrantų.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Klpd.

Nieko jūs tam Lukašenkai nepadarysit. Jis stiprus prezidentas. Tik pasaulį juokinam savo protiniu valdžios atsilikimu ir sau darom nuostolį po nuostolio. Tai kaip ten Prezidentas sakė apie Gerovės Valstybę? Su tokiais pridūrkais per kiek laiko mes ją pasieksim?:D)

Gandragalviams

Galvojau,kad dauguma debilų emigravo ir dirba vištų fermose.Bet paskaičius komentarus,matosi,kad daug dar ir liko

BAISU...

Geriau tiesiai i Vilniu skristu,kam i ta Minska.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS