I. Rozova teisinasi: negavau jokių įspėjimų nevykti į tą renginį Gruzijoje | KaunoDiena.lt

I. ROZOVA TEISINASI: NEGAVAU JOKIŲ ĮSPĖJIMŲ NEVYKTI Į TĄ RENGINĮ GRUZIJOJE

Seimo konservatoriai prašo Valstybės saugumo departamento (VSD) įvertinti parlamentarės Irinos Rozovos dalyvavimą birželį Tbilisiję vykusioje Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje.

Trys Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitete dirbantys konservatoriai, įskaitant partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį, prašo VSD pasisakyti, ar departamentas žino apie parlamentarės vizitą bei prašo pateikti daugiau informacijos.

Lietuva nėra šios asamblėjos narė

Politikai nurodo reaguojantys į Gruzijos parlamento kolegų informaciją – šios šalies parlamentarai teigia, kad pastaruoju metu Tarpparlamentinė ortodoksų asamblėja padeda įgyvendinti Rusijos darbotvarkę.

„Ar nėra požymių, kad Kremlius šią organizaciją naudoja siekiant sumažinti savo tarptautinę izoliaciją, švelninti tarptautines sankcijas ir kaip platformą „rusiškojo pasaulio“ plėtrai?” , – klausia konservatoriai.

Rusų aljanso narė I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijai Seime. 

VSD atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė BNS sakė, kad departamentas kreipimosi dar nesulaukė ir gavęs raštą pateiks informaciją įstatymų numatyta tvarka.

Parlamento vadovas Viktoras Pranckietis teigia, jog iš tarnybų jokios informacijos apie Seimo narės I. Rozovos veiklą nebuvo gauta.

„Iš tarnybų apie Seimo narę I. Rozovą jokios informacijos neturime, dėl jos niekas nesikreipė niekada“, – per spaudos konferenciją Prezidentūroje penktadienį sakė V. Pranckietis.

Klausiamas, kaip Seimas reaguos į Gruzijos parlamento raginimą nutraukti ryšius su Tarpparlamentine ortodoksų asamblėja, V. Pranckietis teigė, jog Lietuva nėra šios asamblėjos narė.

„Mes nepriklausome tai organizacijai, tai nutraukti veiklos toje organizacijoje mes net neturime ką“, – teigė parlamento vadovas.

Birželį Rusijos Dūmos nario komunisto Sergejaus Gavrilovo pasakyta kalba per asamblėjos renginį Tbilisyje iššaukė didelius protestus šalyje.

Gruzijos parlamento Europos reikalų komiteto vicepirmininko Giorgio Kandelakio laiške Seimo nariams teigiama, kad ši organizacija „pastaruoju metu tapo dominuojama Maskvos“, o dalyvavimas jos veikloje tik padeda įgyvendinti Rusijos darbotvarkę.

„Nors mes neformaliai ją boikotuojame metai iš metų, mes palaikome formalų Gruzijos pasitraukimą ir kviečiame visus draugus nedalyvauti šioje kontrproduktyvioje veikloje“, – teigiama laiške.

Sako negavusi jokių VSD įspėjimų

I. Rozova sako negavusi jokių Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimų nedalyvauti Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos renginyje Gruzijoje.

„Ne, nebuvau“, – BNS penktadienį sakė politikė, paklausta, ar ji buvo perspėta VSD nedalyvauti minėtame renginyje birželį.

Kitą dieną prasidėjo posėdis parlamente, kur ir prasidėjo tie įvykiai: atėjo žmonės, nesupratome, kas tai. Pasirodo, kad tai buvo Sakartvelo opozicija, kuri prieštaravo dėl Rusijos delegacijos buvimo salėje.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos atstovė pabrėžė, jog apie asamblėją sužinojo pernai, kai pirmąkart gavo kvietimą dalyvauti – tuomet, kaip ir šiemet, ji gavo Seimo valdybos leidimą vykti į renginį.

„Atėjo kvietimas mano vardu, gavau elektroninį laišką, angliškai. Kvietė sekretoriatas tos organizacijos, kurios būstinė yra Graikijoje. Generalinis sekretorius savo vardu kviečia, jis yra graikas, Graikijos parlamento narys“, – aiškino Seimo narė.

I. Rozova sako nežinanti apie tai, ar VSD Seimo valdybai ar kitiems parlamentarams būtų teikusi kokią nors informaciją apie šio formato renginį.

Ji pati tvirtina, kad dviejų dienų renginyje dalyvavo parlamentų nariai iš beveik 30 šalių, taip pat ir atstovai iš Estijos. Delegatų iš Latvijos šiemet nebuvo.

„Buvo iškilmingas atidarymas, dalyvavo visas diplomatinis korpusas prezidento rūmuose. Buvo koncertas, atidaryta Jėzaus Kristaus gimimo paroda, buvome visi linksmi, patenkinti vienas kitu. Kitą dieną prasidėjo posėdis parlamente, kur ir prasidėjo tie įvykiai: atėjo žmonės, nesupratome, kas tai. Pasirodo, kad tai buvo Sakartvelo opozicija, kuri prieštaravo dėl Rusijos delegacijos buvimo salėje“, – pasakojo I. Rozova.

Anot jos, po kilusio šurmulio renginio dalyviai išvyko į viešbutį.

„Išvažiavome ir tiesiog pasilikome viešbutyje. Po to buvo neramumų ir prie viešbučio, po to visi žmonės persikėlė prie parlamento“, – sakė politikė.

I. Rozova teigia nenorinti vertinti konservatorių kreipimosi ir daugiau situaciją galėtų pakomentuoti tik kai VSD duos atsakymą.

Parlamentarė priminė, kad tai „jau ne pirmas atvejis biografijoje“, kai tenka aiškintis dėl dalyvavimo prieštaringai vertinamuose renginiuose.

2007-aisiais, būdama parlamentare ji, nepaprašiusi Seimo valdybos leidimo, dalyvavo Baltijos rusakalbių atstovų konferencijoje Taline. Šioje konferencijoje buvo pasirašytas kreipimasis į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašant „apginti rusakalbių teises Baltijos šalyse“. Pati I. Rozova tuomet teigė laiško nepasirašiusi.

„Buvo prieš dešimt metų. Nesvarbu“, – teigė ji, paprašyta detaliau prisiminti įvykį.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Ingrida

Kaip jau atsibodo tos Rozovos. Kada baigsis tas Lietuvos interesų nepaisymas.

O kokių įspėjimų dar reikia?

Seimo kanceliarija lojali Sakartvelui. Ji galvojo, kad ponia seimūnė vyks į Tbilisį palaikyti sakartvelų. O ji patraukė į įtartiną susirinkimą, kur pasirašė kreipimąsi Putinui „apginti rusus" (?!). Kiekvienoj kompanijoj atsiranda ir išdavikų.

Seklys morka

Kam tokiai moteriskelei reikejo vaziuoti ten? Sedi seime ir sedek, kol dar sedi, nes naudos, galimai, nerasta. Ne, kazkoks "magnetas" traukia i ta sirsyna, reikia butinai "atsizymeti"...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS