NSGK pirmininkas: Prancūzijos politikos Rusijos atžvilgiu tradicija gali tapti spąstais | KaunoDiena.lt

NSGK PIRMININKAS: PRANCŪZIJOS POLITIKOS RUSIJOS ATŽVILGIU TRADICIJA GALI TAPTI SPĄSTAIS

Lietuvai yra nepriimtina Prancūzijos užsienio politikos ir saugumo tradicija, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, komentuodamas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimą, kad pastangoms pasiekti taiką tarp Kyjivo ir Maskvos nepasitarnaus Rusijos „pažeminimas“.

Politiko teigimu, Prancūzijos požiūrį į Rusiją veikia susiformavusi eurokontinentalistinė tradicija, kuri ir lemia atsargios, sąsajų ieškančios politikos kryptį Maskvos atžvilgiu.

„Kad ir kas būtų Prancūzijos prezidentu, jis vis tiek kalbės apie Rusijos veiksnio vaidmenį Europoje. Ši mąstymo tradicija mums yra svetima. Mes ją galime suprasti, bet ji mums nėra priimtina“, – Žinių radijui sakė parlamentaras.

Ir ši tradicija, brandinta Charles de Gaulle laikais, NSGK pirmininko įsitikinimu, yra ne kas kita kaip spąstai.

„Tai yra tie spąstai, į kuriuos mes galime patekti“, – pažymėjo jis.

„Aš labai gerai atsimenu po 2014 m. agresijos ir okupacijos Kryme ir dalyje Donbaso prasidėjusį debatą, kai mes pradėjome kalbėti, kad reikia kuo greičiau Ukrainai duoti ginklų, juos apmokyti, suteikti kuo greičiau veiksmų planą į NATO. Ir tada būdavo iš karto pateikiama alternatyvi nuomonė. Sakydavo: neprovokuokite, reikia gerbti Rusiją, nereikia kelti įtampos. Tarsi pripažįstant, kad Rusija turi kažkokius išskirtinius interesus, kurių neva negalima pažeisti. Tą mes matome po aštuonerių metų (...) turime pilno mąsto planą. Intervenciją. Tai reiškia, kad politikoje vakuumo nebūna. Jei yra vakuumas, Rusija jį užpildo“, – sakė L. Kasčiūnas, pažymėdamas, kad brutalaus karo Ukrainoje priežastis ir yra nuolaidžiavimas Rusijai.

„Tad pasakymai, kad pažiūrėkime, kaip bus, gal nežeminkime (Rusijos – ELTA)... Visa tai eina to link, kad galime padaryti klaidų“, – teigė L. Kasčiūnas.

„Mano požiūriu, mes turime laiko sustiprinti Rytų flangą taip, kad Rusijai niekada nekiltų jokių intencijų patikrinti penktojo straipsnio“, – pridūrė konservatorius.

Prancūzijos prezidentas E. Macronas pirmadienį pareiškė, kad Rusija ir Ukraina turės susitarti dėl paliaubų ir kad taikos pastangoms nepasitarnaus Rusijos „pažeminimas“.

„Rytoj turėsime kurti taiką, niekada to nepamirškime, – sakė jis žurnalistams. – Turėsime tai padaryti kartu su Ukraina ir Rusija prie bendro stalo“.

„Diskusijų ir derybų sąlygas nustatys Ukraina ir Rusija, bet tai nebus daroma... atstumiant ar net žeminant viena kitą“, – sakė E. Macronas.

Gairės: Laurynas Kasčiūnas, karas Ukrainoje, Rusija, Prancūzija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS